Η ΕΚΤ εξετάζει τώρα και μηδενισμό του επιτοκίου της
Διαλλακτικότερη στάση ως προς την εφαρμογή μη-συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής φαίνεται πως υιοθετεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, σε περίπτωση που μειώσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα.
Διαλλακτικότερος ως προς την εφαρμογή μη-συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής εμφανίστηκε ο Τρισέ.
Η ΕΚΤ διατήρησε προχθές αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, στο 2%, όμως ο κ. Τρισέ έχει προετοιμάσει τις αγορές για επόμενη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ φάνηκε θετικότερα προσκείμενος στην ιδέα εφαρμογής ασυνήθιστων τακτικών νομισματικής πολιτικής, τακτικές που ήδη εφαρμόζουν άλλες κεντρικές τράπεζες.
Παρόλο που ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να μειώσει τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα κοντά στο μηδέν -σύμφωνα με το παράδειγμα της Fed ή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας- αναλυτές θεωρούν ότι ο ίδιος υιοθετεί πιο μετριοπαθή στάση, γι' αυτό και διερωτώνται για πόσον καιρό η ΕΚΤ θα αποφεύγει να προβεί σε ριζικές μειώσεις επιτοκίων.
Οι δηλώσεις του κ. Τρισέ υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα αποτελούν ένα «σενάριο» που -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν εξετάζεται. Αλλά αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ αρχίζει και εξοικειώνεται με την ιδέα εφαρμογής μη-συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, όπως την αγορά εταιρικών ή κρατικών ομολόγων, ως εναλλακτικού τρόπου διοχέτευσης ρευστότητας στην οικονομία.
Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του Έρκι Λικάνεν -αξιωματούχου της ΕΚΤ- ενισχύουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (στο 1,5%) τον επόμενο μήνα.
«Όπως πολύ σωστά ερμήνευσαν οι αγορές, είναι πιθανή η μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνάντηση... με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, έχουμε περιθώρια να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική για άλλους σκοπούς», δήλωσε ο κ. Λικάνεν, ο οποίος ασκεί καθήκοντα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.
Εξάλλου, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα σκιαγραφούν εικόνα βαθιάς ύφεσης για την οικονομία της Ευρωζώνης. Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατέγραψε μείωση-ρεκόρ το Δεκέμβριο, εξαιτίας της δραματικής υποχώρησης της δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα, με το τέταρτο τρίμηνο να προβλέπεται το χειρότερο για τη γερμανική οικονομία από το 1990.
Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 4,6% τον Δεκέμβριο, έναντι του προηγουμένου μηνός, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 1989. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 12%.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment