Thursday, December 24, 2009
Moody΄s: Αδιανόητη η πτώχευση μέλους της Ευρωζώνης
Ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα.
Ακρως υπερβολικές χαρακτηρίζει η Moody΄s τις ανησυχίες για την βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της Ελλάδας και τις φήμες περί πτώχευσης. Είναι αδιανόητο να μην βρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον τρόπο, εάν χρειαστεί, για να βοηθήσει έστω έμμεσα ένα κράτος μέλος, τόνισαν πολύ χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης κατά τις επαφές που είχαν με επενδυτές, λίγες ώρες μετά την κίνηση υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν υφίσταται θέμα μη αποδοχής των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άρα, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν έτσι και αλλιώς ικανοποιητική ρευστότητα. Προβληματισμός διατυπώνεται όμως για την πορεία των επισφαλειών και την κερδοφορία.
Τα προβλήματα της χώρας παραμένουν και είναι μακροχρόνια ενώ δεν είναι σίγουρο ότι η δυναμική της οικονομίας και η δημοσιονομική προσπάθεια θα είναι αρκετά για να συγκρατήσουν το χρέος.
Το ζήτημα αυτό έχει δεκαετή ορίζοντα και όχι μόνο διετίας, σύμφωνα με τη Moody΄s και οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ενδεικτικοί για την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Οσον αφορά στις τράπεζες, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη χρηματοδότησή τους, στις οποίες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με επιπτώσεις στην κερδοφορία εν όψει και της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δημοσιονομικές προκλήσεις
Η υποβάθμιση από την Moody΄s αποδίδεται σε δύο δημοσιονομικές προκλήσεις για τη χώρα. Η πρώτη είναι η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους το 2009 που αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη διετία ακόμη και εάν επιτύχει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν οφείλεται παρά σε μικρό βαθμό στην κρίση καθώς η κακή εφαρμογή των εκάστοτε μέτρων είναι το μείζον ζήτημα, σημειώνουν οι αναλυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα, την «απραξία» των φορολογικών αρχών κατά την προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου.
Το πρόβλημα του χρέους είναι ενδογενές και αυτό είναι θετικό στο βαθμό που είναι αναστρέψιμο εφόσον εφαρμοστούν γενναία μέτρα όπως αυτά που εξήγγειλε η παρούσα κυβέρνηση αλλά είναι αρνητικό από τη στιγμή που υφίσταται για την υλοποίησή τους πολιτικό κόστος. Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα είναι επίσης σοβαρό ζήτημα ενώ η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλό επίπεδο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Η Moody΄s έχει δώσει αρνητική προοπτική για τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πάνω από 50% πιθανό να τεθεί η κατάταξη υπό αναθεώρηση τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Τα ρίσκα για την επιτυχία του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι «ευάλωτο» στην πορεία των επιτοκίων και ότι δεν είναι αυτονόητη η υλοποίηση των μέτρων καθώς η «προϊστορία» είναι αρνητική.
Επιτόκια
Καταρχάς, όσο αφορά τα επιτόκια, η ασυνήθιστα μακρά ωρίμανση του χρέους, στα 8 έτη, περιορίζει τις επιπτώσεις από την άνοδό τους αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά το 2010 ή και διαφοροποίηση στη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών, θα δημιουργήσει προβλήματα στη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Στο δεύτερο σκέλος, η υλοποίηση των γενναίων μέτρων που απαιτούνται φαίνεται να αντιμετωπίζεται λιγότερο αρνητικά από το κοινό αίσθημα των ελλήνων πολιτών μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και πάλι είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για μεταστροφή της κοινωνικής αντίληψης, ανέφεραν κατά την τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές.
Η θέση της Ελλάδας ως κράτους-μέλους την προφυλάσσει πολλαπλώς, εκτιμούν οι αναλυτές της Moody΄s. Καταρχάς, η χώρα δεν έχει έκθεση σε κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, τα ομόλογά της χρησιμοποιούνται ως collateral στην ΕΚΤ και υπάρχει σταθερή πηγή άντλησης ρευστότητας ενώ είναι απίθανο να μην στηριχθεί μια χώρα μέλος, εάν χρειαστεί, τη στιγμή που δόθηκε στήριξη σε χώρες όπως η Λεττονία και την Ουγγαρία.
Ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή τη στιγμή και ως το τέλος του 2010 κάνει δεκτή την αξιολόγηση από το Baa3 και πάνω και ενδέχεται να επανέλθει στο προ της κρίσης A3. Στην υποθετική, όπως τονίζουν οι αναλυτές, περίπτωση να υποβαθμίσει η Moody΄s περαιτέρω, υπάρχει το ερώτημα της αποδοχής των κρατικών ομολόγων αλλά η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα καθώς η μη αποδοχή τους θα «δυναμίτιζε» την Ενωση.
Η πορεία των τραπεζών
Για τις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές της Moody΄s επισημαίνουν την αύξηση τα τελευταία χρόνια της εξάρτησης από το βραχυπρόθεσμο δανεισμό και ειδικά κατά το 2009 από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης τα έτη 2010 ως 2012, σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και την απόσυρση της ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα πιέσουν σημαντικά τη ρευστότητα των τραπεζών.
Σύμφωνα πάντως με τον οίκο αξιολόγησης δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς θα διατηρηθεί η πρόσβαση στην ΕΚΤ ενώ οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους. Σε μεγάλο βαθμό, οι ελληνικές τράπεζες κατέφυγαν στην ΕΚΤ για να ενισχύσουν την κερδοφορία και όχι τόσο τη ρευστότητα, έχοντας υψηλή καταθετική βάση.
Προβληματισμό δημιουργεί πάντως η ποιότητα των δανείων και η κερδοφορία. Δεδομένη θεωρείται η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον για το 2010 με επιπτώσεις μεταξύ άλλων στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, στα οποία σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η καταναλωτική πίστη.
Η Moody΄s προβλέπει αύξηση των επισφαλειών πάνω από το 7,2% του εννεαμήνου και εκτιμά ότι η αύξηση των αναδιαρθρώσεων οφειλών θα δυσχεράνει την απεικόνιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πίεση στην κερδοφορία των επόμενων τριμήνων δημιουργεί μια σειρά στοιχείων, όπως η αύξηση των προβλέψεων και του κόστους χρηματοδότησης και ο περιορισμός των εργασιών.
Finansbank
* Σε αρνητική από σταθερή υποβαθμίζει την πρόβλεψη για τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα της Finansbank η Moody's, συνεπεία της υποβάθμισης της Εθνικής Τράπεζας
* Ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αλλαγές της κατάταξης εκδόσεων του δημοσίου ως αποτέλεσμα της προχθεσινής κίνησής της για την ελληνική οικονομία.
naftemporiki
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment