Wednesday, February 17, 2010

Νέα μέτρα-σοκ με το βλέμμα στο ΔΝΤ

Νέα μέτρα-σοκ με το βλέμμα στο ΔΝΤ



Προ των πυλών βρίσκεται το νέο πακέτο μέτρων προς τέρψιν των αγορών και των Βρυξελλών, με τους κοινοτικούς να θέτουν στο τραπέζι των συστάσεων ακόμα και ζήτημα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι Βρυξέλλες ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ η προθεσμία που δόθηκε έως τις 16 Μαρτίου, κρίνεται από πολιτικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν προσχηματική υπό την έννοια ότι αν δεν ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα το αδιέξοδο θα προκύψει καθ’ υπόδειξη των αγορών, που δείχνουν με κάθε ευκαιρία πως «δεν αστειεύονται».

Και μπορεί ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ να δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στο έλεος των αγορών», όσο η πολιτική στήριξη δεν μεταφράζεται σε οικονομική βοήθεια τόσο το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μετουσιωθεί σε…φτερό στον άνεμο.

Η κατάσταση είναι τόσο οριακή και το μέγεθος των πιέσεων και του παρασκηνίου τόσο μεγάλο, που ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν χθες ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική βοήθεια.

Παρ’ ότι η διαρροή ενός τέτοιου ενδεχομένου αξιολογείται κυρίως υπό το πρίσμα του διπλωματικού μπρα ντε φερ, καθώς η προσφυγή στο ΔΝΤ θα έφερνε και συνταγή ακόμα πιο σκληρών μέτρων χωρίς την παραμικρή δυνατότητα πολιτικής διαπραγμάτευσης – που θεωρητικά υπάρχει στην Ε.Ε- η ανακίνηση ενός τέτοιου θέματος αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος .


«Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Έχουν φτάσει στο επίπεδο να ζητούν ακόμα και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχει καθεστώς μονιμότητας, αλλά συμβάσεις αορίστου χρόνου» λέει στα κυβερνητικό στέλεχος που διευκρινίζει ότι οι πιέσεις εκτείνονται πέραν των συμφωνηθέντων για μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού. «Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να διαφυλάξει το εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων» δήλωσε, χωρίς να μπορεί να απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

---Τα μέτρα

Τα νέα έκτακτα μέτρα θεωρούνται δεδομένα καθώς ακόμα κι αν δεν τα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση -ενδεχόμενο απίθανο- θα υπαγορευθούν από τις Βρυξέλλες. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει μόνη της τα μέτρα, θα της υπαγορευθούν από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών του Μαρτίου στο οποίο η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Επιπρόσθετα, η αντίδραση των αγορών σε συνδυασμό με την άρνηση των Βρυξελλών να συνδράμουν με οικονομικά μέσα, πέραν της πολιτικής στήριξης, την ελληνική οικονομία, καταδεικνύουν πως τα νέα μέτρα αποτελούν μονόδρομο. Ενδεικτικό είναι πως χθες τα spread (η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα) εκτινάχθηκαν έως και το 3,36% από 2,16% που είχαν «βουτήξει» όταν ήταν ενεργά τα σενάρια οικονομικής διάσωσης από την Ευρώπη.

Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί και υπό το πρίσμα των ασφυκτικών πιέσεων ρευστότητας που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες, με κορυφαίους τραπεζίτες να κάνουν λόγο για οριακή κατάσταση που δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων και εξάντλησης του χρονικού περιθωρίου της 16ης Μαρτίου.

Έτσι ,στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών επιλογών φαίνεται να βρίσκονται η αύξηση του ΦΠΑ και η νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, καθώς θα έχουν άμεση αποτελεσματικότητα στην εισροή δημοσίων εσόδων.

Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες εκτιμάται πως οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ ( 930 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) εκτιμάται πως θα αποφέρει η τελευταία αύξηση των φόρων στα καύσιμα που δεν αποκλείεται να αποτελούσε απλώς την πρώτη δόση.

Έτσι, εντός των ημερών δεν αποκλείεται να έχουμε και νέο Πρωθυπουργικό διάγγελμα…

source: euro2day.gr

No comments:

Share |