Monday, June 1, 2009

Ποια χαρτιά ευνοούν οι αλλαγές στον MSCI Greece

Ποια χαρτιά ευνοούν οι αλλαγές στον MSCI Greece



* Ο αναλυτικός πίνακας με τα νέα ειδικά βάρη και τις ροές κεφαλίων των βασικών ελληνικών μετοχών στους επιμέρους διεθνείς δείκτες του MSCΙ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Οι αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου στο δείκτη MSCI Greece αναμένεται να προκαλέσουν καθαρές εισροές 164 εκατ. δολάρια από παθητικά funds.

Μεγάλη κερδισμένη φαίνεται να είναι η Τράπεζα Κύπρου, ενώ ακολουθούν 3Ε, ΔΕΗ και MIG.

--- Οι αλλαγές στον MSCI Greece

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας οι ελληνικές μετοχές παρουσιάζουν εμφανή συσχέτιση με τις αναδυόμενες αγορές και δείχνουν εξαιρετικά «ανθεκτικές» σε οποιαδήποτε τάση για διόρθωση.

Τον δικό τους ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζουν και οι αναμενόμενες καθαρές εισροές συνολικά 164 εκατ. ευρώ από παθητικά funds ως απόρροια της τελευταίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της ΜSCΙ που τίθενται σε ισχύ με βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 29/5/2009.

Οι ροές αυτές αφορούν αποκλειστικά στις μετοχές που απαρτίζουν τον βασικό δείκτη ΜSCΙ Greece και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Global Ρortfolio Τrading Strategies της Citi αλλά και στοιχείων της MSCI, άμεσα κερδισμένη είναι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που εισέρχεται για πρώτη φορά στον βασικό δείκτη (ΜSCΙ Greece) με εισροές 167 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεταβολές στη στάθμιση (free-float) των ΟΤΕ, Coca Cola, ΗΒC, ΔΕΗ, Αlpha Βank, ΜΙG, ΕΛΠΕ και Πειραιώς οδηγούν σε οριακές εισροές ή εκροές.


Ειδικότερα, καθώς τις 12 μετοχές του ΜSCΙ Greece παρακολουθεί το 76% των διεθνών κεφαλαίων, οι ροές κεφαλαίων με βάση την τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI έχουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα (4.699.863 δολ.), ΟΠΑΠ (2.657.270 δολ.), OTE (-18.723.572 δολ.), Coca Cola Hellenic (20.610.855 δολ.), ΔΕΗ (12.581.102 δολ.), EFG Eurobank (1.381.639 δολ.), Αlpha Βank (-11.648.615 δολ.), ΜΙG (10.574.039 δολ.), ΕΛΠΕ (-17.395.894 δολ.), Πειραιώς (-8.877.034 δολ.), Κύπρου (167.154.000 δολ.) και Τιτάν (598.128 δολ.).

Με βάση και τη νέα εισαγωγή στον δείκτη MSCI Greece της Τράπεζας Κύπρου αλλά και τις διαφοροποιήσεις στη στάθμιση της κεφαλαιοποίησης, τα επιμέρους ειδικά βάρη των μετοχών του εν λόγω δείκτη, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC και της MSCI, διαμορφώνονται -στην ουσία από την προσεχή Δευτέρα- ως εξής: Εθνική (Mkt Cap factor 100%) με 25,5%, ΟΠΑΠ (Mkt Cap factor 70%) με 13%, Alpha Bank (Mkt Cap factor 85%) με 8,31%, OTE (Mkt Cap factor 50%) με 7,79%, Coca Cola Hellenic (Mkt Cap factor 50%) με 7,37%, Κύπρου (Mkt Cap factor 95%) με 7,27%, EFG Eurobank (Mkt Cap factor 60%) με 7,11%, Πειραιώς (Mkt Cap factor 90%) με 7,08%, Marfin Investment Group (Mkt Cap factor 85%) με 6,45%, ΔΕΗ (Mkt Cap factor 50%) με 4,89%, Τιτάν (Mkt Cap factor 75%) με 3,16% και ΕΛΠΕ (Mkt Cap factor 30%) με 2,06%.

Σημειωτέον ότι η ΜΡΒ, ο ΟΛΘ και η ΕΥΑΘ θα συμπεριληφθούν στον ΜSCΙ Small Cap Ιndex, απ’ όπου διαγράφονται η Βασιλόπουλος, η Ρroton, η Εμπορική και η Εuromedica, αλλά οι ροές κεφαλαίων σε αυτήν την κατηγορία των δεικτών είναι σχετικά περιορισμένες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το 70% των κινήσεων των παθητικών funds συνήθως λαμβάνει χώρα πριν και κατά την ημέρα αναδιάρθρωσης, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων να έχει είδη ολοκληρωθεί.

---Οι εκτιμήσεις για την διεθνή ανάκαμψη

Μετά την απώλεια 36 τρισ. δολαρίων τους προηγούμενους 15 μήνες, η οποία οδήγησε τις μετοχές παγκοσμίως να χάσουν τα 2/3 της αξίας τους, η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων το τελευταίο δίμηνο αποκατέστησε μόλις το 1/4 των απωλειών των ανεπτυγμένων αγορών και το 1/3 των αναδυόμενων χρηματιστηρίων (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

Καθώς οι φόβοι για επανάληψη των γεγονότων της Ύφεσης του 1930 εξαφανίστηκαν, τα χρηματιστήρια το τελευταίο δίμηνο σημείωσαν ένα «ράλι ανακούφισης» ως αντίδραση στις μαζικές παρεμβάσεις των Αρχών αλλά και αντανακλώντας την αίσθηση ότι η δριμύτητα της ύφεσης μειώνεται και η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος εδραιώνεται.

Η βίαιη άνοδος των μετοχών, πάντως, δείχνει να ενσωματώνει προσδοκίες για το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας οικονομικής ανάκαμψης, οι οποίες ίσως αποδειχτούν πρώιμες, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η αναθέρμανση της οικονομίας μπορεί να αποδυναμωθεί από τη σταδιακά φθίνουσα επιρροή των κρατικών παρεμβάσεων και την απαιτούμενη μείωση της χρήσης δανείων στην κατανάλωση αλλά και στην επένδυση.

Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που μας προειδοποιούν να μη βασιζόμαστε στην προσδοκία μιας ταχείας και σταθερής ανάκαμψης:

1. Μας περιμένει μια περίοδος αρκετών ετών με μείωση της δανειακής εξάρτησης τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα νοικοκυριά.

2. Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να παραμείνει για χρόνια σε κατάσταση κεφαλαιακής στενότητας και αυτό σημαίνει ότι η μελλοντική παροχή δανείων θα είναι πιο συγκρατημένη, γεγονός που θα περιορίσει την επάνοδο σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

3. Οι ισολογισμοί του δημόσιου τομέα έχουν λυγίσει υπό το βάρος των υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις και αυτό θα επηρεάσει το οικονομικό τοπίο από το 2010, καθώς φέτος η δημοσιονομική τόνωση θα είναι αναπόφευκτη.

--- Ποιοι αντέδρασαν

Σε γενικές γραμμές, η ανοδική κίνηση των μετοχών περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνους τους τίτλους που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες κατά το 2008 και στις αρχές του 2009, δηλαδή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις «κυκλικές» εταιρείες (εταιρείες με μεγάλη εξάρτηση από την οικονομική συγκυρία). Η μετακίνηση από τις αμυντικές μετοχές στις πιο επιθετικές ήταν μάλιστα από τις πιο βίαιες σε μέγεθος και ταχύτητα στη μεταπολεμική ιστορία.

Αν και τα «χαμηλά» του Μαρτίου εκτιμάται από τους αναλυτές πως θα αποτελέσουν τελικά και τα «χαμηλά» της τελευταίας καθοδικής αγοράς (bear market), ίσως οι φωνές που θέλουν τα χρηματιστήρια να έχουν μπει ήδη σε μια νέα ανοδική αγορά (bull market) να εμπεριέχουν και το στοιχείο της υπερβολής.

Η μαζική μετακίνηση στις κυκλικές εταιρείες οφείλεται εξάλλου σε μεγάλο βαθμό στους τεχνικούς παράγοντες και λιγότερο στην πεποίθηση ότι η οικονομία βρίσκεται στον προθάλαμο μιας ισχυρής και διατηρήσιμης ανάκαμψης.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών αλλά και οι διαγραφές των στοιχείων του ενεργητικού ενδέχεται να δυσαρεστήσουν τις αγορές, με δεδομένες τις βελτιωμένες προσδοκίες που ήδη ενσωματώνουν, ενώ τα εταιρικά κέρδη έχουν ακόμα περιθώρια υποχώρησης προτού βρεθούν στο κατώτερο σημείο τους, καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των περιθωρίων κέρδους εν μέσω της ισχυρότερης μεταπολεμικής ύφεσης αποτελούν «ευσεβείς πόθους».

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή του οικονομικού κύκλου η εμπιστοσύνη διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, όπως η επενδυτική ψυχολογία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές. Κατά τους προσεχείς μήνες, λοιπόν, οι επενδυτές θα παλινδρομούν μεταξύ των προσδοκιών για μια ανάκαμψη σχήματος V και του φόβου ότι θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος προτού σημειωθεί ουσιαστική ενίσχυση της τελικής ζήτησης.

Παρά τις επιφυλάξεις, πάντως, η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει βελτιωθεί και έτσι, αν και μετά το ράλι μία περίοδος σταθεροποίησης θα ήταν ευπρόσδεκτη, εκείνοι που ψάχνουν μία ευκαιρία να αγοράσουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ίσως τελικά και να απογοητευτούν. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δημιουργήσουν ψευδή αίσθηση υπερβολικής ευφορίας σχετικά με την πιθανότητα μιας ταχείας ανάκαμψης, τότε ίσως η πτώση των μετοχών να απογοητεύσει εκ νέου.


EURO2DAY.GR

No comments:

Share |