Thursday, April 22, 2010
Δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη το ελληνικό
Δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη το ελληνικό
Εκτίναξη του ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ για το 2009 (που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη) και του δημόσιου χρέους στο 115,1% του ΑΕΠ προβλέπουν τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Οι νέες προβλέψεις της Eurostat έρχονται και πάλι με τους γνωστούς αστερίσκους για την ποιότητα των στοιχείων που στέλνει η κυβέρνηση «λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις ασάφειες που υπάρχουν στη λεγόμενη ‘λευκή τρύπα’» δηλαδή το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για κάποιες καταχωρήσεις σχετικά με τα swaps, θέματα για τα οποία η Eurostat βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Μετά από την επεξεργασία αυτή η Eurostat εκτιμά ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της πρόβλεψης κατά 0,3-0,5% (δηλαδή το έλλειμμα να ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ), ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για το χρέος είναι 5-7% του ΑΕΠ.
Η αναθεώρηση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας ουσιαστικά ανεβάζει το έλλειμμα κατά 1 περίπου ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το 12,7% του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών, όπερ σημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής για φέτος θα χρειαστούν επιπλέον τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 προσδιορίζεται σε 32,3 δισ. ευρώ, οι δημόσιες δαπάνες σε 50,4 δισ. ευρώ, τα δημόσια έσοδα σε 36,9 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα 273,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 εμφανίζει η Ιρλανδία (-14,3%), ακολουθεί η χώρα μας (-13,6%), η Μ. Βρετανία (-11,5%), Ισπανία (-11,2%), η Πορτογαλία (-9,4%), Λετονία (-9%), Λιθουανία (-8,9%), η Ρουμανία (-8,3%), η Γαλλία (-7,5%) και η Πολωνία (-7,1%).
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
"Η ανακοίνωση αυτή της Eurostat δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας" αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι "η Κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα, που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ, για την εξασφάλιση αυτού του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση και υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας νέας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης".
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι:
"Τα νέα στοιχεία είναι προϊόν της προσπάθειας για την βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας και του έργου που επιτελεί πλέον η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας και στενής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημοσιονομικών στατιστικών φορείς και τη Eurostat.
Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στον προϋπολογισμό, στον δημόσιο τομέα συνολικά και στα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα, που οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταρρίπτουν δε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας περί υποτιθέμενου «φουσκώματος» του ελλείμματος το 2009. Δυστυχώς, η δημοσιονομική κατάσταση την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα χειρότερη και το έργο ανάταξης ακόμα μεγαλύτερο.
Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να λύσει τα προβλήματα και όχι να επιχειρεί να τα καλύψει. Εγγυηθήκαμε την ανεξαρτησία των αριθμών και της παραγωγής των στατιστικών της χώρας με νέους θεσμούς και μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στη διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά".
Υπενθυμίζεται ότι σε πρωινό του δημόσιευμα με τίτλο "Μαύρες προβλέψεις για έλλειμμα και χρέος" το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:
Μπορεί ο Γιώργος Παπακωνσταντινου να πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα φέτος όμως η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Εurostat ίσως να φέρει τον Έλληνα υπουργό οικονομικών... προ εκπλήξεως. Σήμερα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει υψηλότερο έλλειμμα για το 2009 από αυτό που έχει υπολογίσει η Ελλάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurostat ανεβάζει το περσινό έλλειμμα στο 13% ίσως και στο 13,5% του ΑΕΠ από 12,7% που ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών. Άλλες πηγές από την Kομισιόν τοποθετούν το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 στο 13,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος αναμένεται περί το 120% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος αποδίδεται αφενός στο χαμηλότερο ΑΕΠ του περασμένου έτους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και στη μικρότερη «άσπρη τρύπα», το πλεόνασμα δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει περίπτωση το έλλειμμα να ανέβει στο 14% και επιπρόσθετα δεν επηρεάζεται ο φετινός στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Επίσης, η Eurostat αναμένεται να αναθεωρήσει το ποσοστό συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ για το 2010 κάπου μεταξύ 2,5%-3%. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι συρρίκνωση της τάξης του 0,3%. Εάν επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες για μεγαλύτερη ύφεση τότε είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν επιπλέον μέτρα μέσα στους επόμενους μήνες.
Υψηλότερο έλλειμμα και μεγαλύτερη ύφεση σημαίνει ότι οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας βρίσκονται στον αέρα και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μέτρα φέτος ίσως και με την πικρή συνταγή του ΔΝΤ.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Eurostat να έχει τους γνωστούς (από τις προηγούμενες ανακοινώσεις της) «αστερίσκους», στους οποίους δεν αποκλείεται να γίνεται πάλι αναφορά στην αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το σημαντικότερο είναι πως η οποιαδήποτε αναθεώρηση του ελλείμματος δεν θα επηρεάσει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του φετινού ελλείμματος. «Ο στόχος παραμένει ακέραιος και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς όπως πρόσθεσε «έχουμε πάρει μέτρα 6,4%».
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση 2% της οικονομίας για φέτος και 1,1% για το 2011, ενώ «βλέπει» την οικονομία να ανακάμπτει κατά 1,4% το 2015.
Παράλληλα το ΔΝΤ αναμένει ενίσχυση του πληθωρισμού στο 1,9% για φέτος αλλά σαφή υποχώρησή του στο 1% το 2011. «Βλέπει» ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει στο 9,7% του ΑΕΠ φέτος (από 11,2% του ΑΕΠ το 2009), ενώ θα διαμορφωθεί στο 8,1% του ΑΕΠ το 2011. Σημαντική θα είναι η διεύρυνση της ανεργίας, καθώς οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού αναμένουν ότι θα αγγίξει το 12% φέτος (από 9,4% το 2009) και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 13% το 2011.
source: capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment