ΟΠΕΚ: «Φρενάρει» η ζήτηση πετρελαίου έως το 2013
Δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με το καρτέλ να υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανακάμψει από το τέλμα στο οποίο βρέθηκε το 2009.
Στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η κατανάλωση του αργού πετρελαίου που παράγει, δεν θα επιστρέψει στα 31 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή στα επίπεδα πριν από την κρίση, μέχρι το 2013.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης θα πραγματοποιηθεί με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι και τα αποθέματα θα έχουν περιοριστεί.
Μάλιστα στην έκθεσή του υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2030 η παγκόσμια κατανάλωση θα φτάσει τα 105,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια, που ισοδυναμεί σχεδόν με την τρέχουσα ζήτηση από την Κίνα.
Μεσοπρόθεσμα, η κατανάλωση θα υποχωρήσει το 2009 κατά 84,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα αυξηθεί στα 87,9 εκατομμύρια μέχρι το 2013, εφόσον βέβαια η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει στις αρχές του 2010.
Η μικρότερη ανάπτυξη της ζήτησης και η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά ρεκόρ της περσινής χρονιάς είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έκθεση, ο ΟΠΕΚ να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου.
Οι χώρες - μέλη του καρτέλ έχουν καθυστερήσει ή αναβάλει περίπου 35 έργα, τα οποία μέχρι το 2013 αναμένεται να παράγουν περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω και τις προβλέψεις του για τα αποθέματα από χώρες που δεν είναι μέλη του, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το 2013 θα παραμείνουν σταθερά.
Θετικά είναι όμως τα στοιχεία για τη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 23 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τη χρονική περίοδο 2008 - 2030.
Όσον αφορά στα διαπιστωμένα αποθέματα αργού η έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι το 2008 αυξήθηκαν στα 1,027 τρισεκατομμύρια βαρέλια, κυρίως λόγω της αύξησης των αποθεμάτων της Βενεζουέλας.
naftemporiki
No comments:
Post a Comment