Thursday, February 18, 2010
ΧΑ: Η δεκαετία με τις δύο… φούσκες!
ΧΑ: Η δεκαετία με τις δύο… φούσκες!
Σαν να μην έφτανε η κατρακύλα της περιόδου 2000 - 2004, ακολούθησε μία πενταετία όπου η 1 στις 4 μετοχές του Χ.Α. υποχρεώθηκε σε πτώση μεγαλύτερη του 50%... - Τα χαμένα stories και οι "εθνικοί πρωταθλητές".
Ήταν ο Αύγουστος του 2004 όταν όλα έδειχναν ότι ξεκινούσε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και συνέτρεχαν πολύ λόγοι γι' αυτό:
Α. Οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α. είχαν φτάσει σε "εξευτελιστικά επίπεδα", έπειτα από μια άνευ προηγουμένου πενταετή πτώση, η οποία είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 1999.
Β. Στη χώρα μας τότε είχαν διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έμενε πλέον στην ελληνική οικονομία να εκμεταλλευθεί τις πρωτόγνωρες υποδομές που δημιουργήθηκαν στον τουρισμό, στις μεταφορές, στον αθλητισμό κ.λπ.
Γ. Στο βαλκανικό εγχείρημα, καθώς οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης είχαν ξεκινήσει να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς και να λειτουργούν ως πόλος έλξης για όσες τις εισηγμένες της Σοφοκλέους, είχαν προλάβει να τοποθετηθούν επενδυτικά στις συγκεκριμένες αγορές.
Δ. Το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το θεσμικό του πλαίσιο και ενταγμένο πλέον στις ώριμες διεθνείς αγορές, ήταν σε θέση να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένης ρευστότητας.
Παρ' όλα αυτά, οι "εξευτελιστικές" αποτιμήσεις του Αυγούστου του 2004 σήμερα βρίσκονται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα από την Κύκλος Χρηματιστηριακή, από το τέλος Αυγούστου του 2004 έως και τη 12η/2/2010, από τις 260 μετοχές του Χ.Α. οι 196 υποχρεώθηκαν σε πτώση (οι 3 στις 4…) και μόλις οι 64 σημείωσαν άνοδο! Μάλιστα, 102 μετοχές (οι 4 στις 10) έχασαν πάνω από το 50% της αξίας τους, καθώς οι απώλειες έφτασαν έως και το 95%(!), χωρίς να συνυπολογίζονται όσες υποχρεώθηκαν να αποσυρθούν από το ταμπλό (π.χ. Αφοί Μεσοχωρίτη, ΔΙΕΚΑΤ, Ασπίς Πρόνοια, Betanet, Lannet κ.ά.).
Πολύ μεγάλες απώλειες δεν σημείωσαν μόνο εταιρίες της λεγόμενης περιφέρειας αλλά και κάμποσες από τις πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις της εποχής, όπως για παράδειγμα Μαΐλλης (-93%), Τεχνική Ολυμπιακή (-88%), F.G. Europe (-71%), Intracom (-69%), Αλουμύλ (-58%), J&P Άβαξ (-48%), Μηχανική (-47%), Βιοχάλκο (-43%) κ.ά.
Από τις απώλειες δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν ούτε και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες: Εμπορική (-73%), Eurobank (-53%), Alpha Bank (-39%), ATEbank (-36%), Τράπεζα Πειραιώς (-15%), Εθνική (-9%). Θετική έκπληξη ήταν η Τράπεζα Κύπρου (+77%).
Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα κρατικόχαρτα, οι τίτλοι με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη υποχρεώθηκαν σε πτώση (π.χ. ΔΕΗ -39%, ΟΤΕ -17%, ΟΠΑΠ -4%), σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που τα κατάφεραν πολύ καλύτερα: ΟΛΠ +19%, ΕΥΔΑΠ +20%, ΕΥΑΘ +107%, ΟΛΘ +114%.
Και οι "εθνικοί πρωταθλητές"…
Δεν έλειψαν βέβαια και οι εταιρίες που στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατάφεραν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους κατόχους τους, ακόμα και μετά τις επιπτώσεις που είχε επί των μετοχικών αξιών η διεθνής οικονομική κρίση και εν συνεχεία η προβληματική μακροοικονομική κατάσταση της χώρας.
Καλά τα πήγαν, για παράδειγμα, τα δύο διυλιστήρια (ΕΛΠΕ +30%, Motor Oil +16%), οι δύο μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (Ελλάκτωρ +38%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +80%), ο όμιλος Μυτιληναίου (Μυτιληναίος +117%, Μέτκα +211%), οι εταιρίες του ομίλου Δαυίδ (Coca Cola Τρία Έψιλον +45%, Frigoglass +183%) και άλλες εταιρίες όπως Υγεία (+34%), Fourlis Συμμετοχών (+73%), Lamda Development (+138%), ΕΧΑΕ (+63%) και φυσικά η Jumbo με +259%!
Οι πραγματικές αποδόσεις των παραπάνω τίτλων ήταν στην πράξη ακόμη μεγαλύτερες, καθώς δεν συνεκτιμούνται μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.
Πιο κάτω ο αναλυτικός πίνακας με τη σωρευτική απόδοση των μετοχών της Σοφοκλέους από το 2004 μέχρι σήμερα.
http://www.euro2day.gr/dm_documents/KOTZ-ST-EURO2DAY-12-10-10_nRAf2.xls
source: euro2day.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment