19+1 εταιρείες χρωστούν 29,2 δισ. -Περιπτώσεις που δε ξέρουν τι σημαίνει... δάνειο
Έντονο προβληματισμό δημιουργούν στην επενδυτική κοινότητα τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών και κυρίως αυτός ο προβληματισμός έχει να κάνει με την πορεία των επόμενων τριμήνων. Ο φόβος για την εικόνα που θα παρουσιάσουν στο τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης και κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του 2009 εντείνεται. Σε αυτό συνηγορεί και η μεγάλη αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων που πιέζει τα εταιρικά κέρδη, λόγω των τόκων που καταβάλουν οι εταιρείες προς στις τράπεζες.Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν στο εξάμηνο, αλλά η εικόνα του εννεαμήνου δείχνει πως το πρόβλημα μεγεθύνεται. Οι εταιρείες που στο εξάμηνο βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις διατηρούν το προβάδισμα, ενώ αρκετές από αυτές συνεχίζουν να τις αυξάνουν. Την ίδια ώρα είναι γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην αγορά, καθώς και η μειωμένη διάθεση των τραπεζών για χορήγηση δανείων. Το κονδύλι «χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα καταβεβλημένα» που αποτυπώνεται στην κατάσταση των ταμειακών ροών των εισηγμένων είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το περσινό εννεάμηνο, σε πολλές λογιστικές καταστάσεις και δείχνει πως οι εταιρείες πληρώνουν υψηλούς τόκους. Η εξέλιξη αυτή πιέζει την κερδοφορία και δημιουργεί ερωτήματα για το τι θα γίνει αν η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας χειροτερεύσει περαιτέρω. Παράλληλα λόγω της οικονομικής στενότητας αυξάνεται και το κονδύλι «απαιτήσεις» από πελάτες, το οποίο δείχνει πως οι εταιρείες δυσκολεύονται να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Το αποτέλεσμα είναι να αναζητούν κεφάλαια (από τις τράπεζες) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις πωλήσεις τους, ήτοι τη λειτουργία της επιχείρησης. Δικαιολογημένη έως ένα βαθμό η εκτίμηση από κάποιους αναλυτές, οι οποίοι λένε πως αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα οι εταιρείες σε λίγο καιρό θα δουλεύουν για τις τράπεζες.
Έχοντας εξαιρέσει τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα - πλην μίας- όπου το κράτος παρέχει εγγύηση, 20 εταιρείες εμφανίζονται να οφείλουν σε τράπεζες και τρίτους συνολικά 29,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως δεν έχουμε εξαιρέσει τον ΟΤΕ όπου οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 8,97 δισ. ευρώ., ενώ στο ταμείο του οργανισμού υπάρχει 1,26 δισ. ευρώ. Eχουμε όμως εξαιρέσει τη ΔΕΗ για παράδειγμα, όπου οι συνολικές της υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ.
Σημαντικά αυξημένες τόσο έναντι του εξαμήνου όσο και έναντι του τέλους του 2007 είναι οι συνολικές υποχρεώσεις της Ελλάκτωρ, οι οποίες στο τέλος του εννεμήνου ανέρχονταν στα 2,455 δισ. ευρώ με την καθαρή θέση να βρίσκεται στα 966,7 εκατ. ευρώ. Σημαντικές ήταν οι εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες που αύξησαν τον δανεισμό, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της Βιοχάλκο ανέρχονται στο ποσό των 2,399 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένες σε σχέση με το εξάμηνο, αλλά σημαντικά αυξημένες σε σχέση με την αρχή του έτους (2,038 δισ. ευρώ). Τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι μειωμένα, λόγω των πολύ αρνητικών λειτουργικών ταμειακών ροών, ενώ η καθαρή της θέση είναι περίπου στο μισό των συνολικών υποχρεώσεων. Σημειώνεται πως από τις συνολικές υποχρεώσεις 1,65 δισ. ευρώ οφείλεται σε τράπεζες.
Θετικές κατά 210 εκατ. ευρώ ήταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές της Τιτάν, αλλά οι εκροές από επενδυτικές δραστηριότητες ανάγκασαν την εταιρεία να αναζητήσει κεφάλαια από τις τράπεζες. Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι λίγο μεγαλύτερες από την καθαρή θέση της εταιρείας, αλλά ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ, με τις απαιτήσεις να είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με την αρχή του έτους (282 εκατ. από 232 εκατ. ευρώ).
Οι συνολικές υποχρεώσεις της Vivartia είναι 2,35 φορές μεγαλύτερες από την καθαρή της θέση και οι εξαγορές που πραγματοποίησε τις αύξησαν σημαντικά. Η κερδοφορία είναι σημαντικά μειωμένη όπως και οι τόκοι που καταβάλει.
Στις 3,17 φορές ανέρχεται η σχέση ξένα/ίδια της Motor Oil, με τις υποχρεώσεις να είναι αυξημένες σε σύγκριση με την αρχή του έτους, αλλά μειωμένες έναντι του εξαμήνου. Στις 30/6 ήταν στο 1,34 δισ. και στις 30/9 1,22 δισ. ευρώ. Παράγονται ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές, αλλά και εκροές λόγω επενδύσεων, ενώ στο ταμείο υπάρχουν μόλις 12,15 εκατ. ευρώ.
Υψηλοί είναι οι τόκοι που καταβάλει η Σιδενόρ και οι συνολικές της υποχρεώσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο οι εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες ήταν μεγάλες και μείωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα αυξάνοντας παράλληλα τον τραπεζικό δανεισμό. Κάτω πάντως από 2 φορές είναι η σχέση ξένα./ίδια.
Στην J&P Aβαξ οι συνολικές υποχρεώσεις στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν σημαντικά και συνολικά στο εννεάμηνο ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Στην εταιρεία οφείλουν περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 165 εκατ. ευρώ. Από την κατάσταση των ταμειακών ροών γίνεται φανερό πως στο εννεάμηνο οι εισπράξεις δεν πήγαν καλά, αφού οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 194 εκατ. ευρώ. Έτσι η εταιρεία αύξησε τις υποχρεώσεις της κατά 183 εκατ. ευρώ.
Υψηλή είναι η σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων στην Folli Follie, κάτι που είχε επισημανθεί και σε σχετική έκθεση της Deutsche Bank. Οι συνολικές υποχρεώσεις προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, με τις απαιτήσεις από πελάτες να αυξάνονται στα 235,43 εκατ. ευρώ. Μειωμένες σε σύγκριση με το περσινό εννεάμηνο είναι οι λειτουργικές ταμειακές ροές, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 106,56 εκατ. ευρώ μειωμένα και αυτά έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Στην Μπάμπης Βωβός οι συνολικές υποχρεώσεις προσεγγίζουν το 1 δισ. και αυξήθηκαν έναντι της αρχής του έτους, λόγω των αυξημένων εκροών από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Η σχέση ξένα/ίδια είναι κάτω από 2 φορές, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα κινήθηκε η κερδοφορία στο εννεάμηνο.
Ξεπερνά τις 2 φορές η σχέση ξένα/ίδια της Τέρνα, αλλά το ταμείο είναι πολύ ισχυρό και ανέρχεται στα 761 εκατ. ευρώ με τις υποχρεώσεις να διαμορφώνονται στα 704,01 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Σημαντικές θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι υποχρεώσεις της ΓΕΚ, οι οποίες ανέρχονται στα 927 εκατ. ευρώ, αλλά η εταιρεία έχει στα ταμείο της 501,57 εκατ. ευρώ.
Στα 851,52 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου Μυτιληναίος, αλλά η σχέση ξένα/ίδια είναι πολύ κοντά στη μία φορά. Επιπλέον η αύξηση των υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αρχή του έτους είναι πολύ μικρή, ενώ σε σύγκριση με το εξάμηνο σημαντικά μειωμένες.
Η Χαλκόρ στο εννεάμηνο γύρισε σε ζημιές, εμφάνισε σημαντικές εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες μείωσε τα ταμειακά της διαθέσιμα, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 736 εκατ. ευρώ, την ώρα που η καθαρή της θέση είναι στα 230,05 εκατ. ευρώ.
Προσεγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ οι συνολικές υποχρεώσεις της Lamda Development, αλλά στο ταμείο της υπάρχουν 223 περίπου εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις ανέρχονται στα 92,57 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες σε σύγκριση με την αρχή του έτους, όπως και οι απαιτήσεις. Σημειώνεται πάντως πως το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών υποχρεώσεων, οφείλεται σε τράπεζες.
Στην Ιντραλότ τα ταμειακά διαθέσιμα καλύπτουν τις μισές υποχρεώσεις, ενώ οι άλλες μισές θα καλύπτονταν αν πληρώνονταν οι απαιτήσεις που υπάρχουν στην εταιρεία. Καλές οι λειτουργικές ταμειακές ροές, ενώ η κερδοφορία της εταιρείας στο εννεάμηνο μειώθηκε σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.
Σταθερά αυξάνονται οι συνολικές υποχρεώσεις της Ιντρακόμ, όπως σταθερά μειώνεται και η καθαρή θέση λόγω των ζημιών που εμφανίζει ο όμιλος. Επιπλέον σε υψηλά επίπεδα ανέρχονται και οι απαιτήσεις. Οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 654 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση στα 478,23 εκατ. και οι απαιτήσεις στα 382,22 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο υπάρχουν περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά αυξημένες είναι και οι υποχρεώσεις της AXON που αγγίζουν τα 620 εκατ. ευρώ, με την καθαρή θέση να είναι μόλις στα 115,6 εκατ. ευρώ. Οι τόκοι που κατέβαλε η εταιρεία στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 15,62 εκατ. ευρώ, πιέζοντας την τελική γραμμή όπου ήταν σημαντικά αρνητικά παρά την αύξηση του EBITDA.
Σημαντική είναι η αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων της Σφακιανάκης, λόγω της επέκτασης της εταιρείας. Οι τόκοι που καταβάλει αυξάνονται, ενώ η κερδοφορία της εταιρείας πιέστηκε στο εννεάμηνο παρά, το γεγονός την αύξηση των πωλήσεων και των μικτών κερδών. Στα 560,64 εκατ. ανέρχονται οι υποχρεώσεις με την καθαρή θέση να είναι στα 132,36 εκατ. που μεταφράζεται σε σχέση ξένα/ίδια 4,24 φορές.
Τέλος, η ΕΛΒΑΛ αύξησε τις υποχρεώσεις της στο εννεάμηνο στα 538,74 εκατ. ευρώ, με την καθαρή της θέση να είναι στα 515 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές μειώθηκαν σημαντικά έναντι του περσινού εννεαμήνου και η αγορά ενσώματων και άυλων περιουσιακών στοιχείων οδήγησε στην άντληση νέων δανείων.
Απαλλαγμένες από χρέη
Στον αντίποδα υπάρχουν σήμερα εισηγμένες που δεν χρωστούν τίποτα, ή που τα ταμειακά τους διαθέσιμα είναι τέτοια που μηδενίζουν ή ελαχιστοποιούν τις συνολικές υποχρεώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Καρέλια: Συνολικές υποχρεώσεις 93,68 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 152,37 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η εταιρεία θα μπορούσε να σβήσει όλες τις υποχρεώσιες και να μείνουν και κεφάλαια προκειμένου να επιστρέψει στους μετόχους.
ΟΛΘ: Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι μειωμένες στο εννεάμηνο και ανέρχονται στα 18,1 εκατ. ευρώ. Το ταμείο της εταιρείας έχει 55,6 εκατ. ευρώ.
ΟΠΑΠ: Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 613,72 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 736,7 εκατ. ευρώ.
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: Χρωστάει 2 εκατ. ευρώ μόλις και τόσα είναι τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο της επιχείρησης.
ΖΑΜΠΑ: Στο ταμείο υπάρχουν 9,56 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις δεν ξεπερνούν τις 424 χιλιάδες ευρώ, ενώ υπάρχουν και απαιτήσεις ύψους 3,08 εκατ. ευρώ.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment