Thursday, October 22, 2009

Υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch


Υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (IDR) της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄A-΄ από ΄A΄ προηγουμένως προχώρησε η Fitch Ratings, διατηρώντας αρνητικό (negative) το outlook.

Επιβεβαιώνει παράλληλα το βραχυπρόθεσμο IDR σε ξένο νόμισμα στο ΄F1΄.

Ο οίκος αναφέρει ότι "η υποβάθμιση αντανακλά τη χθεσινή ανακοίνωση πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 12,5% του ΑΕΠ το 2009, πολύ πιο πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για έλλειμμα 6% και σε σύγκριση με τις επίσημες προβλέψεις της Ελλάδας για 3,7% στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Η Fitch εκτιμά ότι το γενικό κυβερνητικό χρέος θα φτάσει περίπου το 115% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2009, υψηλότερα από τα επίπεδα που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

"Με το έλλειμμα να μην αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% το 2010, το χρέος αναμένεται να φτάσει περίπου το 120% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2010, το υψηλότερo στην κατηγορία ΄A΄", αναφέρει ο οίκος.

Η τελευταία εξέταση των αξιολογήσεων της Ελλάδας από την Fitch το Μάιο του 2009, εκτιμούσε ότι το κυβερνητικό χρέος θα ανέλθει στο 108,4% έως τα τέλη του 2010.

Εκτός των χειρότερων εκτιμήσεων για τη δυναμική του δημόσιου χρέους, το μέγεθος της αναθεώρησης τόσο για το 2009 όσο και το 2008 – με τα τελικά στοιχεία για το 2008 να δείχνουν το έλλειμμα στο 7,7% του ΑΕΠ σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για 3,7% που έγινε τον Ιανουάριο του 2009 – υπογραμμίζει την αδυναμία στο σχεδιασμό και στην κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων, αναφέρει η Fitch.

Αυτές οι συνεχιζόμενες ελλείψεις υπονομεύουν ουσιαστικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων εξυγίανσης, καταλήγει ο οίκος.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

"Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σήμερα από τον οίκο Fitch αποτελεί μία ακόμη συνέπεια της τακτικής της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

Η υπέρβαση του δανεισμού, μέσα στο 2009, σημειώνεται σχετικά, "πέρα από το ανακοινωθέν ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς αναπτυξιακή ή κοινωνική στόχευση, και ο πραγματικός εκτροχιασμός του προϋπολογισμού με την κατάρρευση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, που ήταν ήδη γνωστός από τα ταμειακά ελλείμματα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος και πλέον αποτυπώνεται στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, κατέστησαν αναπόφευκτη την αναμενόμενη από την αγορά υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις σχετικές αξιολογήσεις".

"Αυτά τα ήδη γνωστά δεδομένα, σήμερα έρχεται να τα ενσωματώσει και ο οίκος Fitch", αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και συμπληρώνει: "Η σχετική ανακοίνωση τονίζει το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας. Αναφέρεται στο πρόβλημα καταγραφής των δημοσιονομικών δεδομένων και σχεδιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή στην πολιτική επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του τόπου να αποκρύπτει αντί να διορθώνει τα προβλήματα και να υποτιμά τη νοημοσύνη των αγορών, που είχαν ήδη τιμωρήσει την χώρα με υψηλά επιτόκια δανεισμού".

"Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ανάταξη της οικονομίας, η στήριξη της ανάπτυξης και η επίτευξη μιας βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης που βασίζεται στη διαφάνεια των στοιχείων και στο σωστό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε και θα διαφυλάξουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

capital.gr

No comments:

Share |