Τί δυσκολεύει το business
Την 40η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες κατέλαβε η Κύπρος στο Doing Business Report της Διεθνούς Τράπεζας, πλεονεκτώντας στην ευκολία με την οποία γράφονται και κλείνουν επιχειρήσεις, μειονεκτώντας όμως σημαντικά σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους τομείς. Η έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας αξιολογεί και κατατάσσει κάθε χώρα στη βάση δέκα παραγόντων οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε μία οικονομία.
Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την εγγραφή μιας επιχείρησης, την εξέταση των σχετικών αδειών, την εργοδότηση προσωπικού, την καταγραφή ιδιοκτησίας, την εξασφάλιση πιστώσεων, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, την εφαρμογή συμβάσεων/συμφωνιών και τέλος το κλείσιμο μιας επιχείρησης.
Η Κύπρος έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην ευκολία με την οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα νέες επιχειρήσεις και στο πόσο εύκολα μπορούν να κλείσουν. Στις εγγραφές επιχειρήσεων η Κύπρος βρίσκεται στην 25η θέση και στο κλείσιμο επιχείρησης καταλαμβάνει την 21η θέση διεθνώς.
Πλεονέκτημα για την Κύπρο αποτελεί και η ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν διασυνοριακές αλλαγές (15η θέση).
Μελανά σημεία αποτελούν η εφαρμογή συμβάσεων και συμφωνιών όπου η Κύπρος καταλαμβάνει την 107η θέση, η εργοδότηση προσωπικού (93η) και η προστασία των επενδυτών (93η). Χαμηλές θέσεις καταλαμβάνει η Κύπρος και όσον αφορά την εξασφάλιση των σχετικών αδειών για εγγραφή εταιρειών (77η) και την εξασφάλιση πιστώσεων (71η). Στην καταγραφή ιδιοκτησίας, η Κύπρος καταλαμβάνει την 64η θέση και στην πληρωμή φόρων την 37η.
Η Κύπρος συμμετέχει για πρώτη φορά στην αξιολόγηση της Διεθνούς Τράπεζας μετά από πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Cyprus Investment Promotion Agency – CIPA).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία εφόσον πλέον η Κύπρος θα συμπεριλαμβάνεται σε ένα από τους σημαντικότερους πίνακες - ραντάρ για τους επενδυτές ανά το παγκόσμιο. Την έκθεση αυτή συμβουλεύονται ήδη επενδυτές, κυβερνητικοί φορείς, αναλυτές, ρυθμιστικοί και διεθνείς οργανισμοί, φορείς προώθησης επενδύσεων, ο ιδιωτικός τομέας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και απλοί πολίτες ανά το παγκόσμιο.
Την πρώτη θέση στο Doing Business Report κατέλαβε η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ-Κογκ και οι ΗΠΑ, στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.
Τη δεκάδα με τις καλύτερες επιδόσεις συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νορβηγία.
Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία καταλαμβάνει την 25η θέση, η Γαλλία την 31η, το Βέλγιο την 22η, η Ολλανδία την 30η. Η Πορτογαλία παίρνει την 48η θέση, η Ισπανία την 62η, το Λουξεμβούργο την 64η και η Ιταλία την 78η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 109η θέση ενώ στον πάτο βρίσκεται η ΚεντροΑφρικανική Δημοκρατία (183η), το Κονγκό (182η) και η Γουινέα-Μπισάου (181η).
Για την κατάταξη κάθε χώρας συλλέγονται σε πρώτη φάση πληροφορίες από ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Τράπεζας με ερωτηματολόγια και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη από τον ιδιωτικό και κυβερνητικό τομέα. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την αξιολόγηση, ανάλυση και σύνθεση των πληροφοριών σε δεδομένα τα οποία δέχονται πολυάριθμες αναλύσεις και αναθεωρήσεις από εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Τράπεζας και ακαδημαϊκούς συμβούλους.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η βαθμολογία και η κατάταξη της Κύπρου θα μελετηθεί επισταμένα από το CIPA και θα αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κύπρο, με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις κάθε χρόνο, έτσι που να προβάλλεται διεθνώς η ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου.
stockwatch.com.cy
No comments:
Post a Comment