Ακίνητα: Το παιχνίδι των τιμών και των λυγμών
Με παγωμένα χαμόγελα αναμένεται υποδέχονται τον νέο χρόνο οι παροικούντες την εγχώρια κτηματαγορά. Η χρονιά που έφυγε, τελικώς δεν άφησε ανεπηρέαστο το «κάστρο» του real-estate που μέχρι τώρα έμοιαζε απόρθητο. Μείωση συναλλαγών, αύξηση στον αριθμό των απούλητων ακινήτων, δραστική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και αβεβαιότητα για το χρονικό διάστημα που θα περάσει μέχρι να φανεί το φως στην άκρη του τούνελ, συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι επαγγελματίες του χώρου, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Το στοίχημα σε αυτή την φάση είναι ένα: Τι θα γίνει με τις τιμές των ακινήτων. Πλέον, η άκρατη αισιοδοξία που διακατείχε εδώ και αρκετό καιρό πολλούς εκπροσώπους της κτηματαγοράς (ειδικά κατασκευαστές) έχει καταλαγιάσει. Όλοι παραδέχονται πλέον ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε ονομαστικές τιμές ενώ για το 2009, βάζουν ως ένα «εξαρτάται» μπροστά από την όποια πρόβλεψη. Το εξαρτάται έχει να κάνει με την διάρκεια της κρίσης.
Αν κρατήσει η κρίση μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2009, τότε η σημαντική πτώση τιμών ενδεχομένως και πάνω από τα επίπεδα του 20% που ήδη παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές της Αττικής- θα αποφευχθεί.
Αν η κρίση κρατήσει περισσότερο από έξι μήνες, τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει τα χειρότερα.
Γεγονός είναι ότι η ελληνική κτηματαγορά έχει αντοχές οι οποίες βέβαια θα δοκιμαστούν την επόμενη χρονιά. Ποια είναι τα στοιχεία που συγκροτούν την «άμυνα» του ελληνικού real estate;
1. Η ευρωστία των κατασκευαστών, τουλάχιστον των περισσότερων. Ναι οι εργολάβοι -στους οποίους ανήκουν και τα περισσότερα από τα περίπου 200.00 αδιάθετα ακίνητα- πέρασαν μια δύσκολη χρονιά. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λεφτά και δεν πιέζονται να πουλήσουν. Επίσης, ήδη προσπαθούν με αιτήματα προς την κυβέρνηση (ψαλίδισμα του ΕΤΑΚ κλπ) να κερδίσουν ακόμη περισσότερο χρόνο.
2. Η απροθυμία των Ελλήνων να πουλήσουν το σπίτι τους. Ήδη οι παλαιοί δανειολήπτες έχουν πάρει μια ανάσα λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Βέβαια, αν η κρίση συνεχιστεί θα κινδυνεύσουν σπίτια, ειδικά αυτών που θα έχουν πρόβλημα με το εισόδημά τους.
3. Προς το παρόν, οι τιμές των οικοπέδων φαίνεται να διατηρούνται στο ύψος τους. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του κόστους μιας οικοδομής.
4. Όλες οι εναλλακτικές μορφές επένδυσης (μετοχές κλπ) αμφισβητούνται. Αυτό οδηγεί κάποιους στο να αγοράσουν ακίνητο ως μια εναλλακτική λύση «θωράκισης» της αποταμίευσής τους.
5. Το γεγονός ότι οι κατασκευαστές έχουν περιορίσει την οικοδομική δραστηριότητα, προκαλεί πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και στην απασχόληση, από την άλλη όμως, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τις τιμές των ακινήτων καθώς δεν βγαίνουν και άλλα ακίνητα προς πώληση στην αγορά.
Σε μια ανοργάνωτη αγορά όπως η ελληνική, η πτώση των τιμών μπορεί να έλθει από την κακή ψυχολογία. Μπορεί να έλθει από τον κατασκευαστή ή τον ιδιοκτήτη που θα βρεθεί σε ανάγκη να πουλήσει, από τον δανειολήπτη που θα βρεθεί σε αδυναμία να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του ή ακόμη και από τον μεσίτη που θα πιέσει τον πωλητή να βάλει λίγο νερό στο κρασί του προκειμένου να κλείσει η συναλλαγή. Πως θα αποτυπωθούν αυτές οι αντίρροπες δυνάμεις στις τιμές;
Θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment