Thursday, October 29, 2009

Moody΄s: Πιθανή υποβάθμιση για Ελλάδα


Moody΄s: Πιθανή υποβάθμιση για Ελλάδα


Υπό αναθεώρηση, για πιθανή υποβάθμιση, θέτει την αξιολόγηση “Α1” της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, η Moody΄s.

“Η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά των δημόσιων οικονομικών, πρόβλημα που αναμένεται να διογκωθεί δεδομένων των επιδεινούμενων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών”, ανέφερε ο Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody΄s Sovereign Risk Group, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: "Η νέα ελληνική κυβέρνηση, που ανέλαβε στις 4 Οκτωβρίου, αποκάλυψε αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και του 2009 τα οποία εμφανίζουν δριμεία επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Παρά το γεγονός ότι η ύφεση πλήττει την Ελλάδα σε μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλες χώρες, το εκτιμώμενο έλλειμμα για το 2009 έχει αναθεωρηθεί ανοδικά -φτάνοντας ενδεχομένως έως και 12,5%. Το εν λόγω ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το μέγεθος της αναθεώρησης εντείνει τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Moody΄s για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας".

Ξεχωριστά, ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για μικρή πιθανότητα να ξεφύγει η χώρα από το χρέος, ενώ διαβλέπει αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων εξαιτίας της μειωμένης ανταγωνιστικότητας, που ωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (έως και 14% του ΑΕΠ).

Η νέα αξιολόγηση θα αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για το εάν η νέα κυβέρνηση μπορεί να πετύχει διατηρήσιμη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών τα προσεχή έτη αλλά και το εάν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορη αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θέτοντας τροχοπέδη στη σταδιακή επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα, η Moody΄s θα αποφασίσει τη διατήρηση ή μη του outlook σε "σταθερό".

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires μετά την ανακοίνωση της Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας τα spreads των ελληνικών ομολόγων διευρύνονται. Ειδικότερα, τα spreads διευρύνθηκαν στις 140 μονάδες βάσης, σε σχέση με τα γερμανικά bunds, από 135 μονάδες βάσης μια εβδομάδα νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄A-΄ από ΄A΄, διατηρώντας αρνητικό (negative) το outlook. Η υποβάθμιση του ξένου οίκου, όπως εξηγούσε, αντανακλούσε την ανακοίνωση πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 12,5% του ΑΕΠ το 2009, πολύ πιο πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για έλλειμμα 6% και σε σύγκριση με τις επίσημες προβλέψεις της Ελλάδας για 3,7% στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Standard and Poor’ s: "Καμία ΄πίεση΄ για το ΄Α-΄ της Ελλάδας"

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αναλυτής της Standard and Poor’ s Marko Mrsnik δήλωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση της Moody’s, ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση “A-“της Ελλάδας από τον οίκο δεν βρίσκεται «υπό πίεση».

«Προς το παρόν δίνουμε ‘stable’ outlook, επομένως δε βλέπω κάποιο κίνδυνο για το επίπεδο αξιολόγησης», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος.

«Οποιαδήποτε εξέλιξη σε επίπεδο αξιολόγησης εξαρτάται στο εξής από το σχέδιο της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό και την εφαρμογή του», προσέθεσε.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων

Η απόφαση της Moody’s να θέσει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έρχεται μετά και την υποβάθμιση της Fitch και χαρακτηρίζεται από το κ. Κωνσταντίνο Μπούκα, υπεύθυνο ξένων αγορών και ομολόγων της Beta ΑΧΕΠΕΥ, ως«όχι μόνο αναμενόμενη, αλλά ίσως και επιθυμητή».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πιο ανησυχητική από την ίδια την προειδοποίηση της Moody’s θα ήταν η διατήρηση διαφορετικού επιπέδου αξιολόγησης σε σχέση με τους άλλους δύο οίκους.

Ο κ. Μπούκας επισημαίνει ακόμη ότι η αύξηση του spread στο 10ετές ελληνικό ομόλογο στις 142 μονάδες βάσης σήμερα, είναι μια λογική αντίδραση των αγορών, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σημειώνει επίσης ότι μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον επίτροπο Αλμούνια, το spread βρισκόταν στις 135 μονάδες βάσης και υποχώρησε στις 131 μ.β. μετά την υποβάθμιση από τη Fitch. Όπως εξηγεί, αυτό συνέβη διότι οι αγορές είχαν ήδη τιμολογήσει τις εξελίξεις αναφορικά με το έλλειμμα της Ελλάδας, διαμορφώνοντας εικόνα από τα επίπεδα της ζήτησης χρήματος που απλά επιβεβαιώθηκε από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Και η σημερινή άνοδος των spreads αντανακλά αυτό ακριβώς, ότι η Moody’s κινείται προς την κατεύθυνση της ευθυγράμμισης με τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων, με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας να είναι λίγο έως πολύ γνωστή, ενώ η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μία ευρύτερη εικόνα όπου τα χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά και τα ομόλογα, είτε εταιρικά είτε «περιφερειακά» κρατικά, εμφανίζουν υψηλότερες αποδόσεις.

Υποβάθμιση για Πορτογαλία από Moody΄s

Στην υποβάθμιση του outlook των πορτογαλικών ομολόγων, τα οποία έχουν αξιολόγηση Aa2, σε “αρνητικό” από “σταθερό” προχώρησε η Moody΄s Investors Service.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η Moody΄s προέβη σε αυτή την κίνηση αυτή αντανακλά τις δομικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και οι οποίες επιδεινώθηκαν από τη διεθνή κρίση, αλλά και την προφανή έλλειψη κινήτρου από τη μεριά των πολιτικών να τις αντιμετωπίσουν.

Αν και η διεθνής κρίση δεν επηρέασε την Πορτογαλία όσο τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως φαίνεται και από τα οικονομικά μεγέθη, η Moody΄s προειδοποιεί πως οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης που ακολουθούν θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη δυναμική του χρέους της χώρας.

Ο κίνδυνος για την Πορτογαλία σύμφωνα με τη Moody΄s είναι η χαμηλή ανάπτυξη, η στασιμότητα των εισοδημάτων και η συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους.

capital.gr

No comments:

Share |