Εκτιμήσεις Τρισέ ενισχύουν φήμες για μείωση των επιτοκίων
Για σαφή επιδείνωση της οικονομίας μίλησε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επικαλούμενος τις απογοητευτικές προβλέψεις για το 2009, εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.
Απογοητευτικές οι προβλέψεις Τρισέ για το 2009.
«Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι οι πιο πρόσφατες προβλέψεις ήταν και οι πλέον δυσοίωνες, γεγονός που ισχύει όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο», είπε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Institutional Investor».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι οι προβλέψεις της τράπεζας αλλά και των επιμέρους κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για ανάπτυξη από μηδέν έως και συρρίκνωση μία ποσοστιαία μονάδα για εφέτος.
Τα σχόλιά του ενισχύουν τις φήμες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιό της στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου, μετά από τρεις διαδοχικές μειώσεις από τον Οκτώβριο οι οποίες έχουν οδηγήσει το επιτόκιο στο 2,50%.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Τρισέ θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συγκρατηθεί ουσιαστικά ο πληθωρισμός, προκειμένου να διατηρηθεί η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών και να αποτραπεί η απειλή του αποπληθωρισμού, κίνδυνος ωστόσο που δεν είναι ορατός προς τον παρόν.
Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια πιστεύει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ε.Ε. θα επιδεινωθεί τα μέγιστα στα μέσα του 2009 και θεωρεί πιθανή μία σταδιακή ανάκαμψη προς το τέλος του ίδιου έτους.
Δεν αναμένει επίσης νέες πληθωριστικές πιέσεις εφέτος και καλεί τις νομισματικές αρχές να συνεχίσουν να στηρίζουν τη ζήτηση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οιαδήποτε προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας με δημοσιονομικά μέτρα δεν θα πρέπει να απειλήσει μακροπρόθεσμα τη σταθερότητα.
Ο Επίτροπος κρίνει ακόμη ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να απομακρύνει την οικονομία από την κρίση, όμως η σημερινή αναστάτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άλλοθι για να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Το ζοφερό κλίμα στην Ευρωζώνη σκιαγραφούν τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες σε Γερμανία όπου οι εξαγωγές και οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 10,6% και 6% αντίστοιχα το Νοέμβριο του 2008.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των εξαγωγών από την ενοποίηση του 1990. Στην Ισπανία, οι άνεργοι ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια για πρώτη φορά μέχρι σήμερα το Δεκέμβριο και η κυβέρνηση δεν αποκλείει περαιτέρω επιδείνωση εφέτος.
Βρετανία: Πτώση κατά 50 μονάδες
Στα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι σήμερα μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την ύφεση της βρετανικής οικονομίας που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.
Οι Βρετανοί διαμορφωτές πολιτικής μείωσαν κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο στο 1,5%, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού τον προσεχή μήνα ίσως και χαμηλότερα του 1%, επίπεδο στο οποίο ενδεχομένως να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα βρετανικά επιτόκια έχουν μέχρι στιγμής μειωθεί κατά 3,5% από τον Οκτώβριο.
Συναντήσεις ηγετών
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα έχει συνομιλίες με θέμα την οικονομία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την προσεχή εβδομάδα, μετά την αναμεταξύ τους ένταση που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης.
Επίσης, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος στη σύνοδο κορυφής του Απριλίου, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις.
Ο Σαρκοζί θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία νέων θεσμών ικανών να αποτρέψουν επανάληψη αντίστοιχης χρηματοοικονομικής κρίσης και μία καλύτερη μορφή καπιταλισμού που να μην οδηγεί σε ανισορροπίες σε επίπεδο πλούτου.
Η Μέρκελ από την πλευρά της πιστεύει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνάντηση του G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Βερολίνο τις προσεχείς εβδομάδες.
Προβληματισμός στην Πράγα
Tο σχέδιο δημοσιονομικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης ενδεχομένως να αποδειχθεί επιζήμιο στη δυνατότητα ορισμένων κυβερνήσεων για αναχρηματοδότηση του χρέους τους, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μίροσλαβ Κάλουσεκ.
Ο κ. Κάλουσεκ -η χώρα του οποίου ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.- τόνισε ότι οι κυβερνήσεις χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι διχασμένες μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ των αυξημένων δημοσιονομικών δαπανών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και εκείνων που επιμένουν σε δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τον προηγούμενο μήνα το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, αφήνοντας στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών την απόφαση υπέρβασης των ορίων δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ορισμένες από τις χώρες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως Ιρλανδία, Ισπανία και Βρετανία, εμφανίζονται πρόθυμες να επιτρέψουν την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ άλλες, όπως Βέλγιο, Γερμανία και Πολωνία, δίνουν έμφαση στην ανάγκη άσκησης αυστηρού ελέγχου στα δημόσια οικονομικά. Ο κίνδυνος για δυσκολίες αναχρηματοδότησης χρέους ήταν εμφανής στις δυσκολίες της Γερμανίας να προσελκύσει προχθές επαρκή ζήτηση για την πώληση δεκαετών ομολόγων.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment