Monday, October 12, 2009
Τράπεζες: Αρχίζoυν να "βαραίνουν" τα €40 δισ. του βραχυπρόθεσμου δανεισμού
Τράπεζες: Αρχίζoυν να "βαραίνουν" τα €40 δισ. του βραχυπρόθεσμου δανεισμού
Με περισσότερα από 40 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμου δανεισμού βρίσκονται "φορτωμένες" οι ελληνικές τράπεζες (όπως και άλλες τράπεζες στην ευρωζώνη) και η αναχρηματοδότησή τους αρχίζει ανεπισήμως προς το παρόν να προκαλεί προβληματισμό στις εποπτικές αρχές του Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης.
Η απορρόφηση από 10 ελληνικές τράπεζες ενός σημαντικού (αναλογικά πολύ μεγαλύτερο του όγκου τους) ποσού από την τελευταία (Σεπτεμβρίου) δημοπρασία κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει κεντρίσει την προσοχή των αγορών κεφαλαίου, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2009 εμφανίζονται να έχουν μία από τις καλύτερες εικόνες όσον αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια μεταξύ των των ευρωτραπεζών.
Η δημοπρασία αυτή για κεφάλαια 12μηνης διάρκειας «βρήκε» τις 10 ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν, να απορροφούν περίπου το 10% των κεφαλαίων που διατέθηκαν προκαλώντας ερωτήματα για τις πραγματικές κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία του Capital.gr, έχουν απορροφήσει ποσοστό περίπου 6% από τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που διαθέτει μέσω δημοπρασιών η ΕΚΤ ενώ η «κλείδα» αναλογίας τους στο επίπεδο της ευρωζώνης δεν ξεπερνά το 2,8%.
Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι ο λόγος για τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες απορροφούν υψηλούς όγκους κεφαλαίων από την ΕΚΤ μέσω των δημοπρασιών δεν έχει να κάνει τόσο με τις ανάγκες τους σε κεφάλαια, όσο με την εκτίμησή τους για την εξέλιξη της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης η οποία φαίνεται να είναι εντελώς αντίθετη με τις πραγματικές προβλέψεις τα ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να απορροφούν μεγάλους όγκους βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων από την ΕΚΤ αφενός γιατί τα κεφάλαια αυτά είναι εξαιρετικά «φθηνά» και αφετέρου γιατί σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ της πλειονότητας των διοικητικών στελεχών τους η χρηματοπιστωτική πιστωτική έχει ορατό τέλος στο επόμενο 18μηνο και κατά συνέπεια η αναχρηματοδότησή τους θα είναι εξαιρετικά ευχερής και... επικερδής. Στηρίζουν δε κατά βάση την εκτίμηση αυτή στη ραγδαία βελτίωση της κατάστασης των χρηματιστηριακών αγορών και την εν μέρει βελτίωση της κινητικότητας των κεφαλαιαγορών.
Στην ΕΚΤ δεν φαίνεται όμως να συμμερίζονται την ίδια... αισιοδοξία.
Για το λόγο αυτό άλλωστε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες έγινε μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΚΤ και της Κομισιόν –τηνσημασία της οποίας επισήμανε με έμφαση το Capital.gr– και στην οποία αποφασίσθηκε να «συσταθεί» στις ευρωτράπεζες... να συμμαζευτούν και να βάλουν μπροστά τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των κεφαλαίων τους υποχρεώνοντας τους μετόχους τους σε ανάληψη αυξημένου ποσοστού του κινδύνου των χαρτοφυλακίων και των κεφαλαίων τους. Πώς; Δρομολογώντας την αντικατάσταση κεφαλαίων με υψηλό ή ακόμα και χαμηλό ρίσκο (Tier 1, Tier 2, ομολογιακά και βραχυπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια, κ.λ.π.) με μετοχικά κεφάλαια μετά από αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου. Η «σύσταση» αυτή πήρε την μορφή ανακοίνωσης η οποία στην Ελλάδα λόγω εκλογών πέρασε λιγάκι στα... ψιλά.
Υπάρχουν όμως και επιπλέον λόγοι ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Τα «νέα» από την Β.Α. Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι καλά. Στην Latvia η κρίση φαίνεται να οδηγεί σε υποτίμηση του νομίσματος και απομάκρυνση από τη σταθερή σχέση με το ευρώ.
H ανησυχία που δημιουργεί το γεγονός αυτό –πέραν της ισχυρής πίεσης που θα προκαλέσει στους δανειστές της δηλαδή κυρίως την Σουηδία– έχει να κάνει με το ντόμινο συναλλαγματικής κρίσης που μπορεί να κινηθεί σε βάρος των χωρών της Ε.Ε. στην Α. Ευρώπη με πολύ υψηλά ελλείμματα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. Πρώτη στη σειρά μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Βουλγαρία (με έλλειμμα μεγαλύτερο του 20%) και οι άλλες βαλκανικές χώρες στις οποίες η εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων είναι εκτεταμένη.
Στο ανησυχητικό αυτό πλαίσιο η μοναδική «ανακούφιση» φαίνεται να προέρχεται από την πλευρά της Τουρκίας η οποία κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με το ΔΝΤ για την ανανέωση του δανείου της. Παρ’ όλα αυτά και εκεί τις τελευταίες ημέρες τα στοιχεία δημοσιονομικών εξελίξεων εμφανίσθηκαν να κινούνται ανησυχητικά και το γεγονός άρχισαν να επισημαίνουν με αναλύσεις τους ευρωπαϊκές τράπεζες (BNP, κ.ά.).
Πέραν αυτών, δηλαδή της "λάθος" προσδοκίας μεγάλης μερίδας διοικητικών στελεχών ελληνικών τραπεζών για βελτίωση της κατάστασης σε ορίζοντα 18μηνών, της δρομολογημένης από την ΕΚΤ και την Κομισιόν πίεσης για «βελτίωση» των κεφαλαίων τους και της επαπειλούμενης αναταραχής στα Βαλκάνια, υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος που φαίνεται να αποτελεί αιτία ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες (επιπρόσθετα της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών μέσα στο 2010).
Ο λόγος αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 2010 χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό «λήξεων» δανειακής μορφής υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών οι οποίες θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με όρους πιθανόν δυσκολότερους από τους σημερινούς και ενδεχομένως με μικρότερη... βοήθεια από το κράτος. Σ’ αυτές τις λήξεις είναι που βαραίνουν τα μεγάλα σε όγκο βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που έχουν απορροφήσει από την ΕΚΤ (όπως αυτά που πήραν τον Σεπτέμβριο) και τα οποία λήγοντας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αναχρηματοδοτηθούν από την ίδια «φθηνή» πηγή, δηλαδή την ΕΚΤ.
Η εικόνα δηλαδή αρχίζει να αλλάζει και αρκετοί φαίνεται να μη το προσέχουν επαρκώς...
capital.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment