Friday, October 2, 2009

ING IM: "Οι εξαγορές θα οδηγήσουν την επόµενη φάση του ράλι;"

ING IM: "Οι εξαγορές θα οδηγήσουν την επόµενη φάση του ράλι;"


Η πρόσφατη προσφορά εξαγοράς της Cadbury από την Kraft Foods, ίσως σηµατοδοτεί το ξεκίνηµα µίας νέας περιόδου συγχωνεύσεων και εξαγορών εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, Ad Tiggelen.


Όπως επισημαίνει ο ίδιος η χρηµατοδότηση έγινε και πάλι φθηνή και πολλές εταιρείες µπορεί να αναζητήσουν προσοδοφόρες συµφωνίες στο άµεσο µέλλον.

«Τα media υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές αντανακλούν την ενισχυµένη αισιοδοξία των διοικήσεων των εταιρειών για το µέλλον της οικονοµίας. Εµείς τηρούµε τις αµφιβολίες µας ως προς την ερµηνεία αυτή. Είναι πιο πιθανό οι διοικήσεις να είναι απλά καλύτερες στα µαθηµατικά! Βλέπουν ότι τα κόστη χρηµατοδότησης βρίσκονται σε χαµηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των ταµειακών ροών των εταιριών που προορίζονται για εξαγορά και αυτό είναι όλο. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν και πάλι λογική!» επισημαίνει ο Ad Tiggelen.

Εξάλλου, αναφέρει ότι οι δραστηριότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές παγκοσµίως βρίσκεται κατά 60% χαµηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των $ 4.400 δισ. που καταγράφηκε το 2007, πράγµα όµως που αλλάζει γρήγορα. Αυτό δεν συµβαίνει γιατί ξαφνικά όλες οι τράπεζες έγιναν γενναιόδωρες αλλά γιατί οι µετοχικές αγορές και οι αγορές εταιρικών οµολόγων έγιναν πολύ πρόθυµες να τροφοδοτήσουν νέα κεφάλαια. Η έκδοση εταιρικών οµολόγων έσπασε όλα τα ρεκόρ µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2009 και παρέµεινε σε υψηλά επίπεδα από τότε.

Ο εκδόσεις νέων οµολόγων γενικά υπερκαλύπτονται όπως συµβαίνει και για τις εκδόσεις µετοχών. Με αποδόσεις των αγορών χρήµατος και των κρατικών οµολόγων µακροπρόθεσµης λήξης να προσεγγίζουν ιστορικά χαµηλά επίπεδα, οι επενδυτές πλέον µοχθούν για υψηλότερες αποδόσεις. Εποµένως, η αγορά εταιρικών οµολόγων έγινε ασυνήθιστα επιθετική και δεν µπορεί πλέον να θεωρηθεί η συγκεκριµένη αγορά φθηνή. Θα µπορούσε κανείς να πει ότι οι µετοχές αυτή τη στιγµή αποτιµώνται λίγο περισσότερο ελκυστικά από τα εταιρικά οµόλογα, δηλαδή πρόκειται για µία πλήρη αναστροφή της κατάστασης που επικρατούσε στα τέλη του 2008.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της ING IM Europe αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις εισηγµένες επιχειρήσεις: µπορούν να χρηµατοδοτήσουν τον εαυτό τους φθηνά πλέον τόσο στην οµολογιακή όσο και στην µετοχική αγορά. «Όπως προείπαµε, αυτό το περιβάλλον ευνοεί άριστα τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, ακόµα και χωρίς την ενδόµυχη πεποίθηση ότι το µέλλον φαντάζει ευοίωνο. Όσο εταιρείες µπορούν να εξαγοράσουν ανταγωνιστές µε ένα σταθερό επιχειρηµατικό µοντέλο και µε αποδόσεις των ταµειακών ροών µεγαλύτερων από τις αποδόσεις στη λήξη των εταιρικών οµολόγων που θα πρέπει να εκδώσουν οι ίδιες, έχει λογική. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εξαγορές αυτοχρηµατοδοτούνται! Με τις εταιρίες να έχουν συµπεριφερθεί πολύ συντηρητικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης, δεν υπάρχει έλλειψη ορατών στόχων προς εξαγορές µε ελκυστικές ταµειακές ροές!»

Εξάλλου, συμπληρώνει πως όσο οι αποδόσεις στη λήξη των εταιρικών οµολόγων είναι χαµηλές, γεγονός που ενδέχεται να διαρκέσει για κάποιο διάστηµα ακόµα, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών µπορεί να ανθίσει και πάλι. Αλλά δεν προβλέπεται άµεσα, καθώς οι χρηµαταγορές θα χρειαστούν µία νέα θετική ώθηση για να οδηγηθούν σε ακόµα καλύτερα επίπεδα. Άλλωστε, οι ανοδικές εκπλήξεις στα κέρδη και στα οικονοµικά δεδοµένα είναι πιθανό να περιοριστούν, δεδοµένων των υψηλών προσδοκιών και τις πιθανής αδυναµίας αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης. Οι αποτιµήσεις επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα και εποµένως έχασαν λίγη από την γοητεία τους. Έτσι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ενδεχοµένως αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» σε αυτή την ώριµη φάση της προεξόφλησης της ανάκαµψης.

Πώς µπορούν να αντιδράσουν οι επενδυτές; Διερωτάται ο Ad Tiggelen και απαντά: «Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Άλλωστε, εάν ήταν γνωστές οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές από πριν δεν θα επιτυγχανόταν µία µέση πριµοδότηση της τάξεως του 22% σε κάθε ανακοίνωση µία τέτοιας συµφωνίας! Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραµµές. Κάθε συµφωνία γενικά θα ευνοεί τους κατόχους µετοχών και θα είναι αρνητική για τους κατόχους οµολόγων. Οι εταιρείες στόχοι θα έχουν την τάση να παράγουν καλές ταµειακές ροές. Μπορούν να βρεθούν σε όλους τους κλάδους, αλλά τείνουν να έχουν µεγαλύτερη συχνότητα στα πιο αµυντικά κοµµάτια του επενδυτικού συνόλου. Εκεί λοιπόν δείχνουµε και εµείς προτίµηση».

capital.gr

No comments:

Share |