Επιπλέον ρευστό στις τράπεζες, εάν θα προκύψει ανάγκη
Λιγότερες αναμένονται οι πιστοληπτικές υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να ανανεώσουν τις χρηματοδοτήσεις προς τις τράπεζες και τις διαδικασίες χορήγησης ρευστότητας στους τομείς όπου θα προκύψει ανάγκη έως ότου το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα επιστρέψει σε πιο φυσιολογικό λειτουργικό περιβάλλον, όπως επεσήμανε η Fitch Ratings στο χθεσινό ετήσιο Global Banking Conference.
Η Fitch δεν διαβλέπει επίσης κάποιο σημαντικό κίνδυνο αναχρηματοδότησης, επειδή οι κυβερνήσεις δεν θα θελήσουν να αφήσουν τη σημερινή χρηματοοικονομική κρίση να επαναληφθεί. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένει λιγότερες πιστοληπτικές υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών οργανισμών στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να επωφελούνται από τη σειρά κυβερνητικών μέτρων στήριξης.
Ηδη ο αριθμός μεταβολών πιστοληπτικής αξιολόγησης μετριάστηκε ελαφρώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους από το απόγειο του τέταρτου περυσινού τριμήνου, αν και η πλειοψηφία των κινήσεων ήταν αρνητική.
Το ενδεχόμενο υποβάθμισης ορισμένων τραπεζών στην Ασία άφησε και η Moody's, επικαλούμενη τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν ορισμένες κυβερνήσεις της περιοχής στη στήριξη των χρηματοοικονομικών συστημάτων τους σε μια περίοδο που οι χώρες δέχονται πιέσεις να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Εως ότου όμως οι επενδυτές και οι τράπεζες ανακτήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, οι πιέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας θα παραμένουν. Η Fitch αναμένει επιστροφή σε ένα πιο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο με τράπεζες να ρευστοποιούν δευτερεύον ενεργητικό τους και ξένες θυγατρικές τους. Πολλές τράπεζες έχουν ήδη εισέλθει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό όμως ίσως να ασκήσει σημαντικές πτωτικές πιέσεις στην κερδοφορία και στη φερεγγυότητά τους σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα δεχθούν πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές να χρησιμοποιήσουν την πρώτη δέσμη βασικών αρχών σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πράγματι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μεγάλες κρίσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) δημοσίευσε χθες τις βασικές αρχές που οι τράπεζες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο των γενικών προϋποθέσεων για τη διεξαγωγών των «τεστ κοπώσεως».
Ανάγκη επιπλέον κεφαλαίου χρήζουν και οι ρωσικές τράπεζες, τουλάχιστον κατά 16 δισ. δολάρια φέτος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συσσωρευόμενο επισφαλές χρέος τους, όμως μέχρι στιγμής οι κορυφαίοι πιστωτές, Sberbank και VTB, βρίσκονται εκτός της ζώνης κινδύνου.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment