Τα top 5 deals του 2009
Φεύγει και το 2009, αφήνοντας πίσω του χρεοκοπίες, πολυδάπανα πακέτα στήριξης της οικονομίας, των αγορών και των επιχειρήσεων, αλλά και συγχωνεύσεις, εξαγορές και συμφωνίες που «ανοίγουν» μία καινούργια σελίδα στον επιχειρηματικό χώρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, τα πέντε μεγαλύτερα «deals» για το 2009 είναι τα εξής:
1) Pfizer - Wyeth
Στην εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Wyeth προχώρησε στις αρχές του χρόνου η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, Pfizer, έναντι 68 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Συγκεκριμένα, η Pfizer προσέφερε 33 δολάρια σε μετρητά και 0,985 μετοχές της για κάθε μία μετοχή της Wyeth, αποτιμώντας τη μετοχή της τελευταίας στα 50,19 δολάρια.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξαγορά είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο της την τελευταία πενταετία. Επιπλέον, ο νέος φαρμακευτικός κολοσσός θα έχει ετήσιο τζίρο 75 δισ. δολάρια. και θα απασχολεί συνολικά 130.000 υπαλλήλους. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν περικοπές τουλάχιστον 20.000 θέσεων εργασίας και περιορισμό δαπανών, ύψους 3 δισ. δολαρίων, στον τομέα της έρευνας.
Ακόμη, τα ετήσια έσοδά της αναμένονται να είναι 55% υψηλότερα από αυτά της βρετανικής GlaxoSmithKline, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο.Για το σύνολο του 2009, η Pfizer αναμένει κέρδη ανάμεσα στα 1,20 με 1,35 δολάρια ανά μετοχή από 1,34 και 1,49 δολάρια ανά μετοχή στις προηγούμενες εκτιμήσεις της, λόγω του κόστους εξαγοράς της Wyeth.
2) ΒΗP Billiton - Rio Tinto
Στη δημιουργία κοινοπραξίας, ύψους 116 δισ. δολαρίων, που θα συνδυάζει τις δραστηριότητες σιδηρομεταλλεύματος στην Αυστραλία, προχώρησαν η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρία στον κόσμο, BHP Billiton, και ο μεταλλευτικός όμιλος Rio Tinto Group, έπειτα από πολύχρονες αποτυχημένες προσπάθειες της πρώτης να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της.
Η ιστορία ξεκινάει από το 2007, όταν η BHP Billiton κατέθεσε προσφορά εξαγοράς της Rio Tinto, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε. Ακολούθησε νέα πρόταση εξαγοράς από την πλευρά της το 2008, η οποία πάλι απορρίφθηκε, καθώς η Rio Tinto θεώρησε ότι υποτιμάται σημαντικά η αξία της εταιρείας. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η BHP Billiton είχε αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα στα 147,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας 3,4 μετοχές της για κάθε μια μετοχή της Rio Tinto.
Tελικά, η συμφωνία υπεγράφη, εξοικονομώντας κεφάλαια έως και 10 δισ. δολαρίων για τις δύο εταιρείες, ενώ η συνολική παραγωγική δυναμικότητα τους υπολογίζεται πια στους 350 εκατ. τόνους ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Κίνα, ενώ αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια και κυρίως το ενδεχόμενο αντιρρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας προβληματισμών για κυριαρχία στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, καθώς ο καινούργιος κολοσσός ελέγχει τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η ολοκλήρωση του «deal» αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
3) General Motors
Σαράντα μέρες κράτησε η πτώχευση της General Motors, η οποία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στην πώληση των “καλών” της παγίων στην ειδικού σκοπού εταιρεία Vehicle Acquisition, έναντι 50 δισ. δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, η GM εξήλθε από το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε μία καινούργια εταιρεία.
Συγκεκριμένα, η νέα εταιρεία ονομάζεται και πάλι General Motors Co. και ελέγχεται κατά 60% από την αμερικανική κυβέρνηση, πληρώντας, έτσι, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που της επεβλήθη. Η νέα εταιρεία διατήρησε τα μοντέλα Cadillac, Chevrolet, Buick και GMC στην αμερικανική αγορά, ενώ προβλέπεται να βάλει «λουκέτο» σε 13 μονάδες της έως τα τέλη του 2010, και σε μία ακόμη εώς τα τέλη του 2012. Ακόμη, το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ θα μειωθεί ώς τα τέλη του έτους σε 64.000 εργαζομένους από 91.000 τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ οι υποχρεώσεις της θα είναι λιγότερες κατά 40 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι το 17,5% της εταιρείας ανήκει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ 10% στα χέρια των ομολογιούχων. «Μέχρι τον Ιούνιο του 2010 η GM θα έχει αποπληρώσει τα κεφάλαια που έλαβε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά», επισημαίνει ο CEO της εταιρείας Ed Whitacre. Υπενθυμίζεται ότι η GM έχει λάβει κρατική «βοήθεια» ύψους 1 δισ. δολαρίων, ενώ έλαβε και 192 εκατ. δολάρια από τον Οργανισμό Εξαγωγών του Καναδά.
4) Merck – Schering-Plough
Στην εξαγορά της ανταγωνίστριά της Schering-Plough προχώρησε και η φαρμακευτική Merck, έναντι 41,1 δισ. δολαρίων, πραγματοποιώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στον παγκόσμιο φαρμακευτικό κλάδο για το 2009. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική στον κόσμο, ενώ εξοικονόμησε 3,5 δισ. δολαρίων ετησίως στη Merck. Η καινούργια εταιρεία, η οποία κράτησε το όνομα της Merck, διαμόρφωσε τα ποσοστά των εταιρειών στο 68% και 32%, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα διαθέτει όγκο πωλήσεων περί τα 42,4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Μerck προέβη στην εξαγορά της Schering-Plough με σκοπό να διευρύνει το φάσμα ερευνών σε φάρμακα κατά της θρόμβωσης του αίματος, των μολύνσεων, της σχιζοφρένειας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μerck απασχολεί σήμερα περίπου 106.000 υπαλλήλους και παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών. Η εταιρία αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από το 50% των εσόδων της εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
5) Berkshire Hathaway - Burlington Northern Santa Fe
Στο μεγαλύτερο «deal» της ιστορίας της προχώρησε η Berkshire Hathaway, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυρίουχου επενδυτή Warren Buffett, καθώς θα αποκτήσει πλήρως την Burlington Northern Santa Fe (BNSF), έναντι 44 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, η Berkshire προσέφερε 100 δολάρια για κάθε μετοχή της Burlington, με premium 31%, στη τιμή κλεισίματος των 76,07 δολαρίων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τα χρέη της ύψους 10 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η Berkshire κατέχει ήδη το 22,6% των σιδηροδρόμων Burlington, οι οποίοι είναι και οι δεύτεροι μεγαλύτεροι στον κόσμο από πλευράς εσόδων. Σύμφωνα με τον Buffet, η συναλλαγή είναι «ένα μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών».
Από την πλευρά του, ο CEO της BNSF, Matthew Rose, τόνισε ότι «η συναλλαγή γίνεται με ελκυστικό κέρδος για τους επενδυτές και μετόχους και είναι προς το καλύτερο συμφέρων όλων των παραγόντων της εταιρείας». Λόγω των μικρότερων συμμετοχών της Berkshire και σε άλλες σιδηροδρομικές γραμμές, το «deal» θα εξετασθεί από το τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
reporter.gr
No comments:
Post a Comment