Φορολογία: Καλύτερα στην... Μποτσουάνα, παρά στην Ελλάδα!
Με πολύ αργούς ρυθμούς τρέχουν οι αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό δείχνει η έρευνα της World Bank και της Price Waterhouse Coopers, με τίτλο «Paying Taxes 2010». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 14 θέσεις - στην 76η θέση από την 62η πέρυσι -, παρόλο που έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες καταβολής φόρων και συνεχίζει να αναβαθμίζει το φορολογικό της περιβάλλον. Ο λόγος για τη χαμηλότερη αυτή κατάταξη σε σχέση με τα προηγούμενο έτος, είναι η πιο γρήγορη αντίδραση κάποιων άλλων χωρών στη μεταρρύθμιση των φορολογικών τους διατάξεων.
Η επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας δεν είναι μόνο στην ευκολία καταβολής φόρων. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές φόρων, που κάνει κάθε χρόνο μια επιχείρηση, η χώρα μας υποχώρησε από την 26η στην 30η θέση.... στο χρόνο, που χρειάζεται μια επιχείρηση για να καταβάλει τους φόρους της, από την 83η στην 88η, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνολική φορολογική επιβάρυνση, υποχώρησε στην 124η από την 116η θέση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι μόνο ένας από τους φόρους τον οποίο πρέπει να καταβάλλει μια επιχείρηση. Κατά μέσο όρο, μία επιχείρηση πληρώνει 9,5 διαφορετικά είδη φόρων, ενώ η φορολογία εισοδήματος αντικατοπτρίζει μόνο το 12% του συνόλου των πληρωμών για φόρο, το 26% του χρόνου εκπλήρωσης υποχρεώσεων συμμόρφωσης και το 38% του συνολικού φορολογικού συντελεστή.
Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα από χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Εσθονία, οι Μαλδίβες, η Λιθουανία, ο Μαυρίκιος, η Ισλανδία, το Ομάν, οι Σεϋχέλλες και η... Μποτσουάνα ! Επίσης, πολύ χαμηλότερα από την Ιρλανδία.
Αναλυτικά, στην Ελλάδα, μια επιχείρηση πραγματοποιεί 10 πληρωμές φόρου το χρόνο (1 για το φόρο επί των κερδών, 1 για φόρο επί της εργασίας και 8 άλλες).
Σε ό,τι αφορά το χρόνο, μια επιχείρηση δαπανά 224 ώρες το χρόνο, δηλαδή 28 οκτάωρα (!), για να τακτοποιήσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις (88 για το φόρο εισοδήματος, 48 για το φόρο εργασίας και 88 ώρες για το φόρο κατανάλωσης).
Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής (Total Tax Rate) διαμορφώνεται στο 47,4%, ο φόρος κερδών στο 13,9%, εργασίας στο 31,7% και οι υπόλοιποι φόροι στο 1,8%.
«Η παγκόσμια ύφεση επιφέρει μείωση των φορολογικών εσόδων και δύσκολες επιλογές ως προς τη φορολογική πολιτική», σύμφωνα μρ την κ. Μαίρη Ψύλλα, Partner και επικεφαλής του τμήματος Tax & Legal Advice της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα. «Η πρόκληση είναι η διασφάλιση ύπαρξης επαρκών δημοσίων εσόδων για το μέλλον και το παράλληλο κίνητρο για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη».
Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων συνεχίζει να επικεντρώνεται στις προσπάθειες φορολογικής μεταρρύθμισης, παρά την οικονομική κρίση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 45 χώρες διευκόλυναν την καταβολή φόρων, σχεδόν 25% περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά.
Το κράτος με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις φέτος, το Timor-Leste, εισήγαγε ένα νέο φορολογικό νόμο που εκσυγχρονίζει το φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις και απλοποιεί τη διαχείριση φόρων. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία είχαν το μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων, με συνολικά 10 χώρες να προχωρούν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
«Οι κυβερνητικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού των φορολογικών διαδικασιών και μείωσης του χρόνου συμμόρφωσης με τις διαδικασίες, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ειδικά σε δύσκολους οικονομικά καιρούς,» δήλωσε η κ. Penelope Brook, World Bank Group Director στο τμήμα Global Indicators and Analysis. «Η πρώτη χώρα στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων για φέτος μείωσε το χρόνο συμμόρφωσης κατά περισσότερο από 50% εκλογικεύοντας τις φορολογικές ρυθμίσεις, απλοποιώντας τους κανόνες υπολογισμού του φόρου και μειώνοντας τις πληρωμές.»
Η μελέτη μετράει την ευκολία καταβολής φόρων σε 183 χώρες, εκτιμώντας το διαχειριστικό και οικονομικό βάρος των επιχειρήσεων προκειμένου να συμμορφωθούν με τις φορολογικές διατάξεις και υπολογίζοντας τη συνολική φορολογική υποχρέωση των επιχειρήσεων ως ποσοστό επί των προ φόρων κερδών. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μελέτη έχει καταγράψει 171 φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε 104 χώρες παγκοσμίως.
Ενώ 20 κράτη μείωσαν τους φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος νομικών προσώπων, 18 χώρες απλοποίησαν τη διαδικασία καταβολής φόρων. Από τα 183 κράτη που μελετήθηκαν, προέκυψε ότι μια μέση επιχείρηση πρέπει να προβεί σε 31 πληρωμές φόρων και να δαπανήσει 286 ώρες στον υπολογισμό και για την καταβολή τους.
capital.gr
No comments:
Post a Comment