Σενάριο μηδενικής ανάπτυξης για 2009
Σε σενάριο για επιβράδυνση της οικονομίας στο 0,5% το 2009 αναφέρθηκε σήμερα στη βουλή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, ενισχύοντας τις εκκλήσεις των κομμάτων για αναδιάρθρωση του κρατικού προϋπολογισμού, που καταρτίστηκε στη βάση σεναρίου για μεγέθυνση της οικονομίας κατά 3,7%. Λίγες μόλις μέρες μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στη βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επέμεινε ότι το κεντρικό σενάριο της νομισματικής αρχής παραμένει το 2% και τόνισε ότι 3% είναι το αισιόδοξο σενάριο, καλώντας το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει σχετικά σενάρια αντιμετώπισης των όποιων διαφοροποιήσεων από την αναθεωρημένη του εκτίμηση. Μίλησε επίσης για απαισιόδοξο σενάριο μεγέθυνσης του ΑΕΠ με ρυθμό 0,5%, το οποίο εξετάζουν οι τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Ορφανίδης παραδέχθηκε ότι οι βασικές εκτιμήσεις της ΚΤ διαφέρουν από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης κατά μια ποσοστιαία μονάδα, χαρακτηρίζοντας αισιόδοξες τις προβλέψεις της ΚΤ για 2% σε σύγκριση με τα εναλλακτικά σενάρια του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνονται στην τελευταία οικονομική του Επισκόπηση. Ένα από τα σενάρια, αναφέρεται ακριθιγώς στην πιθανότητα επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,5% σε περίπτωση συρρίκνωσης του κατασκευαστικού κλάδου.
Λέγοντας αυτά, ο διοικητής της ΚΤ σημείωσε ότι «για κάθε μονάδα μείωσης της ανάπτυξης παρατηρείται μείωση του ελλείμματος κατά 0,4% του ΑΕΠ, οπότε αν μιλούμε για 2% ρυθμό ανάπτυξης τότε θα έχουμε έλλειμμα 0,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ».
Σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το 2009, οι οποίες όπως είπε, «παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση της τάξης του 1,7% από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη», τις χαρακτήρισε «τις χειρότερες για ένα μήνα στην ιστορία του Ευρωσυστήματος».
Ο κ. Ορφανίδης συνέστησε προσοχή όσον αφορά το δημόσιο χρέος εξηγώντας ότι «εάν συνεχιστεί η επιδείνωση στις χρηματαγορές ενδέχεται να αυξηθούν τα επιτόκια τα οποία χρειάζεται να πληρώνει η κυβέρνηση για τη συντήρηση του χρέους, οπότε είναι μεγάλη η πιθανότητα να μειωθεί το συνολικό πλεόνασμα, απλώς και μόνο διότι θα χρειάζονται περισσότερα χρήματα για πληρωμή του χρέους». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα θα ενισχυθεί γιατί θα πληρώνει λιγότερα για εξυπηρέτηση των δανείων της.
Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε τον πληθωρισμό στην Κύπρο ως εφιάλτη, κρούοντας το καμπανάκι για την πιθανότητα να πληγεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.
«Ο εφιάλτης του πληθωρισμού είναι διαχρονικά ο πιο σημαντικός για μένα. Σε ένα σύστημα με κοινό νόμισμα είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία μας να μην έχει πληθωρισμό ο οποίος να διαφέρει σημαντικά από το μέσο όρο των άλλων χωρών. Αν ανοίξει η πληθωριστική ψαλίδα κατά πολύ, αυτό θα σημαίνει ότι εφ’ όσον το νόμισμα είναι κοινό, η Κύπρος θα χάνει συνεχώς από την ανταγωνιστικότητα της».
Στο σημείο αυτό ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε ότι η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) την οποία δεν έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να επηρεάσει με άσχημο τρόπο την οικονομία της Κύπρου σε περίπτωση που επηρεαστεί η οικονομία από την κρίση, γεγονός το οποίο επεσήμανε όπως είπε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ρευστότητα Τραπεζών
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας διαμήνυσε στους επιχειρηματίες να ξεχάσουν το εύκολο χρήμα. «Ο ψηλός ρυθμός δανεισμού της τάξης του 20-30-35% των τελευταίων ετών θα πρέπει να διορθωθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ΚΤ ο ρυθμός δανεισμού της τάξης του 10%-15% είναι ικανοποιητικός», ανέφερε ο κ. Ορφανίδης. Από τα στοιχεία δεν φαίνεται ότι η μείωση του ρυθμού δανεισμού θα δημιουργήσει ύφεση που θα επηρεάσει σοβαρά την οικονομία, πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με εναλλακτικά σενάρια στήριξης της οικονομίας, ώστε να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα».
Επιπλέον ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του 2009 θα μειωθούν τα επιτόκια. «Μέσα στο 2009 θα δούμε σταδιακή ομαλοποίηση των επιτοκίων» είπε.
«Τα καταθετικά επιτόκια είναι από τα ψηλότερα των τελευταίων χρόνων. Επίσης τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο δεν είναι ψηλότερα από τα επιτόκια που υπήρχαν πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την Ευρωζώνη».
Κοινοβουλευτικές φωνές για προϋπολογισμό
Από την πλευρά του, ο βουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το πέρας της συνεδρίας αναφέρθηκε στα τρία σενάρια για την ανάπτυξη της οικονομίας τονίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν 3 σενάρια για ρυθμό ανάπτυξης. Το ένα είναι το αισιόδοξο του 3% της κυβέρνησης, το συντηρητικό που είναι και το βασικό της ΚΤ και είναι 2% και το απαισιόδοξο του 0,5%». Σημείωσε ότι «το κοινοβούλιο καλείται να υπερψηφίσει ένα προϋπολογισμό με βάση το υπεραισιόδοξο σενάριο του 3,7%».
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επιτοκίων. «Δεν πιστεύω να υπάρχει οποιοσδήποτε που σε περιόδους επιβράδυνσης να μην έχει χαμηλά επιτόκια. Από τη στιγμή όμως που το καταθετικό επιτόκιο είναι 6% και 7%, θα δανείζεται με ψηλότερα. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας τη διαφορετική εκτίμηση της κυβέρνησης και της ΚΤ για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης εξήγησε: «Με βάση τα δεδομένα επιβάλλεται αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού». Υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη αν διαπιστωθεί επιδείνωση των οικονομικών δεικτών και η κυπριακή οικονομία οδηγείται σε μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης ή ύφεση, να έχει διορθωτικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν διαφωνεί στη λήψη μέτρων. «Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου επεξεργάζονται διάφορα σενάρια τα οποία ανάλογα με το επίπεδο του προβλήματος θα ενεργοποιούνται».
Αναφορικά με το θεσμό της ΑΤΑ, είπε ότι αν και διαφωνούν με τις θέσεις του διοικητή εντούτοις τις σέβονται.
«Είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων η οποία τους αποζημιώνει από την αύξηση του πληθωρισμού, δώσανε μάχη για να την κερδίσουν, είναι άκαιρη οποιαδήποτε συζήτηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το κλίμα στην κυπριακή κοινωνία είναι εντελώς διαφορετικό.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι ο θεσμός της ΑΤΑ είναι ευλογία. «Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής, λειτούργησε σωστά και πρέπει να συνεχιστεί», σημείωσε.
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2009 ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρχει διάλογος με το διοικητή, τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αν θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment