Αρχιεπίσκοπος: Προς ενοικίαση τα ακίνητα Εκκλησίας
Στην ενοικίαση αδρανούσας γης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για ανάπτυξη της από ιδιώτες στρέφεται η κυπριακή Εκκλησία, με στόχο να αξιοποιήσει με το μέγιστο δυνατό τρόπο την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ αναλύει τα πλάνα της Εκκλησίας για περεταίρω ανάπτυξη της περιουσίας της, που πριν κάποια χρόνια είχε λεχθεί ότι ανερχόταν σε «κάποια δισεκατομμύρια».
Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι η Εκκλησία «δεν είναι μόνο θρησκευτικός οργανισμός και σημειώνει ότι «πρέπει πάντα να υπάρχει αυτή η αειφόρος ανάπτυξη» για να διατηρηθεί η ισχύς της κυπριακής Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό, σταχυολογεί τα μέτρα που λαμβάνει η Εκκλησία για αξιοποίηση της περιουσίας της, δίδοντας έμφαση στον κλάδο των ακινήτων.
«Μια επένδυση στην οποία είναι έτοιμη να προχωρήσει πλέον η Εκκλησία είναι η μακροχρόνια ενοικίαση των εκτάσεων γης που διαθέτει, στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να του δοθεί η πρωτοβουλία να κάνει και εκείνος τις επενδύσεις του», αναφέρει.
Η κυπριακή Εκκλησία θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Κύπρο, μετά το κυπριακό κράτος. Μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάνει και παραθαλάσσιες εκτάσεις, είναι εκτιμημένο με τιμές του 1980.
Μέχρι πρόσφατα, η Εκκλησία αξιοποιούσε η ίδια την ακίνητη της περιουσία. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, αυτό θα αλλάξει. «Αντί να κτίσουμε εμείς ένα εστιατόριο, μια ξενοδοχειακή μονάδα, ένα τουριστικό χωριό ή κλινική θα ενοικιάζουμε μακροπρόθεσμα ακίνητα σε ιδιώτες και να εισπράττουμε ένα καλό ενοίκιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και πρόνοια για αύξηση στη βάση του τιμαρίθμου ώστε να μην αχρηστεύεται μέσα στο χρόνο η συμφωνία», ανέφερε στη συνέντευξη του στη StockWatch.
Μιλά επίσης για τους κανόνες που έχει εισαγάγει για καλύτερη διαχείριση των ακινήτων της Εκκλησίας, όπως την κατάρτιση τριμελούς επιτροπής που στηρίζει τις τιμές εκποίησης ή αγοράς ακίνητης περιουσίας σε ανεξάρτητες εκτιμήσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλά επίσης για τις επενδύσεις που έχει η Εκκλησία στην Ελληνική Τράπεζα και στην Τρ. Κύπρου. Θεωρεί τις τράπεζες «καλή επένδυση» και δεν αποκλείει αύξηση της συμμετοχής, δεδομένης της στενότητας των επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν στην Κύπρο. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο τραπεζών, παραπέμπει διακριτικά στα διοικητικά τους συμβούλια, ενώ αποκλείει τις όποιες επενδύσεις στο εξωτερικό.
Ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας μιλά επίσης για τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στέλνει μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών ότι αν θέλει να εισπράξει, θα πρέπει να προσεγγίσει εκ νέου την Εκκλησία.
Η Εκκλησία παρουσιάζεται επίσης υποστηρικτική των προσπαθειών της κυβέρνησης να φορολογήσει τα ακίνητα με τρέχουσες τιμές, αντί τιμές του 1980. «Ότι θα ισχύει για όλο τον κόσμο θα ισχύει και για την Εκκλησία. Δεν μας ενοχλεί η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης. Ότι θα πληρώνει ο ιδιώτης θα πληρώσουμε και εμείς. Δεν ζητούμε εξαίρεση από τον κανόνα παρόλο που τονίζω και πάλι ότι την Εκκλησία την καλύπτει το Σύνταγμα. Αν θέλουμε πληρώνουμε, αλλά εμείς θα πληρώνουμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλά επίσης για τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο οικονομικής ύφεσης που περνά η Κύπρος. Αναλύει τα μέτρα που λαμβάνει η Εκκλησία για να στηρίξει την κοινωνία χωρίς να παραλείπει να σχολιάσει τις επιδράσεις της κρίσης στα οικονομικά της Εκκλησίας. «Ακόμη και το παγκάρι της Εκκλησίας έχει πληγεί γιατί οι πιστοί ανάβουν κερί με λιγότερα χρήματα».
Σχολιάζει τέλος τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεν βλέπει να «υπάρχουν περιθώρια για μια καλή λειτουργική λύση που να μπορεί ο λαός μας για να ζήσει στη γη των πατέρων του». Αντίθετα, βλέπει προσπάθειες τουρκοποίησης της Κύπρου.
stockwatch.com.cy
No comments:
Post a Comment