Παρατείνεται ο εφιάλτης ακινήτων
Η διολίσθηση της αγοράς ακινήτων που άρχισε από τον πρώτο μήνα του έτους, φαίνεται να σκαλώνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν σημαντική μείωση 62% το πρώτο τετράμηνο. Τα νέα στοιχεία του κτηματολογίου σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα την ύφεση που επισκιάζει την αγορά ακινήτων παρά το ότι έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν ευνοϊκότερα δάνεια σε νέους δανειζόμενους και παρά τις εξαγγελίες μέτρων από την κυβέρνηση για τόνωση της αγοράς.
Σύμφωνα με τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων τον Απρίλη έφθασε στο 55% έναντι 56% το Μάρτιο, 65% το Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο.
Η συρρίκνωση των πωλήσεων αντανακλάται στα αναλυτικά στοιχεία για τον κάθε μήνα ξεχωριστά καθώς τον Απρίλιο οι πωλήσεις συνολικά άγγιξαν τις 603 σε σύγκριση με 1336 τον περασμένο χρόνο τον ίδιο μήνα. Παρά τις προσδοκίες που επιχείρησαν να δημιουργήσουν παράγοντες της αγοράς για αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τον Απρίλιο πωλήθηκαν μόλις 23 ακίνητα περισσότερα από ότι το Μάρτιο και 45 περισσότερα από το Φεβρουάριο.
Ο συνολικός αριθμός των πωλήσεων σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο μειώθηκε τους συγκεκριμένους μήνες στις 2199 από 5858 το 2008.
Αν και η υποχώρηση των πωλήσεων κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, οι τρεις επαρχίες που εξαρτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την εξωγενή αγορά πλήττονται περισσότερο.
Στην επαρχία Αμμοχώστου η μείωση τετραμήνου άγγιξε το 72%, στην Πάφο στο 67%, και στη Λάρνακα στο 65%. Στη Λεμεσό η μείωση κυμάνθηκε στο 55% και στη Λευκωσία στο 57%.
Κτηματομεσίτες και developers εκτιμούν ότι τα εν λόγω στοιχεία καθρεφτίζουν την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, αφού όπως υποστηρίζουν η μείωση της δραστηριότητας του κλάδου είναι πέραν του 40%. Ευελπιστούν ότι όταν παρέλθει η κρίση, η αγορά θα επανέλθει ίσως με κάποια καθυστέρηση στους προ της κρίσης ρυθμούς της. Διαφορετικές είναι όμως οι θέσεις τους όσον αφορά τις τιμές.
O επίτιμος πρόεδρος κτηματομεσιτών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφών Κτηματομεσιτών, Ηλίας Δανός, ανέφερε ότι το πάγωμα της κτηματαγοράς επηρέασε και τις τιμές. «Γενικά έχουν μειωθεί οι τιμές των ακινήτων γύρω στο 30%», ανέφερε στη StockWatch.
Στην Αμμόχωστο και Πάφο, όπως επεσήμανε, η μείωση των τιμών φθάνει μέχρι και το 40%, στη Λάρνακα το 30%, ενώ στη Λευκωσία και Λεμεσό για την ώρα στο 10%. Ο κ. Δανός δεν διαβλέπει ανάκαμψη της αγοράς πριν το 2010.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά έχει μπλοκαριστεί και χρειάζεται ηλεκτροσόκ».
Ο Σύνδεσμος, σημείωσε, προειδοποιούσε από πολύ νωρίς για την επερχόμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα όπως είναι η κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών. Ο κ. Τοφαρίδης χαρακτήρισε επίσης ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τόνωση του κατασκευαστικού τομέα.
Κάθετη ήταν όμως και η θέση που διατύπωσε και όσον αφορά την πτώση των τιμών. «Ξεκάθαρο όχι», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Οι τιμές δεν έχουν μειωθεί». «Υπάρχουν οι μεμονωμένες εκείνες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να ρίξει τις τιμές για λόγους ανάγκης. Αυτές οι περιπτώσεις όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικές για τον κλάδο. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και ένα χρόνο όταν τα κόστη είχαν ανέβει στα ύψη».
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment