Αποσύρσεις ρεκορ από τα αμοιβαία κεφάλαια
To 21% αξίας τους έχασαν μέσα στουςπέντε τελευαταίους μήνες τα αμοιβαία κεφάλαια, όλων των τύπων σύμφωνα με μελέτη της Lipper. Τον Μάϊο τα κεφάλαια τους ήταν 12 τρισ. δολάρια, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου 9,5 τρισ. Στο δεκάμηνο, οι αξία τους είχε υποχωρήσει κατά 19,3%.Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη κάμψη από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Το 1974 είχαν υποχωρήσει κατά 21,4% και το 1973 κατά 20,4%.Οι αναλυτές προβλέπουν πως το 2009 θα είναι μία δεύτερη πολύ δύσκολη χρονιά, ίσωςσαν την περίπτωση του 1973, και του 1974.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Lipper, στο τέλος του 2007 τα αμοιβάια κεφάλαια ανήρχοντο σε 11,7 τρισ. δολάρια και το 2006 σε 10 τρισ, ωστόσο θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι για το 2008 πρέπει να προσμετρηθούν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος.
Εν τω μεταξύ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, και ότι πολλοί πελάτες θα επιστρέψουν σε αυτά από το καλοκαίρι του 2009. Αυτή την εποχή, προτιμούν να αποσύρουν τα κεφάλαια τους ρευστοποιώντας τα μερίδια τους, αφού είδαν τις αποδόσεις να μειώνονται ως και 50%.
Τον Οκτώβριο, αποσύρθηκαν από τα μετοχικά αμοβαία, κεφάλαια ύψους 86 δισ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ όλων των εποχών για μηνιαία απόσυρση, ενώ όσον αφορά τα αμοιβαία fixed assets, αποσύρθηκαν 44.3 δισ. δολ., επίσης απόσυρση ρεκόρ για το είδος αυτό. Η δεύτερη χειρότερη ήταν τον Σεπτέμβριο του 1992.
Ο μόνος κερδισμένος κλάδος ήταν αυτός των αμοιβαίων κεφαλαίων σε νομισματικές τοποθετήσεις, όπου τον Οκτώβριο διαπιστώθηκε καθαρή εισροή 189 δισ. δολαρίων. Ωστόσο επρόκειτο για επιστοφή όσων τα είχαν εγκαταλείψει έντρομοι τον Σεπτέμβριο, όταν μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, στην κορύφωση της κρίσης, είχαν αποσυρθεί κεφάλαια ύψους 120 δισ. δολαρίων. Το ότι τα προτιμούν οι επενδυτές είναι κυρίως γιατί προσφέρουν προϊόντα βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεωνσε αντίθεση με τους άλλους κλάδους των αμοιβαίων.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment