Οι "καυτές πατάτες" του 2010
Με τρία μεγάλα επιχειρηματικά «στρατόπεδα», ΟΤΕ-Cosmote, Vodafone – Hellas Online, Wind – Tellas, και τον όμιλο Forthnet-Nova να έχουν παγιωθεί στην ελληνική αγορά, θα περίμενε κανείς ότι το 2010 θα είναι μια ήρεμη χρονιά για τις τηλεπικοινωνίες. Όλα δείχνουν, όμως ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
Ο αγώνας για την πολυπόθητη κερδοφορία και συνέργειες από τη μία, τάσεις συγκέντρωσης ή επιβίωσης από την άλλη αναμένεται να συνθέσουν εκρηκτικό σκηνικό για ακόμη ένα έτος. Εάν προσμετρηθεί και η οικονομική κρίση, καθώς οι εκτιμήσεις για το 2010 δεν είναι αισιόδοξες για τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου, σε συνδυασμό με τον παραδοσιακά έντονο ανταγωνισμό, τότε οι «μάχες» θα είναι μέχρις εσχάτων, αρκεί κάποιος να κάνει την αρχή.
Καθένας από τους διεκδικητές της πίτας των περίπου 9 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος κύκλος εργασιών των ελληνικών… telecoms, έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά ζητήματα, αλλά και την «απειλή» των υπολοίπων παικτών.
Στον ΟΤΕ το ζήτημα της μετοχικής σύνθεσης και των πιθανών αλλαγών στο management είναι καίριο θέμα, το οποίο όμως, δεν εξαρτάται από την διοίκηση του Οργανισμού. «Καυτές πατάτες» είναι η εθελουσία, με τον Παναγή Βουρλούμη και την κυβέρνηση να… συμφωνούν ότι διαφωνούν: αναγκαία τη θεωρεί η διοίκηση, αρνείται να δεχθεί τέτοιο θέμα η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.
Στο core business, η διοίκηση του ΟΤΕ θα εστιάσει και το 2010 στην μείωση των λειτουργικών δαπανών και την ενίσχυση των μεριδίων στην ευρυζωνικότητα μέσα από δύο πυλώνες: την ενδυνάμωση της θέσης της στο ADSL και παράλληλα την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών VDSL, ώστε εντός του έτους να δοθούν εμπορικά και οι πρώτες περιοχές.
Ζητούμενο αποτελεί και η διάθεση κοινών πακέτων σταθερής – κινητής τηλεφωνίας και Internet από OTE-Cosmote κατά τα πρότυπα των Vodafone-HOL και Wind-Tellas. Για το 2010 έχει τοποθετηθεί χρονικά από την διοίκηση της Cosmote και η εξαγορά του υπόλοιπου 10% της Γερμανός, το οποίο κατέχει ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, καθώς και η απόκτηση άδειας κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς στην Αλβανία.
Συνέργειες
Οι συνέργειες είναι το ζητούμενο τόσο για την Vodafone με την Hellas Online όσο και για την Forthnet με τη Nova.
Το πρώτο επιχειρηματικό σχήμα αναμένει τις πρώτες εντυπώσεις από τα κοινά πακέτα κινητής – σταθερής τηλεφωνίας που λανσαρίστηκαν πρόσφατα, ώστε να καταστρώσει τη στρατηγική του για το νέο έτος. Η HOL θέλει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς στην προσέλκυση πελατών double play, ενώ θα επιδιώξει να μειώσει το δανεισμό της.
Η Vodafone από την πλευρά της θέλει να δει περισσότερους συνδρομητές στο δίκτυό της, κερδίζοντας όσο περισσότερους πελάτες από τον ανταγωνισμό. Για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ζητούμενο είναι να φανούν σαφώς προς τον βρετανικό όμιλο τα όποια αποτελέσματα των προσπαθειών που γίνονται για την ανάκαμψη των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Έμφαση στις υπηρεσίες της Nova αναμένεται να δώσει η Forthnet, ιδιαίτερα αν ο ΟΤΕ μπει εντέλει εντός του 2010 στην δορυφορική τηλεοπτική πλατφόρμα. Νέα συνδυαστικά πακέτα αλλά και νέες δυνατότητες για τους συνδρομητές της Nova θα είναι η «απάντηση» της Forthnet, η οποία διατηρεί πρωταρχικό στόχο την «υγεία» των οικονομικών της.
Στο στρατόπεδο Wind η αναδιάρθρωση του δανεισμού έχει δώσει μεγάλη ανάσα στην νέα διοίκηση, γι’ αυτό και η εμπορική στρατηγική για το 2010 αναμένεται να είναι πιο «επιθετική». Στόχος η «μεγάλη επιστροφή» τόσο στην κινητή όσο και στην σταθερή τηλεφωνία μέσα από την Tellas.
Θεσμικά ζητήματα
Τους κανόνες του ανταγωνισμού θα καθορίσει σε ένα σημαντικό βαθμό μια σειρά θεσμικών θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να βρουν λύση μέσα στο έτος. Η αδειοδότηση των κεραιών και η φορολογία είναι δύο θέματα λίγο ως πολύ γνωστά. Σε αυτά όμως έρχεται να προστεθεί και ένα τρίτο, το λεγόμενο φάσμα.
Το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων αποτελεί πολύτιμο φυσικό πόρο, ο οποίος δεν είναι ανεξάντλητος (το σύνολο των ραδιοσυχνοτήτων που μπορεί να διατεθεί σε μια περιοχή, χωρίς παρεμβολές, είναι πεπερασμένο) και που χωρίς το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία ασύρματη τεχνολογία (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία, άμυνα και η αεροπλοΐα).
Στο πεδίο του φάσματος, δύο είναι τα ζητήματα που θα κληθεί να δει εκ του σύνεγγυς η ελληνική πολιτεία: πρώτον, την εναρμόνιση με τις νέες κοινοτικές οδηγίες για την απελευθέρωση των συχνοτήτων στα 900 MHz και το ζήτημα ανανέωσης των πρώτων αδειών κινητής τηλεφωνίας της Wind και Vodafone, οι οποίες λήγουν το 2012.
Μπορεί το 2012 να μοιάζει μακρινό, αλλά για να ανανεωθούν οι άδειες οι διαδικασίες δεν είναι απλές: το «savoir vivre» προβλέπει ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δέουσα διαβούλευση για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα 18 χρόνια που υφίσταται η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, τις ανάγκες, τις τροποποιήσεις που απαιτούνται στις συμβάσεις και φυσικά ο διαγωνισμός που θα κατοχυρώσει εκ νέου το φάσμα.
Για τις εταιρείες κινητής θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες, ενώ από πλευράς του δημοσίου οι νέες άδειες συνεπάγονται έσοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1992, το κράτος εισέπραξε από την Wind (τότε Stet) 91,7 εκατ. ευρώ για την πρώτη άδεια κινητής τηλεφωνίας και από την Vodafone (τότε Panafon) 116 εκατ. ευρώ για την δεύτερη άδεια στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού.
Η ανανέωση των αδειών συνδέεται άμεσα με την υιοθέτηση των νέων κοινοτικών οδηγιών που απελευθερώνουν το ραδιοφάσμα της κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς για χρήση από υπηρεσίες 3G. Η νέα οδηγία αντικαθιστά αυτήν του 1987, λεγόμενη και οδηγία GSM (Global System for Mobile) με βάση την οποία αναπτύχθηκε η κινητή τηλεφωνία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Με την αναθεώρηση επιτρέπεται η χρήση της ζώνης των 900ΜΗz για την παροχή ταχύτερων, πανευρωπαϊκών υπηρεσιών όπως κινητό Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η λειτουργία των υπηρεσιών GSM. Η νέα οδηγία τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο, ενώ έχει δοθεί περιθώριο έξι μηνών στα κράτη-μέλη για να την εφαρμόσουν.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 92 εκατ. Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν την 3η γενιά στην κινητή τηλεφωνία, ενώ θα είναι ευκολότερη η λειτουργία νεότερων ευρυζωνικών τεχνολογιών τέταρτης γενιάς (LTE ή 4G).
Το ζήτημα παρακολουθεί και ο όμιλος ΟΤΕ (αν και η άδεια της Cosmote λήγει το 2017) και αυτό γιατί η διάθεση φάσματος είναι κομβικό σημείο για την ανάπτυξη υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Guido Kerkhoff, μέλος του Δ.Σ. της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του γερμανικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη χαρακτήρισε ως «επιτακτική ανάγκη» την ανακατανομή του φάσματος συχνοτήτων (με την απόδοση ψηφιακού μερίσματος από την ελευθέρωση συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την αναδιανομή των συχνοτήτων στο GSM μεταξύ των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας), λέγοντας ουσιαστικά ότι η Cosmote έχει αδικηθεί επειδή μπήκε στην αγορά τελευταία.
Επίσης με τη μεταφορά στη ζώνη των 900 Mhz θα απαιτείται πλέον η χρήση μικρότερων κεραιών για την εκπομπή και λήψη των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας.
Κεραίες
Και αν για την φορολογία, οι εταιρείες δεν αναμένουν τουλάχιστον για την εφετινή χρονιά σημαντικές εξελίξεις, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, η αδειοδότηση των κεραιών είναι ένα ζήτημα που παραμένει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους.
Με βάση το σχετικό νόμο (3431/2006), μέχρι το τέλος του 2007 ή το αργότερο τον Μάρτιο του 2008 θα έπρεπε να έχουν λάβει τις απαιτούμενες άδειες όλοι οι τότε υφιστάμενοι σταθμοί βάσης. Έκτοτε δόθηκαν από την πολιτεία δύο ετήσιες παρατάσεις, με την δεύτερη να εκπνέει τον Μάρτιο του 2010.
Με βάση τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν και την δυστοκία των δημόσιων φορέων να εκδώσουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, μια κεραία χρειάζεται 2 χρόνια για να γίνει νόμιμη, όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες. Αποτέλεσμα, από τις 8.000 κεραίες, τουλάχιστον για το 40% δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες, ενώ εκτιμάται ότι μόλις το 35% του δικτύου είναι πλήρως αδειοδοτημένες, έχοντας λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις περιφέρειες.
capital.gr
No comments:
Post a Comment