Έκκληση Μπράουν για μείωση φόρων
Έκκληση προς τις ισχυρότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα άμεσων και συντονισμένων περικοπών στη φορολογία, προκειμένου να αποτραπεί το «βούλιαγμα» της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση, απηύθυνε χθες ο Γκόρντον Μπράουν.
Με την άφιξή του στη Νέα Υόρκη εν όψει της άνευ προηγούμενου συνάντησης των μεγαλύτερων ηγετών του κόσμου, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση τεσσάρων σημείων η οποία ευελπιστεί να τύχει ευρείας αποδοχής στην αυριανή σύνοδο κορυφής και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων 90 ετών.
«Εάν ενεργήσουμε άμεσα θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη σε όλες τις οικονομίες. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Το κόστος της αδράνειας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε δράση», εμφανίζεται να δηλώνει σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Ο Μπράουν θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία των κρατών της G20 θα παρέχει στην κυβέρνησή του την κάλυψη που χρειάζεται για να προβεί στη χρηματοδότηση ενός πακέτου μείωσης φόρων πολλών δισεκατομμυρίων στην επόμενη εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό.
Θα υποστηρίξει στη σύνοδο ότι οι οικονομίες δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο στις περικοπές επιτοκίων εν μέσω της πιο διευρυμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης και ότι οι επιπτώσεις από την περικοπή φόρων ή την αύξηση των δημόσιων δαπανών θα περιοριστούν εάν δράσει συντονισμένα ικανοποιητικός αριθμός χωρών. «Έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτό ανά τον κόσμο ότι είναι αναγκαία η παροχή προσωρινών κινήτρων στο μέτρο των δυνατοτήτων κάθε χώρας. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο ορατό εάν εκπονηθεί με συντονισμένες δράσεις σε διεθνές επίπεδο.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που ζητά παγκόσμια λύση», καταλήγει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και προσθέτει ότι «πρέπει να συντελεστεί επειγόντως πρόοδος σε τρεις ακόμη τομείς:
• Είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που ανέδειξε η κρίση του τραπεζικού κλάδου.
• Τα πλούσια κράτη πρέπει να συνδράμουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με περισσότερα χρήματα για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.
• Δεσμεύεται να ασκήσει πιέσεις για την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών που ξεκίνησαν το 2001 για να διακοπούν τελικώς το καλοκαίρι, ώστε να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment