Εξαγορές και συγχωνεύσεις στηρίζουν την αγορά
Η κινητικότητα, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ύστερα από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, αναμένεται να προσφέρει ένα επιπλέον στήριγμα στις αγορές μετοχών.
Οι επενδυτές εστιάζουν πλέον το βλέμμα τους όχι μόνο στα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά στις πληροφορίες για μεγάλες εταιρικές συμφωνίες, ακόμη και αν αυτές βρίσκονται στο επίπεδο φημολογίας.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του φημολογουμένου ενδιαφέροντος της Deutsche Telekom για την εξαγορά της Sprint Nextel, το οποίο και έχει δώσει ώθηση στους τίτλους του τηλεπικοινωνιακού και ευρύτερου τεχνολογικού τομέα.
Στήριγμα στις μετοχές προσέφεραν στην αρχή της εβδομάδας και οι πληροφορίες ότι κινεζικό επενδυτικό ταμείο βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση μεριδίου στην επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος AES.
Όταν μάλιστα πρόκειται για επίσημες ανακοινώσεις τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο θεαματικά. Η ανακοίνωση της Adobe Systems ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία λογισμικού Omniture έναντι 1,8 δισ. δολαρίων ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες, που οδήγησαν πριν από δύο ημέρες τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008.
Η σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας στο μέτωπο των συμφωνιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επενδυτές, καθώς αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες είναι πλέον πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές της οικονομίας και του κλάδου τους, αλλά και έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια, ώστε να τολμήσουν νέα ανοίγματα.
Η βελτίωση της εικόνας τελευταίους μήνες είναι σταθερή, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία του Thomson Reuters. Το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως ήταν αυξημένες κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο είχαν ενισχυθεί 15,2% σε σχέση με το πρώτο.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Το 2007 η αξία των συμφωνιών παγκοσμίως είχε εκτιναχθεί στα επίπεδα-ρεκόρ των 4,17 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters.
Το 2008 υποχώρησε κατακόρυφα μόλις στα 2,9 τρισ. δολάρια, εν μέσω αναταράξεων στις αγορές και πολύ δύσκολης πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Φέτος, παρά τα σημάδια ζωής των τελευταίων μηνών, η συνολική «συγκομιδή» είναι φτωχή, με τις συμφωνίες να αγγίζουν μόλις το 1,3 τρισ. δολάρια για τους πρώτους οκτώμισι μήνες - πτώση 37% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
naftemporiki
No comments:
Post a Comment