ΚΤ: Αγκάθι στην οικονομία τα ακίνητα
Περαιτέρω επιβράδυνση της κτηματαγοράς προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα με άμεσες επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Με αφορμή τη σφυγμομέτρηση της StockWatch μεταξύ επιχειρηματιών του κλάδου, οι πλείστοι εκ των οποίων πιστεύουν ότι υπάρχει πτώση στις τιμές τόσο των οικιστικών όσο και των εμπορικών ακινήτων, η ΚΤ δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι αναμένει να επιδεινωθούν οι τάσεις που παρατηρούνται. Η ΚΤ κάνει αναφορά σε «περαιτέρω επιβράδυνση» και αποφεύγει να σχολιάσει το ύψος των τιμών, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τους τελευταίους τέσσερις μήνες, την περίοδο που φέρεται να έχει επέλθει η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στον κλάδο.
«Ο τομέας των κατασκευών και ιδιαίτερα αυτός των ακινήτων πιθανόν να σημειώσει περαιτέρω επιβράδυνση με αποτέλεσμα να επηρεασθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, οι επενδύσεις αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση», ανέφερε στη StockWatch, αξιωματούχος της Τράπεζας.
Προς το παρόν, τα επίσημα στοιχεία για τα δάνεια που προορίζονται για στεγαστικούς και κατασκευαστικούς σκοπούς δεν παρουσιάζουν ουσιαστική επιβράδυνση. Εντούτοις, αναφέρει η ΚΤ, αυτό ίσως να οφείλεται σε αποτελέσματα βάσης και επομένως η αύξηση στα δάνεια οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές, όχι στην αυξημένη ζήτηση για ακίνητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν με ρυθμό 15% το 2007, σε σχέση με 10% το 2006, 12% το 2005, 20% το 2004 και 8% το 2003. Για το 2008 δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα στοιχεία.
Οι εκτιμήσεις για περαιτέρω επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων έχουν κινητοποιήσει εδώ και μήνες τα τραπεζικά επιτελεία, λόγω του κινδύνου δημιουργίας ανοιγμάτων στις εμπράγματες εξασφαλίσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες για παραχώρηση στεγαστικών και κατασκευαστικών δανείων.
Προς το παρόν, η ΚΤ δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. Θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για κάλυψη μελλοντικών ζημιών που ίσως προκύψουν από μελλοντικές επισφάλειες.
«Η Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της ελέγχει ότι το άνοιγμα εξασφαλίσεων που υπάρχει σε σχέση με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (χορηγήσεις που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των τριών μηνών) καλύπτεται με προβλέψεις», ανέφερε στη StockWatch, αξιωματούχος της.
Και συνέχισε: «Το θέμα ζημιών από μελλοντικές επισφάλειες καλύπτεται μέσω των οδηγιών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών όπου απαιτείται, κάτω από τον Πυλώνα 1, η διατήρηση κεφαλαίου ίσου με 8% των σταθμισμένων χορηγήσεων. Οι συντελεστές στάθμισης των χορηγήσεων κυμαίνονται από 35% (δάνεια καλυμμένα με υποθήκη σε οικιστικά ακίνητα) μέχρι 150% (δάνεια με καθυστερήσεις πέραν των τριών μηνών). Πέραν όμως των κεφαλαίων που απαιτούνται κάτω από τον Πυλώνα 1, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες, κάτω από τον Πυλώνα 2, να υπολογίζουν και να διατηρούν επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν μελλοντικές ζημιές. Η Κεντρική Τράπεζα έχει εξουσία, στις περιπτώσεις που κρίνει ότι τα κεφάλαια που υπολόγισε μία τράπεζα κάτω από τον Πυλώνα 2 δεν είναι επαρκή, να απαιτήσει επιπρόσθετα κεφάλαια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τράπεζες διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά ψηλότερο από το ελάχιστο του 8% που απαιτείται για τον Πυλώνα 1 και αυτό τους παρέχει ψηλά περιθώρια να απορροφήσουν τυχόν ζημιές που μπορεί να προκύψουν», κατέληξε.
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment