Η ΕΕ, οι Γερμανοί και το mark-to-market
Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή της εκ βάθρων αλλαγής των λογιστικών προτύπων που ισχύουν για τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την εφαρμογή του κανόνα mark-to-market *. Αντίθετα, εκτός Ε.Ε. ο εν λόγω κανόνας θα εφαρμοστεί.
Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε ύστερα από την καταγραφή εκ διαμέτρου αντίθετων αντιδράσεων μεταξύ των χρηματοοικονομικών ομίλων της Ευρώπης σχετικά με τους νέους κανόνες αποτίμησης των παγίων στους ισολογισμούς τους.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές τράπεζες, με ισχυρές επενδυτικές μονάδες, θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς θα αναγκαστούν να καταγράψουν ζημίες στους ισολογισμούς τους από μεγάλες τοποθετήσεις τους σε παράγωγα, βάσει του κανόνα mark-to-market.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, η αναβολή της εφαρμογής έχει εξοργίσει άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τονίζουν ότι με αυτήν την απόφαση μειώνεται η ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.
Το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (International Accounting Standards Board, IASB) δημοσίευσε την τελική αναμόρφωση των κανόνων για τη λογιστική σύμφωνα με την "ορθή αποτίμηση" (fair value), βάσει της οποίας η αποτίμηση των παγίων πραγματοποιείται στην αγοραία τιμή τους (mark-to-market).
Όσοι είναι υπέρ του νέου κανόνα, τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο όλα γίνονται περισσότερο ξεκάθαρα και δίκαια. Όσοι είναι εναντίον του υποστηρίζουν πως η εφαρμογή του θα επιτείνει την κρίση, αναγκάζοντας τις τράπεζες να εγγράψουν ζημίες για στοιχεία ενεργητικού τους όταν οι αγορές καταρρεύσουν.
Η IASB επιτάχυνε την όλη διαδικασία, ύστερα και από ανάλογη απαίτηση των ηγετών του G20. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι ο νέος κανόνας θα εφαρμοστεί, μεν, στην Ευρώπη αφού πρώτα υπάρξει "εξέταση σε βάθος" των επιπτώσεων από τις αλλαγές που φέρνει. Πιθανώς η εφαρμογή του θα ξεκινήσει εντός του 2010.
Τι σημαίνει αυτό: ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον κανόνα όταν υπολογίζουν τα μεγέθη τους για το 2009, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες εταιρίες σε 80 χώρες του κόσμου -εκτός της Ευρώπης- θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.
Βέβαια, η αναβολή έρχεται σε μία περίοδο όπου η ίδια η Κομισιόν βρίσκεται υπό αναμόρφωση. Διπλωμάτες στις Βρυξέλες υποστηρίζουν ότι η Γαλλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον ώστε κάποιος δικός της να οριστεί επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς. Αυτήν τη στιγμή, ο νυν επίτροπος κ. Charlie McCreevy είναι ο άνθρωπος που εποπτεύει τις όποιες αλλαγές υπάρξουν στα λογιστικά πρότυπα.
Ο οικονομικός διευθυντής της HSBC, κ. Douglas Flint, σε επιστολή του προς την Κομισιόν προειδοποίησε πως η καθυστέρηση εφαρμογής του κανόνα mark-to-market "πλήττει τον ανταγωνισμό" των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ο κ. Flint έστειλε την επιστολή του στις 10 Νοεμβρίου στον κ. McCreevy και τόνισε πως υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγής των λογιστικών προτύπων.
Βάσει των προτάσεων του IASB, υπάρχουν προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα δάνεια (που διαθέτουν σταθερή και προβλεπόμενη ταμειακή ροή), τα οποία μπορούν να αποτιμώνται βάσει των παλαιών κανόνων. Όμως, προϊόντα όπως για παράδειγμα τα παράγωγα θα πρέπει να αποτιμώνται σύμφωνα με την αγοραία τιμή τους και τον κανόνα mark-to-market.
Όσο για την απόφαση της Κομισιόν να αναβάλει την εφαρμογή, καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλες υποστηρίζουν ότι οφείλεται και σε αντίστοιχη απαίτηση από κορυφαίες γερμανικές τράπεζες.
* Ο κανόνας mark-to-market επιβάλλει την αποτίμηση των παγίων στοιχείων ενεργητικού σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά.
euro2day.gr
No comments:
Post a Comment