Aνοιχτά έχουν αρχίσει πλέον να μιλούν οι ειδικοί της κτηματαγοράς για φούσκα στην αγορά ακινήτων, η οποία δεν θα αργήσει να σκάσει αν η χρηματοπιστωτική κρίση που έχει ξεκινήσει, κορυφωθεί μέσα στο επόμενο διαστημα. Η εκτίμηση τους αυτή πηγάζει τόσο από την σημαντική συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας (μείωση 20,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2008), όσο από την μειωμένη ζήτηση και το μεγάλο απόθεμα κατοικιών που συνεχίζουν να μένουν στα αζήτητα.
Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το απόθεμα των απούλητων σπιτιών στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον πάνω από 300.000 ενώ δεν αποκλείεται να αγγίζει και τις 400.000. Από την άλλη, εδώ και περίπου ένα χρόνο, η ζήτηση παραμένει μόνο στο επίπεδο του ενδιαφέροντος, ενώ οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 50% με 60%.
Οσον αφορά τις τιμές, η πτώση στα διαμερίσματα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 15% με 20% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει μέχρι και το 30%, ενώ στα οικιστικά οικόπεδα η πτώση ανέρχεται στο 10% με 15%. Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων πολύ σύντομα - αν δεν αλλάξει θεαματικά η κατάσταση - θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Το μεγάλο πρόβλημα της κτηματαγοράς, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τη στεγαστική πίστη. Οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων έχουν υποχωρήσει δραματικά, ενώ φρένο στην εκταμίευση των στεγαστικών δανείων βάζει η απόφαση των τραπεζών να μη χρηματοδοτούν όλη την εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά να βάζουν πλαφόν στο 70% με 80%. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι περιπτώσεις χρηματοδότησης του 100% της αξίας του ακινήτου σπανίζουν, όταν μέχρι πριν από δύο χρόνια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έδιναν ακόμα και περισσότερα χρήματα από το τελικό κόστος της αγοράς.
Τέλος ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι αυξάνονται συνεχώς και οι κατασχέσεις σπιτιών λόγω χρεών, Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών - Δανειοληπτών, για το 2008 οι αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τις 150.000 όταν το 2007 κυμάνθηκαν στις 100.000. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2011-2012 καθώς η Ομοσπονδία εκτιμά ότι οι σχετικές αιτήσεις θα κυμανθούν στα επίπεδα των 200.000 με 250.000. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου 120.000 νοικοκυριά δεν εξυπηρετούν τις πάσης φύσεως οφειλές τους και 400.000 νοικοκυριά καθυστερούν από 1 έως 3 δόσεις.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment