Στο μηδέν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
Εντείνεται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού για την Ευρωζώνη, καθώς οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν για πρώτη φορά μηδενική άνοδο -σε ετήσια βάση- τον Μάιο και με τους οικονομολόγους να προβλέπουν υποχώρηση για τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη παρέμειναν στάσιμες αυτό τον μήνα σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο και έπειτα από οριακή αύξηση 0,6% το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού από το 1996, τότε που άρχισε επίσημη καταγραφή στατιστικών στοιχείων.
«Τα στοιχεία (για τις τιμές καταναλωτή) υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ δεν είναι πλέον αμελητέος», τονίζει σε δηλώσεις του ο Γιούργκεν Μίτσελς, οικονομολόγος της Citigroup
Από την πλευρά του όμως, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, καθησύχασε τους φόβους περί αποπληθωρισμού. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ και ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά μέχρι τα τέλη του έτους... στο δεύτερο εξάμηνο υπάρχουν βασικοί παράγοντες που συνήθως συμβάλλουν στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε ο κ. Αλμούνια, ο οποίος επικαλέσθηκε την υποχώρηση των ενεργειακών τιμών και της οικονομικής δραστηριότητας για τον μηδενικό πληθωρισμό του Μαϊου.
Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν αμετάβλητες, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα φθάσει το τέλος της η οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές.
Σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στο Μαρακές του Μαρόκου, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να δαπανήσει εξήντα δισ. ευρώ για το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών.
Ανάλογες ήταν και οι εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι, αξιωματούχου της ΕΚΤ, ο οποίος δεν διακρίνει σαφείς ενδείξεις ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση φθάνει στο τέλος της, εκτιμώντας όμως ότι είναι περιορισμένος ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment