Thursday, June 18, 2009

ΧΑ: 6 ζευγάρια μετοχών που «βγάζουν μάτι»

ΧΑ: 6 ζευγάρια μετοχών που «βγάζουν μάτι»



Όταν προβληματικές εισηγμένες διαπραγματεύονται ακριβότερα από τις υγιείς ή όταν εταιρείες με ασθενή οικονομικά δεδομένα αποτιμώνται στο ταμπλό περισσότερο από τους ισχυρότερους ανταγωνιστές τους...

Πολλές συζητήσεις για το πόσο «δίκαιες» είναι κάθε φορά οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και αν θεωρήσουμε ως βέβαιο ότι κατά διαστήματα, όλα τα χρηματιστήρια υπερβάλλουν -είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω- το ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο δίκαιες είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Ψάχνοντας λοιπόν σήμερα το ταμπλό της Σοφοκλέους, θα δει αρκετές συγκρίσεις μετοχών -ιδίως σε τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης- που δείχνουν να είναι παράλογες. Θα σταθούμε ενδεικτικά σε μερικά ζευγάρια τέτοιων μετοχών και αφήνουμε τα συμπεράσματα σε εσάς.

Να τονιστεί ότι οι συγκρίσεις είναι ενδεικτικές και ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να λογιστούν ως προτάσεις αγοράς ή πώλησης των συγκεκριμένων μετοχών.

ΚΛΩΝΑΤΕΞ-Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Η ΚΛΩΝΑΤΕΞ έχει αρνητική καθαρή θέση και εκτός αυτού έχει εγγυηθεί ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις συγγενών προβληματικών εταιρειών, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Lannet.



Αντίθετα, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, έχει θετικά ίδια κεφάλαια, ταμείο μεγαλύτερο κατά κάποια εκατ. ευρώ από τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, ακίνητη περιουσία και κάτω από προϋποθέσεις, το 2010 θα μπορούσε να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Και όμως, η ΚΛΩΝΑΤΕΞ διαπραγματεύεται στη Σοφοκλέους με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 4,56 εκατ., ενώ η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου χαμηλότερα, στα 3,8 εκατ. ευρώ!

Η ΚΛΩΝΑΤΕΞ έκανε γερό ράλι κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρηματιστηριακής ανάκαμψης, σε αντίθεση με την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου που ακολούθησε μάλλον πλαγιοπτωτική πορεία.

Vell-ΒΑΡΔΑΣ: Η Vell κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει κάνει υψηλό δωδεκαμήνου συμμετέχοντας στο χρηματιστηριακό πάρτι, σε αντίθεση με τη Βάρδας που δεν ανέκαμψε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο.

Η Vell υποχρεώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο σε ζημιές, παρά την προσθήκη μιας ακόμη εταιρείας στον Όμιλο, ενώ μάλιστα μελλοντικά αναμένεται και dilution (διάχυση) των μετοχών, καθώς το κόστος της εξαγοράς θα καταβληθεί έμμεσα μέσω εκδόσεως νέων μετοχών.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Vell κυμαίνεται γύρω στα 19,8 εκατ. υπερδιπλάσια από αυτή της ΒΑΡΔΑΣ (9,7 εκατ.), η οποία, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να επιτυγχάνει κερδοφόρο αποτέλεσμα και μέσα στο 2009.

ΕΤΕΜ-ΑΛΟΥΜΥΛ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Η ΕΤΕΜ (εταιρεία του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ) αντιμετώπιζε δυσκολίες και πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το περασμένο φθινόπωρο, χάνοντας μερίδια αγοράς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημιές, οι οποίες κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,2 εκατ.! Για το λόγο αυτό μάλιστα, στον Όμιλο επιχειρούν πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕΜ κυμαίνεται γύρω στα 29,1 εκατ., όταν οι αντίστοιχες κεφαλαιοποίησης των ισχυρότερων ανταγωνιστών της που κατέχουν μεγαλύτερο μέγεθος, ισχυρότερα μερίδια αγοράς και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα είναι μικρότερες. Πχ στα 30,6 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της ΑΛΟΥΜΥΛ και στα 27,52 εκατ. της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.

PLIAS-Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες: Μετά την περυσινή της αύξηση κεφαλαίου, η PLIAS έχει πλέον βάσιμες ελπίδες να επιστρέψει σε κάποιο κερδοφόρο διάστημα, είτε φέτος, είτε του χρόνου. Ωστόσο το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης δεν ευνοεί.

Η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες επλήγη προφανώς από τη βαθύτατη κρίση που έπληξε τους τελευταίους 18 μήνες τον κλάδο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κερδοφόρος και επιπλέον υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ανάκαμψη τιμών, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, βρισκόμενη ίσως σήμερα στο κάτω μέρος του κύκλου. Και όμως, η κεφαλαιοποίηση της PLIAS στη Σοφοκλέους (γύρω στα 43,4εκατ.) είναι υψηλότερη από αυτή της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (γύρω στα 36,4 εκατ. ευρώ).

ΕΛΙΝΟΙΛ-REVOIL: Και οι δύο εταιρείες είναι υγιείς δραστηριοποιούμενες στο χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών, με την πρώτη να διαθέτει ευρύτερο αντικείμενο δραστηριότητας (καύσιμα για ναυτιλία, βιομηχανία, κ.λπ.).

Με βάση τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, η ΕΛΙΝΟΙΛ αποτιμάται έναντι υπερτριπλάσιου τιμήματος σε σύγκριση με τη REVOIL (67,8 εκατ. έναντι 19,6 εκατ. ευρώ). Κατά το πρώτο ωστόσο τρίμηνο του 2009, η ΕΛΙΝΟΙΛ υποχρεώθηκε σε οριακές ζημιές (129 χιλιάδες) όταν η REVOIL σημείωσε κέρδος ύψους 1,12 εκατ. ευρώ. Η ψαλίδα των αποτιμήσεων (σε κάποιο βαθμό οφείλεται και στην πρόσφατη ΑΜΚ της ΕΛΙΝΟΙΛ) θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία τα επεκτατικά σχέδια της ΕΛΙΝΟΙΛ.

ΑΕΓΕΚ-J&P ΑΒΑΞ: Η J&P Άβαξ, η οποία συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες κατασκευαστικές δυνάμεις της χώρας, αποτιμάται στο ταμπλό της Σοφοκλέους γύρω στα 256 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο περίπου 1,5 φορά παραπάνω απ’ ότι η ΑΕΓΕΚ (γύρω στα 110 εκατ. ευρώ). Η J&P Άβαξ διαπραγματεύεται λίγο χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (269,3 εκατ. στις 31/3/2009) ενώ η ΑΕΓΕΚ περίπου στο τριπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων της (35,9 εκατ. στις 31/3/2009).

Η ΑΕΓΕΚ (κατέχοντας πλέον μόνο το 20% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής) σημείωσε στο πρώτο φετινό τρίμηνο κύκλο εργασιών μόλις 114 χιλιάδες ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η J&P Άβαξ σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 9,5 εκατ. ευρώ.

Η J&P Άβαξ επίσης διαθέτει πολλαπλάσιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, σειρά αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, διεθνοποιημένη παρουσία και είναι μέλος ενός ισχυρού πολυεθνικού ομίλου. Αντίθετα, η ΑΕΓΕΚ είναι ένας πολύπαθος όμιλος που προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις τους υπό τον κατασκευαστή κ. Μαρούλη.

EURO2DAY.GR

No comments:

Share |