Νέες ελπίδες γεννήθηκαν για την αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτων, καθώς ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος και ο Λευκός Οίκος κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που ο επερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι δεν θα αφήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ να καταρρεύσουν.
Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβλέπει οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών, σύμφωνα με τους όρους διαπραγμάτευσης του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και τα 15 δισ. δολάρια υπό τη μορφή έκτακτης δανειοδότησης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της General Motors και της Chrysler οι οποίες βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τη Ford
Οι ανησυχίες των Αμερικανών ηγετών έχουν πυροδοτηθεί, καθώς εάν χρεοκοπήσει μία μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, τότε θα ακολουθήσει η συντριβή των προμηθευτών και των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων.
Το πακέτο των μέτρων, το οποίο οι ηγέτες του Δημοκρατικού κόμματος ευελπιστούν να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα από τον Λευκό Οίκο είναι μικρότερο από τα 34 δισ. δολάρια που ζήτησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά εκτιμάται ότι τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην επιβίωση των εταιρειών μέχρι τουλάχιστον τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα ο Ομπάμα.
Ωστόσο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χρηματοδοτήσει τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, εάν δεν υπάρχει ισχυρή πιθανότητα τα ποσά αυτά να επιστραφούν στους φορολογούμενους. Παράλληλα τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές και αναμένεται τα βήματα προόδου να συνεχιστούν.
Την ίδια στιγμή ο γερουσιαστής Κρις Ντοντ δηλώνει αισιόδοξος για το βραχυπρόθεσμο πακέτο 15 δισ. δολαρίων, αλλά υποστηρίζει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, εάν επιθυμούν επιπλέον οικονομική στήριξη το επόμενο έτος.
Μακροπρόθεσμα, προσθέτει ο Ντοντ, ότι πρέπει να συζητηθεί και το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Chrysler με κάποια άλλη εταιρεία και της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της GM, Ρικ Βαγκόνερ.
Αντίθετα, ο Πολ Κρούγκμαν εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος, λέγοντας ότι η αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτων αναμένεται σύντομα να εξαφανιστεί.
Στο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους οικονομικής στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ η Αργεντινή θα προσφέρει 900 εκατομμύρια δολάρια στις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment