Αποκάλυψη καρτέλ και πρόστιμο 585 εκατ. δολάριων στις ΗΠΑ
Προς φθηνότερες LCD
Οι έρευνες συνεχίζονται σε συντονισμό με τις εποπτικές αρχές σε ΕΕ, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα. Σύντομα προβλέπονται και νέα βαριά πρόστιμα και γιΆ άλλες εταιρείες
Οι τιμές των κινητών τηλεφώνων, προσωπικών υπολογιστών και επίπεδων τηλεοράσεων έχουν κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια. Η κατρακύλα αυτή θα ήταν όμως πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε το διεθνές καρτέλ καθορισμού τιμών, υποστηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής επίπεδων οθονών, η LG Display της Νοτίου Κορέας, η ιαπωνική Sharp και η Chunghwa Picture Tubes της Ταϊβάν, παραδέχθηκαν ενοχή στις κατηγορίες δημιουργίας καρτέλ στον τομέα το οθονών υγρού κρυστάλλου (LCD) και συμφώνησαν να πληρώσουν πρόστιμο 585 εκατ. δολαρίων (450 εκατ. ευρώ). Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις τιμές των οθονών και κατΆ επέκταση όλων των συσκευών στις οποίες αποτελούν εξάρτημα.
Και έπεται συνέχεια
Η LG θα καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού προστίμου, τα 400 εκατ. δολάρια, το οποίο είναι το δεύτερο ψηλότερο που επιβλήθηκε στην ιστορία των ΗΠΑ για θέματα μονοπωλίων. Το 1999 είχε επιβληθεί πρόστιμο μισού δις στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία F. Hoffmann-La Roche, διότι πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός καρτέλ στον τομέα των φαρμάκων.
Και όμως έπεται συνέχεια. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα στην καταπολέμηση των καρτέλ στον τομέα των επίπεδων οθονών, αφού οι τρεις εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη συνέχιση των ερευνών. Μάλιστα ο εισαγγελέας της χώρας που είναι επικεφαλής των ερευνών Thomas O. Barnett, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι έρευνες γίνονται σε συντονισμό με εποπτικές αρχές σε Ευρώπη και Ασία. Συγκεκριμένα έρευνες διεξάγονται στην ΕΕ, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Στις ΗΠΑ ήδη κατατέθηκε αριθμός ομαδικών αγωγών από καταναλωτές που αγόρασαν συσκευές με επίπεδες οθόνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οθόνες των πιο πάνω εταιρειών χρησιμοποιούνται από τις Dell, Apple και Motorola. Αυτές οι εταιρείες πιθανότατα μπορούν να βασιστούν στην πιο πάνω απόφαση και να κινηθούν νομικά διεκδικώντας αστικές αποζημιώσεις.
Ακόμη φθηνότερες
Η αγορά των οθονών LCD ανέρχεται στα 100 δις δολάρια ετησίως και αυξάνεται, έστω και εάν πέφτουν οι τιμές τους. Το τελευταίο διάστημα οι τιμές πέφτουν κατά 50% το χρόνο, ρυθμός σαφώς ψηλότερος απΆ ό,τι ισχύει σε άλλα προϊόντα τεχνολογίας.
Για παράδειγμα η τιμή μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή 15,4 ιντσών μειώθηκε από τα 97 στα 63 δολάρια και μιας τηλεόρασης 32 ιντσών από 321 σε 223 δολάρια. Όπως εκτιμούν αναλυτές η προσπάθεια του καρτέλ ήταν να επιβραδύνει το ρυθμό μείωσης των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα. Χωρίς το καρτέλ οι οθόνες LCD, που αποτελούν ένα από τα βασικότερα κομμάτια αρκετών θα ήταν αρκετά φθηνότερες. Για παράδειγμα αποτελούν το 10 με 20% της συνολικής τιμής ενός φορητού υπολογιστή, και σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής μιας τηλεόρασης.
Βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στο διπλάσιο του κέρδους που αποκόμισαν οι παραβάτες των κανονισμών. Στις περιπτώσεις συμβιβασμού συνήθως το πρόστιμο είναι χαμηλότερο του συνολικού κέρδους που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Το υπέρτατο κακό
Στις ΗΠΑ τα καρτέλ θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή κατά του ελεύθερου ανταγωνισμού και μάλιστα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε απόφασή του το 2004 τα χαρακτήρισε το «υπέρτατο κακό» κατά της ελεύθερης αγοράς. Και ο λόγος, όπως εξηγεί ο καθηγητής Νομικής της πανεπιστημίου Howard, Andrew I. Gavil, είναι «το μέγεθος των αρνητικών επιδράσεων στους καταναλωτές και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία - ελαφρυντικό γι΄αυτό».
POLITIS.COM.CY
No comments:
Post a Comment