Στην Επ. Οικονομικών το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων
Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν τα νομοσχέδια για επέκταση της προστασίας των καταθετών, σε περίπτωση χρεοκοπίας των τραπεζών, μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής
Σε τροχιά υλοποίησης, μετά από οκτάμηνη περίπου καθυστέρηση, εισέρχεται η περαιτέρω προστασία των καταθέσεων και των καταθετών σε περίπτωση χρεοκοπίας των τραπεζών.Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη τους σχετικούς κανονισμούς και νομοσχέδια τα οποία συζητήθηκαν χθες για πρώτη φορά στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Οι σχετικοί κανονισμοί αφορούν την αύξηση της εγγύησης που δικαιούται ο κάθε καταθέτης (τράπεζας ή συνεργατικού), σε περίπτωση χρεοκοπίας των τραπεζών, ενώ στοχεύουν στη μερική εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία περί των συστημάτων εγγυήσεων των καταθέσεων όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης και την προθεσμία εκταμίευσης. Σε σχέση με τα συνεργατικά, σημειώνεται ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επηρεάζονται μόνο τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ), μέλη του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων καθώς και οι καταθέτες των ιδρυμάτων αυτών. Πάντως, βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, υποδέχθηκαν μάλλον με επιφυλάξεις τα δύο νομοσχέδια για το θέμα (για τράπεζες και συνεργατικά), χωρίς, όμως, να παρουσιάζονται αρνητικοί.
Τροποποιήσεις
Πιο συγκεκριμένα, οι εναρμονιστικές αλλαγές που θα επέλθουν με την υιοθέτηση των νομοσχεδίων είναι: αύξηση του ανώτατου ύψους της αποζημίωσης από 20.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, μείωση της προθεσμίας καταβολής της αποζημίωσης από τρεις μήνες σε 20 εργάσιμες μέρες και κατάργηση της συνασφάλισης, δηλαδή κατάργηση του περιορισμού του ύψους της αποζημίωσης στο 90% του ποσού της κατάθεσης. Ειδικότερα, με το Σχέδιο Θεσμών προβλέπονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις. Αρχικά, προβλέπεται η επέκταση του Σχεδίου προστασίας καταθέσεων ώστε να καλύπτει και τις καταθέσεις σε νομίσματα χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ, δηλαδή να καλύπτει τις καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα, Επίσης, προβλέπονται: η ενίσχυση του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων (ενόψει της διευρυμένης κάλυψης που θα παρέχει) μέσω της σταδιακής αύξησης του βασικού κεφαλαίου από 1,7 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ μέχρι το 2012, η αύξηση του ελάχιστου ποσού της αρχικής εισφοράς των ΣΠΙ καθώς και του ανώτατου ορίου εισφορών από τα ΣΠΙ στο Ταμείο (από 0,3% σε 1% την συνολικών καλυπτόμενων καταθέσεών τους). Τέλος, προβλέπεται και η κατάργηση του ανώτατου ορίου στο ποσό που δύναται να δανείζεται η Διαχειριστική Επιτροπή.
Προβληματισμοί
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και προεδρεύων της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποια τράπεζα του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο και η οποία οδηγείται προς χρεοκοπία αποφασίσει να μεταφέρει τα κεφάλαιά της στην Κύπρο. Σε περίπτωση χρεοκοπίας της εν λόγω τράπεζας, αυτοί που θα πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που θα χαθούν, θα είναι οι Κύπριοι καταθέτες, πρόσθεσε. Εκφράζοντας τον δικό του προβληματισμό, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διερωτήθηκε για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιθυμεί την ψήφιση των κανονισμών με το ύψος του ποσού της αποζημίωσης να καθορίζεται στις 100 χιλ. ευρώ, τη στιγμή που η ΕΕ ζητά από τα κράτη μέλη να εγγυηθούν καταθέσεις μέχρι του ποσού των 50 χιλ.ευρώ. Παράλληλα, προχώρησε στην εκτίμηση ότι το συνολικό ποσό των εγγυήσεων θα ανέλθει στα 21,5 δις ευρώ. Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, Ανδρέας Τρόκκος, τόνισε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες για να καταβάλλουν αμέσως το ποσό που τους αναλογεί λόγω του ότι τους δίνεται περίοδος πέντε χρόνων για να καταβάλουν συνολικά ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια, νοουμένου ότι υπάρχει ανάγκη, το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τρόκκος διευκρίνισε ότι το ποσό που θα καλύψει η Κυβέρνηση όταν και εφόσον χρειαστεί θα «πρέπει να το αφήσουμε ως τελευταία επιλογή γιατί είναι τα λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου που θα κληθούν να καλύψουν» ένα ενδεχόμενο κενό του Ταμείου. «Από την ευρωπαϊκή οδηγία προκύπτει δέσμευση αλλά δεν γίνεται συγκεκριμενοποίηση πώς θα γίνει αυτή η δέσμευση από μέρους του κράτους», επεσήμανε ο κ. Τρόκκος.
POLITIS
No comments:
Post a Comment