Tuesday, March 16, 2010
Το φορολογικό πλαίσιο στην Κύπρο
Το φορολογικό πλαίσιο στην Κύπρο
Η διεθνοποίηση των εμπορικών συναλλαγών και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, καθιστούν την Κύπρο ένα προσφιλή προορισμό για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Το ευέλικτο νομικό πλαίσιο και οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους μέσω Κυπριακών Εταιριών, όταν δεν υπάρχει θέμα μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα.
Δραστηριότητες όπως το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, η διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, οι Επενδύσεις Χαρτοφυλακίου, οι Επενδύσεις Κεφαλαίου (holding), η διαχείριση Δικαιωμάτων Χρήσης και πολλά είδη Παροχής Υπηρεσιών, μπορούν να στεγαστούν κάτω από Κυπριακές Εταιρίες προς όφελος της επιχείρησης.
Για την εκπλήρωση των επιχειρηματικών προσδοκιών το σημαντικότερο ίσως βήμα είναι η επιλογή ενός σωστού συνεργάτη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επαγγελματιών που έχουν παγιδευτεί σε σχέσεις εξ’ αποστάσεως με λογιστικά γραφεία ή δικηγόρους που εξυπηρετούν μόνο πελατειακά τους Έλληνες επιχειρηματίες. Το διεθνές επιχειρείν μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της εταιρίας όταν δεν έχει γίνει ο σωστός σχεδιασμός ή όταν δίνονται προσδοκίες, που δεν ακολουθούν το ελληνικό και διεθνές φορολογικό δίκαιο. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει μία συμβουλευτική εταιρία που να έχει όχι μόνο νομικές γνώσεις και φορολογική εμπειρία στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα να έχει παρουσία και στις δύο χώρες.
Με την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ οι εταιρίες δεν είναι πλέον Offshore, αλλά υπάγονται κανονικά στην Ευρωπαϊκή φορολογική νομοθεσία και τα μητρώα τους καταχωρούνται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα VIES. Το γεγονός αυτό, δίνει τη δυνατότητα αναγνώριση των τιμολογίων των εταιριών σε όλα τα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Οι Κυπριακές εταιρίες φορολογούνται με συντελεστή 10% επί των καθαρών κερδών που θα προκύψουν από την κύρια δραστηριότητα. Βάσει της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας, οι ελληνικές εταιρίες απαλλάσσονται από την καταβολή παρακρατούμενων φόρων (20%) επί των αμοιβών για δικαιώματα χρήσης και τόκους.
Κίνητρα δίνονται επίσης κατά τη μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων και από τη μηδενική φορολόγηση των μερισμάτων των Ανωνύμων Εταιριών όταν ο μέτοχος είναι Κυπριακή Εταιρία Holding. Συγκεκριμένα, βάσει της ΠΟΛ 1082, «οι ημεδαπές εταιρείες δεν προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου επί των κερδών που διανέμουν προς εταιρείες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων είναι θυγατρικές, με τις προϋποθέσεις του άρθρου 11 του ν.2578/1998 (ΦΕΚ Α΄ 30), όπως ισχύει». Εφόσον μάλιστα τα μερίσματα φορολογηθούν στην κλίμακα στο μέλλον, το όφελος από τη μηδενική φορολόγησή τους όταν οι μετοχές της Ανώνυμης Εταιρίας ανήκουν σε Κυπριακή Holding θα είναι τεράστιο.
Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη δραστηριότητας στην Κύπρο, η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο από έμπειρα γραφεία συμβούλων. Η γραφειοκρατία είναι σημαντικά μικρότερη, τόσο κατά την ίδρυση όσο και στην χρήση της εταιρείας, την τήρηση των βιβλίων και τις λοιπές νομικές διαδικασίες. Οι Κυπριακές εταιρίες αποκτούν λογαριασμούς όψεως σε ελληνικές Τράπεζες, πιστωτικές κάρτες, παρουσία στο Internet, ενώ δίνεται η δυνατότητα για ενοικίαση γραφείων ή γραμματειακή υποστήριξη.
Συμπερασματικά, η χρήση μίας Κυπριακές Εταιρίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέσο για τη μείωση του φόρου. Στα πλαίσια όμως της παγκοσμιοποίησης των υπηρεσιών, του διεθνούς εμπορίου και των ξένων επενδύσεων, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόλογο προορισμό με πολλά και ουσιαστικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment