Διαφωνίες ως προς τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας
Διχασμένη εμφανίζεται η Κομισιόν αλλά και η πολιτική κοινότητα της Ε.Ε. ως προς το μέγεθος της οικονομικής στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας, την ίδια ώρα που τα στελέχη του Ντιτρόιτ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ευελπιστούσαν να ξεπεράσουν τις πολιτικές αντιρρήσεις από Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου και το Λευκό Οίκο
Να μην αντιμετωπιστεί η αυτοκινητοβιομηχανία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας ζήτησε η Ευρωπαία επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Νέλι Κρους.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε την υποστήριξή του στη γερμανική προσφορά για στήριξη της Opel, τμήματος της αμερικανικής General Motors παρά το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι στις Βρυξέλλες επέμεναν να μην υπάρξει ξεχωριστή μεταχείριση για την αυτοκινητοβιομηχανία.
Η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Νέλι Κρους υπέδειξε από την πλευρά της να μην αντιμετωπιστεί η αυτοκινητοβιομηχανία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να προσφέρουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες κίνητρα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ο προβληματικός τομέας αυτοκινήτου της Ε.Ε. έχει ζητήσει βοήθεια 40 δισ. ευρώ για να αντεπεξέλθει στη χρηματοοικονομική κρίση και η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων στήριξης στις 26 Νοεμβρίου. Ομως, η Κρους επιμένει ότι η βιομηχανία αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να αναμένει ιδιαίτερη εύνοια και ότι μέσα στο σημερινό περιβάλλον θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε τις ρυθμίσεις περί ανταγωνισμού.
Αντιθέσεις όμως εκδηλώνονται και σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του Eurogroup (της ομάδας υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου διάσωσης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ως απάντηση στο αντίστοιχο σχέδιο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.
«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση σώσει τη Ford την GM και την Chrysler εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές και εγκαταλείψουμε τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτου», είπε χαρακτηριστικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οιαδήποτε μέτρα και εάν λάβουν οι ΗΠΑ για τον τομέα αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να βλάψουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέκλεισε ωστόσο από την πλευρά του, τουλάχιστον προς το παρόν, κρατικά μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Κογκρέσου να χρησιμοποιηθούν μέρος από τα χρήματα του πακέτου διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών, προτιμώντας να χρησιμοποιηθούν μόνο τα 25 δισ. δολάρια που έχουν προταθεί για το σκοπό αυτό από τη Γερουσία.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον δεν επιθυμεί να εγκαταλειφθεί η αυτοκινητοβιομηχανία στην τύχη της, απορρίπτοντας ωστόσο την ιδέα χρησιμοποίησης χρημάτων από το πακέτο διάσωσης.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment