Γιατί ανεβαίνει το πετρέλαιο;
Η τελευταία άνοδος των τιμών του πετρελαίου θέτει εκ νέου το ερώτημα: Γιατί οι τιμές τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπερδιπλασιάστηκαν; Και τι πρόκειται να ακολουθήσει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο;
Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 71 δολ. το βαρέλι στις 10 Ιουνίου μετά το κλείσιμο την προηγούμενη ημέρα πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, αντίθετα με την τελευταία έκρηξη των τιμών – στα 147 δολ. το βαρέλι πριν από 11 μήνες – αυτή την φορά κανείς δεν φαίνεται να αποκλείει ένα ρόλο και από την πλευρά της κερδοσκοπίας.
Πράγματι, όπως έχει αναφέρει ο Ben Casselman της Wall Street Journal, φαίνεται να υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι δισεκατομμύρια δολάρια από κερδοσκοπικά κεφάλαια κατευθύνονται στις αγορές ενέργειες ωθώντας ανοδικά τις τιμές. Ο λόγος: οι traders και οι επενδυτές αγοράζουν αργό – μαζί με άλλα εμπορεύματα όπως χαλκό – για προστασία, μειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεση τους στο δολάριο του οποίου η αξία έχει υποχωρήσει την ίδια στιγμή που το αμερικανικό νόμισμα γνωρίζει μεγάλη μεταβλητότητα.
Τι γίνεται όμως με τα "θεμελιώδη"; Περισσότερα από 2,6 δισ. βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται αποθηκευμένα σε ολόκληρο τον κόσμο –μαζί με περίπου 130 εκατ. βαρέλια αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια εν αναμονή της ανάκαμψης των τιμών – ενώ η ζήτηση δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ορισμένοι που επισημαίνουν ότι η προηγούμενη κατάρρευση των τιμών στα 32 δολ. το βαρέλι ήταν υπερβολική και η πραγματική ισορροπία για τις τιμές του αργού βρίσκεται στο εύρος των 60 με 70 δολ. το βαρέλι.
Φαίνεται μια λογική άποψη. Ωστόσο ο Phil Flynn της Alaron Energy αποδίδει ένα μεγάλο μέρος της ανόδου των τιμών στον Ben Bernanke και την Federal Reserve. Ο Flynn, ένας από τους πιο ξεκάθαρους αναλυτές της αγοράς, έχει καταφύγει σε δυσνόητους όρους της οικονομικής επιστήμης το τελευταίο διάστημα για να περιγράψει τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση.
Αυτό αφορά κυρίως τις δραστηριότητες της Fed για την αγορά ομοσπονδιακών παγίων, όπως ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Εξασφαλίζοντας κεφάλαια από την Fed, οι πωλητές διαθέτουν πλέον σωρεία χρημάτων στις συλλογικές τους τσέπες, υποστηρίζει ο Flynn. Και τι κάνουν με αυτά τα χρήματα; Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Flynn, αγοράζουν πετρέλαιο.
Ο John Authers των Financial Times από την πλευρά του επισημαίνει –και μάλλον έχει δίκιο– ότι η Fed ενδεχομένως να διατηρήσει την υφιστάμενη πολιτική της για ένα ικανό διάστημα χρόνου, πιθανότατα έως τα τέλη του 2009. Ο Flynn επίσης θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να είναι επιφυλακτική σε ό,τι τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να κινηθεί πιο γρήγορα στα επιτόκια απ΄ ό,τι ορισμένοι περιμένουν.
Και οι δύο καταφεύγουν σε μια από τις αγαπημένες συνήθειες της αγοράς, την προσπάθεια εντοπισμού του χρονικού ορίζοντα αναστροφής της υφιστάμενης πολιτικής της Fed. Αναφέρονται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν τις κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed. Με βάση τα συμβόλαια αυτά, η Fed αναμένεται να αναστρέψει τη νομισματική πολιτική της και να αυξήσει τα επιτόκια της έως τα τέλη του 2009.
Ο Flynn υποστηρίζει ότι αν Fed αναστρέψει την πολιτική της – σταματώντας να διοχετεύει ρευστότητα στους επενδυτές μέσω των αγορών ομολόγων και αυξάνοντας το κόστους του χρήματος με υψηλότερα επιτόκια – οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν και πάλι να υποχωρούν. Ωστόσο ο Authers, δεν είναι τόσο σίγουρος. Επισημαίνει ότι η Fed συνεχίζει τις προσπάθειες της για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, "σερβίροντας ενεργειακά ποτά ή ακόμα και ενέσεις αναβολικών στην οικονομία". Φαίνεται να πιστεύει ότι τα επιπλέον μετρητά που ωθούν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν για ένα διάστημα ακόμα.
Φυσικά, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρη. Οι τιμές του αργού φαίνονται έτοιμες να καταγράψουν ένα νέο ράλι, αργά ή γρήγορα, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν σταματήσει τόσα πολλά έργα εξερεύνησης και εξόρυξης που φαίνεται πιθανό, όταν ανακάμψει και πάλι η παγκόσμια οικονομία, να υπάρξει έλλειψη. Και όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε περιόδους που η προσφορά δεν καλύπτει την ζήτηση.
CAPITAL.GR
No comments:
Post a Comment