Friday, October 9, 2009
Ρευστότητα χωρίς οροφή επιτοκίων
Ρευστότητα χωρίς οροφή επιτοκίων
Ρευστότητα χωρίς αυστηρούς όρους δανεισμού κέρδισαν οι τράπεζες και τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα από τη σημερινή συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών και το νομοσχέδιο και διάταγμα που ετοίμασε τον Αύγουστο η κυβέρνηση για έκδοση ειδικών τριών ομολόγων (επισυνάπτεται) προωθείται χωρίς ουσιαστικές, πλέον, αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να βάλει οροφή 3% στο επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες θα δανείζουν την ρευστότητα των €3 δισ. έπεσαν στο κενό, και καθώς οι γνωματεύσεις που έλαβαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περί ανταγωνισμού, οι θέσεις που διαμήνυσε η ΚΤ και το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε της συνάντησης άφησαν άθικτο το αρχικό νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο οδηγείται χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη με στόχο την έγκρισή του από τη βουλή το συντομότερο δυνατό.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας μετά τη σύσκεψη με τραπεζίτες, εκπροσώπους του συνεργατικού κινήματος και των εργοδοτικών οργανώσεων, απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ή τις όποιες αλλαγές και επανέλαβε την πρόβλεψη του διοικητή της ΚΤ, ότι με την έκδοση και διοχέτευση των τριετών χρεογράφων στην αγορά τα δανειστικά επιτόκια θα μειωθούν κατά μια τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα.
Έκανε, επίσης, αναφορά σε σύσταση μιας εξαμελούς επιτροπής στην οποία θα προεδρεύει ο ίδιος και θα συμμετέχουν δύο μέλη του υπουργείου Οικονομικών, 2 της ΚΤ και δυο εκπρόσωποι του συνεργατισμού.
Θα συνέρχονται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα για να ελέγχουν ότι η έκδοση των χρεογράφων όντως υλοποιείται με τους τρόπους που περιγράφονται στα νομοσχέδια προς όφελος της πραγματικής οικονομίας με ανταγωνιστικά επιτόκια προς όφελος της αγοράς.
Πρόνοια για τη σύσταση και σύνθεση της εξαμελούς Επιτροπής γίνεται και στο αρχικό διάταγμα (Άρθρο 6).
Ο υπουργός, υποστήριξε, επίσης,ότι για όποιο πιστωτικό ίδρυμα δεν μετακυλήσει το όφελος προς τους καταναλωτές, η Κεντρική Τράπεζα εκ μέρους των τραπεζών και η διοίκησης των συνεργατικών έχουν το δικαίωμα να προτείνουν στον υπουργό να επιβάλει κυρώσεις ή μέχρι και μετάκληση των χρεογράφων. Το νομοσχέδιο δεν προνοεί κάτι συγκεκριμένο στο θέμα των κυρώσεων.
«Στόχος είναι το θέμα να ψηφιστεί το συντομότερο από τη βουλή, χρειάζεται όμως και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο θα πάει ταυτόχρονα στη βουλή με την επιφύλαξη ότι η έγκριση θα τυγχάνει της τελικής έγκρισης της ΕΕ.
Αυτό γίνεται ώστε να μη υπάρξει άλλη απώλεια χρόνου» επανέλαβε, ο κ. Σταυράκης.
Κληθείς να απαντήσει εάν δεσμεύτηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα ότι θα δανείζουν με επιτόκιο 3%, όπως είχε διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη βδομάδα, απάντησε, ότι «δεν έγινε καμία αναφορά σε επιτόκιο. Εξακολουθούμε και λέμε ότι θα μεριμνήσουμε ότι τα χρεόγραφα θα τονώσουν την πραγματική οικονομία», επανέλαβε.
«Το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών περιέχει αυτές τις ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες είναι απόλυτα ικανοποιητικές», είπε ο κ. Σταυράκης, που έχει εκφράσει κατά καιρούς δυσφορία για το ότι οι τράπεζες έλαβαν καταθέσεις €2,4 δισ. από την κυβέρνηση το 2009 χωρίς να έχουν επέλθει ουσιαστικές μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια που παραμένουν από τα ψηλότερα της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων ΟΕΒ, Ανδρέας Πίτας, κληθείς να απαντήσει εάν έχουν δεσμευτεί τα πιστωτικά ιδρύματα ότι θα δανείζουν με επιτόκιο 3%, είπε ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει την επιβολή οποιουδήποτε επιτοκίου. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η έκδοση των χρεογράφων θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων προς όφελος των καταναλωτών.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ, Παναγιώτης Λοιζίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προώθηση του νομοσχεδίου, τονίζοντας, ότι η επιπρόσθετη ρευστότητα θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες και βιομηχάνους να ενεργοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους ενώ θα βοηθήσει και στην αναχαίτιση της ανεργίας.
stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment