M. Bloomberg: Ένα καινοτόμο μυαλό!
Ο Michael Bloomberg Rubens γεννημένος το 1942 είναι ο πασίγνωστος και ιδιαίτερα επιτυχημένος Αμερικανός επιχειρηματίας και σημερινός δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση με περιουσία που αγγίζει τα 16 δισ. δολ., ενώ σύμφωνα με το Forbes είναι ο πλουσιότερος κάτοικος της Νέας Υόρκης. Φυσικά, είναι ο ιδρυτής και μέτοχος του 88% του Bloomberg L.P. της εταιρείας λογισμικού χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ο Bloomberg γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου σε μία μεσοαστική οικογένεια στο Medford της Μασσαχουσέτης. Το 1964 πήγε στο Johns Hopkins University, για να σπουδάσει Electrical Engineering, ενώ συνέχισε για την απόκτηση μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο πανεπιστήμιο του Harvard. Ο Bloomberg είχε διδαχθεί από την οικογένειά του σημαντικές αξίες για τη ζωή. Όντας στο πανεπιστήμιο για να αποπληρώσει τα δίδακτρά του είχε πάρει ένα φοιτητικό δάνειο, το οποίο για να το ξεπληρώσει, εργαζόταν ως παρκαδόρος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το 1966 ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρεία Salomon Brothers στην Wall Street. Δεν άργησε να αποδείξει την αξία του και να ανέβει στην ιεραρχία της εταιρείας, αναλαμβάνοντας την επίβλεψη των πληροφοριακών συστημάτων της. Η θέση αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσει ουσιαστικά τη σημασία των τεχνολογικών καινοτομιών ως παράγοντα μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Το 1981 η εταιρεία εξαγοράστηκε και ο Bloomberg απολύθηκε λόγω της συγχώνευσης. Ως αποζημίωση έλαβε $10 εκατ. για την αποχώρησή του από την εταιρεία. Τα χρήματα αυτά αποτέλεσαν το αρχικό κεφάλαιο για να ιδρύσει την δική του εταιρεία, την οποία ονόμασε Innovative Market Systems.
Το 1982, η εταιρεία Merrill Lynch έγινε ο πρώτος μεγάλος πελάτης της εταιρείας εταιρείας εγκαθιστώντας 20 τερματικά «Market Master» και κάνοντας μία επένδυση αξίας $30 εκατ. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Bloomberg L.P το 1986 και μέχρι το 1987 είχε εγκαταστήσει 5.000 τερματικά. Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια βοηθητικά προϊόντα στα οποία περιλαμβάνονται το Bloomberg Tradebook, μία εμπορική πλατφόρμα, το Bloomber Messaging Service και το Bloomberg Newswire έκαναν την εμφάνισή τους. Το 2009 η εταιρεία είχε περισσότερα από 250.000 τερματικά σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους σε 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Στην εταιρεία ανήκει επίσης και ένα ραδιοφωνικό δίκτυο, το οποίο έχει ως βασικό σταθμό το 1130 WBBR-AM της Νέας Υόρκης. Ο Bloomberg εγκατέλειψε τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας για να διεκδικήσει τη δημαρχεία της Νέας Υόρκης και αντικαταστάθηκε αρχικά από τον Lex Fenwick. Σήμερα η εταιρεία διοικείται από τον Πρόεδρο Dan Doctoroff, πρώην αναπληρωτή δήμαρχο κάτω από τον Bloomberg.
Ως Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, αρνήθηκε να λαμβάνει μισθό και αντ’ αυτού λαμβάνει μια τιμητική αποζημίωση $1 το χρόνο για τις υπηρεσίες του.
Μετά την απομάκρυνσή του από την θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου ο Bloomberg αφιερώθηκε περισσότερο στην ανάπτυξη φιλανθρωπικού έργου, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του χρόνου και των χρημάτων του σε πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, ενώ συμμετέχει και σε διοικητικά συμβούλια πολλών, φιλανθρωπικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Johns Hopkins University, στο οποίο μάλιστα διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 1996-2002. Επίσης, βοήθησε οικονομικά στην δημιουργία της Bloomberg School of Public Health ενός από τα ιδρύματα που ηγούνται στην έρευνα και την εκπαίδευση για την δημόσια υγεία. Το 1997 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο "Bloomberg by Bloomberg", τα έσοδα από την οποία διατέθηκαν στην «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων».
Η έντονη ενασχόλησή του με τα κοινωνικά ζητήματα, δεν θα μπορούσε να τον κρατήσει μακρυά και από την ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου. Έτσι το 2001 μπήκε στην κούρσα για την δημαρχεία της Νέας Υόρκης, μόλις 2 μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν οι περισσότεροι πίστευαν ότι το έγκλημα θα επέστρεφε, οι επιχειρήσεις δεν θα ορθοποδούσαν και η Νέα Υόρκη δεν θα μπορούσε να συνέλθει από ένα τέτοιο γεγονός. Και όμως με την επιμονή του Bloomberg δημιουργήθηκε το μνημείο για το Πνεύμα της Ενότητας, κάτι που βοήθησε τη Νέα Υόρκη να βρει και πάλι τους ρυθμούς της και να ανακάμψει πιο δυνατή από ποτέ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Bloomberg κατάφερε να μειώσει την εγκληματικότητα κατά 20%, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, να δώσει προσιτή στέγαση με την έκρηξη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, να επεκτείνει πάρκα, να θέσει φιλόδοξες στρατηγικές για την δημόσια υγεία, που περιελάμβαναν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Παράλληλα, αύξησε την υποστήριξη σε πολιτιστικά ιδρύματα και συλλόγους, έκανε πιο αποτελεσματική την κυβερνητική πολιτική και πέτυχε πιο σωστή λειτουργία των σχολείων της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα ο αριθμός των αποφοίτων να έχει αυξηθεί κατά 20% και οι επιδόσεις στην ανάγνωση και τα μαθηματικά να έχουν καλυτερεύσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Στην δεύτερη εκλογή του ως Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, το 2005, ο Bloomberg κατάφερε να συσπειρώσει γύρω από το όνομά του ένα ευρύ συνασπισμό υποστήριξης, ο οποίος συγκέντρωνε πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Αν και δημοκρατικός κατά βάση, δεν φοβήθηκε να δεχτεί την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών και στο τέλος να μιλήσει για την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του. Πράγματι, αποτελεί ένα πρόσωπο αποδεκτό και αγαπητό από μεγάλο αριθμό υποστηρικτών τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.
Στο πρώτο εξάμηνο της δεύτερης θητείας του, ο Bloomberg, έθεσε νέους στόχους το ίδιο τολμηρούς με την πρώτη φορά. Ενώ εξισορροπούσε ακόμα τα έσοδα και οδηγούσε την ανεργία σε νέα χαμηλά ρεκόρ, εισήγαγε ένα καινούριο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, το οποίο ενθάρρυνε την εργασία. Επιπλέον, ξεκίνησε μία εκτεταμένη εκστρατεία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία θα χάριζε στην Νέα Υόρκη τον καθαρότερο αέρα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη της Αμερικής. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ίδρυση ενός δικομματικού συνασπισμού αρχικά 15 δημάρχων και σήμερα πάνω από 350, οι οποίοι έχουν σαν στόχο να διατηρήσουν μακρυά τα παράνομα όπλα από τα χέρια των εγκληματιών και της πόλης.
Ακόμα και όταν η οικονομική κρίση έπληξε την εθνική οικονομία, η οποία εισήλθε σε μια περίοδο ύφεσης, ο Bloomberg ανακοίνωσε το Σχέδιο Οικονομικών Ευκαιριών Πέντε Κοινοτήτων, ώστε να βγάλει την πόλη από την κρίση όσο το δυνατόν συντομότερα. Το Σχέδιο επικεντρώνεται στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Νεοϋορκέζους, τοποθετώντας ένα μακροπρόθεσμο όραμα οικονομικής ανάπτυξης της πόλης και δημιουργώντας προσιτές οικοδομές και ελκυστικές γειτονιές στους πέντε δήμους.
Ο Bloomberg αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Δεν τα παρατάει εύκολα, έχει μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες και πάνω από όλα θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέπει πάντα με μάτια και αυτιά προς το μέλλον, χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του παρά την αμύθητη περιουσία του και την τεράστια πολιτική πλέον επιρροή του.
CAPITAL.GR
No comments:
Post a Comment