Με τη συνδρομή της Wall Street η κρίση στην Ελλάδα
Ενώ η Ελλάδα έχει φθάσει στα πρόθυρα δημοσιονομικού χάους, απειλώντας να συμπαρασύσει μαζί της μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα πρέπει να αναφερθεί και ο ρόλος της Wall Street σε αυτό το φιάσκο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της «The New York Times».
Πρώτα, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε συναλλαγές σε παράγωγα με την Goldman Sachs και άλλες τράπεζες, για να κρύψει το δημόσιο χρέος της.
Επειτα, ήρθαν τα δημοσιεύματα ότι μερικές από αυτές τις ίδιες τράπεζες, αλλά και διάφορα αντισταθμιστικά ταμεία χρησιμοποίησαν CDS -το είδος των παραγώγων που «γονάτισαν» την AIG- για να στοιχηματίσουν στην πιθανότητα στάσης πληρωμής χρέους της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας παράλληλα παράγωγα για να «σορτάρουν» το ευρώ [EUR=X] .
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να γίνει έρευνα γύρω από την ελληνική κρίση. Ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διερευνά τις συμφωνίες της Wall Street με την Ελλάδα και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνα γύρω από τα στοιχήματα σε ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην Αμερική, της οποίας οι αγορές θεωρούνται δίκαιες και διαφανείς. Αυτά τα ιδιαίτερα περίπλοκα εργαλεία διαπραγματεύονται κατ' ιδίαν από τις τράπεζες, τους πελάτες τους και άλλους επενδυτές και δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικό ή εποπτικό πλαίσιο.
Αναφέρονται μερικά από τα προβλήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν: Πρώτον, έλλειψη διαφάνειας: τα παράγωγα υποτίθεται ότι μειώνουν και διασπείρουν τον κίνδυνο, όμως μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εργαλεία για επικίνδυνη ανάληψη ρίσκου και κερδοσκοπίας.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενδεχομένως να αποκλείσει από το χρηματιστηριακό ρυθμιστικό πλαίσιο την αγορά συναλλαγματικών swaps αξίας περίπου 50 τρισ. δολαρίων, χωρίς ωστόσο να δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις για την εξαίρεση αυτή.
Αυτό πάντως που γίνεται σαφές είναι ότι η εξαίρεση βοηθά τις τράπεζες να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Δεύτερον, περιορισμένη εξουσία για απαγόρευση καταχρήσεων:
Οταν η Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασε προσχέδιο με νέους κανονισμούς τον Οκτώβριο, έδωσε στους ρυθμιστές την εξουσία να απαγορεύουν τις καταχρήσεις στις συναλλαγές παραγώγων. Στο τελικό όμως νομοσχέδιο, η απαγόρευση αντικαταστήθηκε από την υποχρέωση να αναφέρουν οι ρυθμιστές στο Κογκρέσο περιπτώσεις καταχρήσεων.
Τρίτον, απουσία κρατικών ρυθμίσεων σε πολιτειακό επίπεδο: η σημερινή νομοθεσία εξαιρεί τα παράγωγα από το νομοθετικό πλαίσιο των πολιτειών, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας.
source: naftemporiki
No comments:
Post a Comment