Πληροφορίες για βοήθεια στην Ελλάδα από ΕΕ και ΔΝΤ
Για ευρωπαϊκή βοήθεια από κοινού με το ΔΝΤ κάνει λόγο δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου της Γερμανίας, ο οποίος αναφέρει ότι η Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ είναι «ανοιχτή σε μια οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ» στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Ωστόσο, η επίσημη θέση της Γερμανίας παραμένει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα της.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στην Ε.Ε., να ορίσει τον τρόπο της βοήθειας προς στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Διαφορετικά, σύμφωνα με το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, γεγονός το οποίο ενισχύει τις φήμες ότι επισπεύδεται η προσφυγή της χώρας στον οικονομικό οργανισμό. Αυτό που δημοσιοποιείται είναι ότι η επίσκεψη του κλιμακίου εντάσσεται στα πλαίσια της καθιερωμένης εαρινής σύνταξης έκθεσής του για την ελληνική οικονομία. Όπως τονίζεται, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδότηση και αναμένει (το ΔΝΤ) από την Ε.Ε. να βοηθήσει τη χώρα μας.
Στο μεταξύ στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα παρουσιασθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι "θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, χωρίς την οικονομική βοήθεια κανενός, ούτε από τους εταίρους μας, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας".
Πρόσθεσε δε ότι αναμένει ισχυροποιημένο μήνυμα στήριξης από τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ από κανέναν οικονομική στήριξη, παρά μόνο πολιτική στήριξη, ώστε να μπορεί να δανείζεται με τους ίδιους όρους, όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, και να μην πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού. "Το διακύβευμα είναι κατά πόσο έχουμε τη βούληση να θέσουμε τις αγορές και πάλι στην υπηρεσία της κοινωνίας", δήλωσε.
Ακόμη, τόνισε πως η προσπάθεια που καταβάλλει πλέον η χώρα αναγνωρίζεται και χαιρετίζεται, και αυτό αποτελεί το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να γεφυρώσουμε το χάσμα αξιοπιστίας, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό σύστημα, επισήμανε ότι «βάζουμε τέλος στο σύστημα που ευνοούσε κάποιους προνομιούχους», καθώς «με τη νέα φορολογική νομοθεσία κλείνουμε τον κύκλο της αδικίας». «Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από όπου κι αν προέρχονται», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «κάνουμε μια επαναστατική τομή για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή».
Γ. Παπακωνσταντίνου: Απαντάμε στο άδικο και το παράλογο
«Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και το παράλογο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στο φορολογικό σύστημα, σέβεται τις αρχές της κυβέρνησης που συνοψίζονται σε ένα δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, απλό και διαφανές σύστημα.
Αναφερόμενος στις τομές, οι οποίες εισάγονται με το ν/σχ, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα από 40.000 ευρώ και κάτω, η επιβάρυνση προκύπτει μόνο για 1 στους 10 φορολογουμενους, δηλ. κοντά στο 4% του συνόλου, θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα ως 35 ετών και εισάγονται φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσουν διατηρούν θέσεις εργασίας.
source: reporter.gr
No comments:
Post a Comment