Έσπασε τα ψυχολογικά όρια η Wall-Ισχυρές ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη
Δεν έχουν καταφέρει να βρουν ισορροπία οι διεθνείς χρηματαγορές, δείχνοντας πόσο ευάλωτες είναι σε εκτιμήσεις, φήμες, μακροοικονομικά αποτελέσματα και πολιτικές επιδιώξεις. Μαζικά κύματα ρευστοποιήσεων σημειώθηκαν σήμερα στη Wall, υπό το βάρος της μείωσης του δανεισμού των επιχειρήσεων, της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας και της σημαντικής μείωσης των βιομηχανικών παραγγελιών σε χαμηλά δύο ετών. Η αύξηση του κόστους δανεισμού «τάραξε» την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις εισηγμένες, οδηγώντας τους να αποστρέψουν το ενδιαφέρον τους και να επιδοθούν στην αγορά του αμερικανικού νομίσματος, μετά και την είδηση για διατήρηση του ευρωπαϊκού βασικού επιτοκίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, γεγονός που οδήγησε το ευρώ σε χαμηλά 13 μηνών.
Ο Dow υποχώρησε 3,22%, στις 10.482,85 μονάδες, οNasdaq βρέθηκε στις 1.976,72 μονάδες, με απώλειες 4,48% και οS&P 500 βρέθηκε στις 1.114,28 μονάδες χαμηλότερα κατά 4,03%.
Σημαντικές απώλειες «γνώρισε» και η Ευρώπη, «σβήνοντας» τα αρχικά κέρδη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,80% στις 4.870,34 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 πτωτικά κατά 2,25% στις 3.963,28 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 2,51% στις 5.660,63 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 1,2%, στις 254,63 μονάδες, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει το 30% της αξίας του, καθώς ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών εταιρειών που χρειάστηκε «κρατική» σωτηρία προκειμένου να μην καταρρεύσει αυξήθηκε και οι ζημιές από διαγραφές λόγω της πιστωτικής κρίσης ανήλθε στα 600 δις δολάρια.
Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν σε 15 από τις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Στο 8% ήταν οι απώλειες των Caterpillar, Alcoa και Deere & Co., μετά την αύξηση του τρίμηνου επιτοκίου δανεισμού. Η General Electric απώλεσε το 10% της αξίας της μετά την πώληση μετοχών ύψους 12,2 δις δολαρίων με discount στη Monsanto.
Το sell-off που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα μέταλλα, ελέω δολαρίου, οδήγησε τη Νο 3 εταιρεία χαλυβουργίας στις ΗΠΑ, τη AK Steel Holding να υποχωρήσει κατά 16%.
Η Γερουσία έδωσε το «πράσινο φως» στο σχέδιο διάσωσης
Εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ, με ψήφους 74 υπέρ και 25 κατά, το αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το επόμενο βήμα είναι, η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο το αποτέλεσμα θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς τη Δευτέρα το σχέδιο είχε καταψηφιστεί, σκορπώντας πανικό στις παγκόσμιες αγορές. Η νέα ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση του σχεδίου από την Γερουσία και κάλεσε τη Βουλή τον Αντιπροσώπων να την ακολουθήσει. «Με τις βελτιώσεις που έκανε η Γερουσία, πιστεύω ότι τα μέλη και των δύο κομμάτων στη Βουλή μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του. «Ο αμερικανικός λαός αναμένει - και η οικονομία μας απαιτεί - η Βουλή να εγκρίνει αυτό το καλό νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα και να το στείλει στο γραφείο μου» (προς κύρωση), πρόσθεσε. «Ο νόμος που ενέκρινε η Γερουσία είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια κάθε Αμερικανού», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία Μπάρακ Ομάμα των Δημοκρατικών και Τζον Μακέιν των Ρεπουμπλικάνων διέκοψαν την προεκλογική τους εκστρατεία και επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της Γερουσίας.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ επισήμανε ότι «η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή» και τόνισε πως το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί εγγύηση για την έξοδο από την κρίση της Γουόλ Στριτ, αλλά της χώρας». Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Μιτς Μακ Κόνελ δήλωσε αισιόδοξος για μία «διακομματική νίκη».
Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, την αύξηση του ύψους των καταθέσεων για τις οποίες υπάρχει κυβερνητική εγγύηση από 100.000 δολάρια σε 250.000 δολάρια,αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σταθερά υψηλά οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Απογοήτευση προκάλεσαν και τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, οι οποίες παρέμειναν την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό επτά ετών,σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο εργασίας, καθώς οι πολίτες στις περιοχές της Λουιζιάνα και του Τέξας που επλήγησαν από τους τυφώνες κατέθεσαν αιτήσεις για επιδόματα.
Πιο αναλυτικά, για την εβδομάδα που έληγε στις 27 Σεπτεμβρίου οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.000 και διαμορφώθηκαν στις 497.000, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2001.
Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις αιτήσεις ανήλθε στις 474.000 με άνοδο 11.500, στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2001.
Για την εβδομάδα που έληγε στις 20 Σεπτεμβρίου, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 48.000 και διαμορφώθηκαν στις 3,59 εκατ., στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2001.
Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις ανήλθε στις 3,53 εκατ. αιτήσεις με άνοδο 46.750, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2003.
Πτώση 4% στις βιομηχανικές παραγγελίες
Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών γνώρισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, αφού υποχώρησαν κατά 4% τον Αύγουστο. «Βαρίδι» στην πτώση αναδείχθηκαν τα μέταλλα, τα μηχανήματα και στα οχήματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 4,8%, τα μη διαρκή αγαθά είχαν πτώση 3,3% και οι παραγγελίες σε μεταφορικά μέσα υποχώρησαν κατά 9,1%.
Σημαντικές απώλειες στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν η Siemens, με απώλειες 4,6%, η ThyssenKrupp, η μεγαλύτερη χαλυβουργική της Γερμανίας, με πτώση 5% και η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας, Nokia, με πτώση 3,1%. Επίσης, ηL'Oreal, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως παρασκευής καλλυντικών σημείωσε πτώση 3%.
Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν βρήκαν στήριγμα στην εκτίμηση ότι επίκειται μείωση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, κάτι που δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4,25%.
Την ώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης βαδίζει προς την ύφεση, και η πιστωτική κρίσης πέρασε σε ευρωπαϊκό έδαφος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει -προς το παρόν τουλάχιστον- τη «μάχη» του πληθωρισμού και να επικεντρωθεί στη θωράκιση της οικονομίας από την πιστωτική κρίση.
Επίσης, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η JP Morgan ευθυγραμμίστηκαν αυτή την εβδομάδα με την εκτίμηση της Citigroup ότι πριν το τέλος του 2008 θα δούμε μία μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη.
Τρισέ: Δεν αποκλείει μείωση των επιτοκίων
Περιορίζονται εν μέρει οι κίνδυνοι ανόδου του πληθωρισμού στην περιοχή της ευρωζώνης, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στην ομιλία που παρέθεσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης για διατήρηση του επιτοκίου του ευρώ στο 4,25%. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.
Παρόλα αυτά, ο Τρισέ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ορισμένο χρονικό διάστημα και σημείωσε ότι η αύξηση των μισθών συνεχίζεται παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και την υποχώρηση της εργασιακής παραγωγικότητας.
Ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις θα πρέπει να αποφευχθούν και ότι τα μέλη της κεντρικής τράπεζας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις συζητήσεις για τις μισθολογικές συμβάσεις στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, συμφωνήθηκε ωστόσο ομόφωνα εν τέλει να διατηρηθούν αμετάβλητα στο 4,25%.
Τέλος, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι στις αγορές υπάρχει ακόμη «εξαιρετικός βαθμός» αβεβαιότητας στις αγορές, ενώ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, στις οποίες, όπως τόνισε, έχουν ενταθεί οι κλυδωνισμοί.
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο κ. Τρισέ τάχθηκε κατά της προώθησης ενός ευρωπαϊκού «σχεδίου διάσωσης» των τραπεζών, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, καθώς όπως υποστήριξε δεν υπάρχουν οι ανάλογες δομές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment