Δείκτης τιμών ακινήτων από τράπεζες
Βαρέθηκαν να περιμένουν την πολιτεία οι τράπεζες και προχωρούν από μόνες τους στην κατάρτιση δείκτη τιμών ακινήτων. Η απότομη μείωση της δραστηριότητας στα ακίνητα το 2009 ανέδειξε για μία ακόμα φορά την ανετοιμότητα της πολιτείας, που δεν έχει ακόμα τα εργαλεία να προσμετρήσει τις επιδράσεις της κρίσης στις τιμές και σπρώχνει τις τράπεζες στη δημιουργία δικού τους δείκτη.
Η απόφαση για κατάρτιση δείκτη λήφθηκε τον περασμένο Ιούλιο και, αν όλα παν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, ο δείκτης θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους. Με το δείκτη, οι τράπεζες θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης που υπάρχει στην αγορά ακινήτων, για σκοπούς χρηματοδότησης.
Παρά τη σημασία της διακύμανσης των τιμών ακινήτων για τον υπολογισμό του πιστωτικού κινδύνου, δεν υπάρχουν σήμερα επίσημες πηγές συστηματικής πληροφόρησης για την πορεία των τιμών.
Η Cystat, που ετοίμασε πιλοτικό δείκτη ακινήτων πριν ενάμισι περίπου χρόνο, υποστηρίζει πως περιμένει ακόμη την έγκριση της Eurostat για να το δημοσιεύσει. Η Κεντρική Τράπεζα έκανε τις δικές της προσπάθειες να μετρήσει τη διακύμανση των τιμών, αλλά ο δείκτης της, που έδειξε πως οι τιμές ανέβηκαν κατά 10% το 2008, δεν ήταν συμβατός με την ευρύτερη εικόνα που υπήρχε στην αγορά. Επίσης, οι μετρήσεις της ΚΤ γίνονται γνωστές μόλις δύο φορές το χρόνο.
Οι ελλείψεις που υπάρχουν επισημάνθηκαν πρόσφατα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) που άφησε αιχμές για το επίπεδο της πληροφόρησης που υπάρχει για το σημαντικό αυτό κλάδο της κυπριακής οικονομίας.
Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Βάσος Σιαρλής, «οι τράπεζες από τον περασμένο Ιούλιο σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν στη σύσταση διευρυμένης ομάδας εργασίας με σκοπό τη μελέτη για τη δημιουργία Δείκτη Τιμών Ακινήτων για σκοπούς χρηματοδότησης οικιστικών και εμπορικών ακινήτων, αλλά και καλύτερης παρακολούθησης της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο και για αποτελεσματικότερη υιοθέτηση των προνοιών της Βασιλείας ΙΙ».
«Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης συνεδρίας της ομάδας εργασίας», είπε, «η δημιουργία του Δείκτη Τιμών Ακινήτων είναι απαραίτητη για την καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων και τη συμμόρφωση με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η δημιουργία του πρέπει να γίνει από την ΚΤ σε συνεργασία με τις τράπεζες κυρίως για λόγους ασφάλειας και εμπιστευτικότητας δεδομένων που θα χρησιμοποιούνται».
Εκτός του γενικού δείκτη, συνέχισε, «απαιτείται και η δημιουργία υποδεικτών ανά επαρχία και ανά είδος ακινήτου για σκοπούς καλύτερου ελέγχου και αποτελεσματικότερης εφαρμογής των οδηγιών». «Η βάση του δείκτη θα είναι οι εκτιμήσεις ακινήτων που ζητούνται από τις τράπεζες και συνεργατικά για σκοπούς χρηματοδοτήσεων, οι οποίες θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις τράπεζες προς την ΚΤ».
Στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τράπεζας Κύπρου, της Marfin Popular Bank, της Ελληνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και του Συνεργατισμού που θα επωμιστούν και το κόστος δημιουργίας και συντήρησης του δείκτη.
Η ΚΤ αναμένεται να δημοσιεύει σε τακτά χρονιά διαστήματα ένα γενικό Δείκτη Τιμών Ακινήτων για οικιστικά και εμπορικά ακίνητα. Οι τράπεζες που θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του έργου θα έχουν επιπλέον πρόσβαση σε όλους τους υποδείκτες του δείκτη τιμών ακινήτων.
stockwatch.com.cy
No comments:
Post a Comment