Τι εξετάζουν οι τράπεζες ώστε να «γλιτώσουν» το φόρο 10% στα μερίσματα
Μέτρα ώστε να διευκολύνουν τους μετόχους τους όσον αφορά την μερισματική πολιτική εξετάζουν οι τράπεζες μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να φορολογούνται τα μερίσματα με ποσοστό 10%.
Ταυτόχρονα καλούνται να ισορροπήσουν και σε τεντωμένο σχοινί καθώς από την μια πλευρά οι παροτρύνσεις της ΤτΕ να ακολουθήσουν συντηρητική μερισματική πολιτική καθώς μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση ισχυρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από την άλλη πλευρά ασκείται πίεση από του μετόχους οι οποίοι βλέπουν τις αποτιμήσεις να καταβαραθρώνονται και ποντάρουν πλέον μόνο στο μέρισμα καισε υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
Όσον αφορά την επιβολή φόρου στα μερίσματα που αποτελεί ουσιαστικά διπλή φορολόγηση ή έμμεσα αύξηση του φορολογικού συντελεστή 25% ,οι τράπεζες σχεδιάζουν είτε μέσω προμερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου ή με δωρεάν μετοχές ,να διανείμουν κέρδη καιέτσι οι μέτοχοι να μην ζημιώνονται.
Πάντως στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν έστω και οριακά υψηλότερα μερίσματα για την χρήση 2008 , τότε αυτό θα σημάνει ότι θα διαθέσουνπερί τα 2,5 με 2,7 δισ ευρώ.Ουσιαστικά το κράτος θα λάβει περί τα 250 με 270 εκατ ευρώ ως φόρο μόνο από τα μερίσματα των τραπεζών.
Από τα διανεμόμενα κέρδη τα 1,2 δις ευρώ θα καταλήξουν στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Περίπου 290 με 300 εκατ ευρώ θα καταλήξουν στους βασικούς μετόχους π.χ. Λάτσης στην Eurobank θα λάβει 180 εκατ ευρώ , Κωστόπουλος στην Alpha bank περί τα 40 με 45 εκατ ευρώ , οι βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς περί τα 30 εκατ ευρώ καιτης Marfin περί τα 40 εκατ ευρώ.
Στους ιδιώτες θα διανεμηθούν κέρδη περί τα 900 εκατ με 1 δις ευρώ. Συνολικά τα κέρδη των 7 μεγάλων τραπεζών θα ανέλθουν στα 5,4 δισ ευρώ. Πάγια οι τράπεζες διανέμουν περίπου το 50% των κερδών τους καιτο υπόλοιπο 50% αποθεματοποιείται ή μικρό μέρος τους αφορά τα δικαιώματα μειοψηφίας.
Η δημιουργία αποθεματικών ουσιαστικά ενισχύει τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών τα οποία λόγω της συνεχούς αύξησης του ενεργητικού θα πρέπει να αυξάνονται περίπου αναλογικά. Τουναντίον στις ελληνικές τράπεζες παρατηρείται μια κεφαλαιακή στασιμότητα η οποία δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον στον τραπεζικό κλάδο.
Με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη 6μήνου και με αναγωγή αυτών συνολικά για το 2008 μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η μερισματική απόδοση με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις διαμορφώνεται στο 5,8%. Η Εθνική και με την παραδοχή ότι θα επιτύχει κέρδη 1,8 δις ευρώ για το 2008 αναμένεται να διανείμει μέρισμα 1,6 με 1,55 ευρώ ανά μετοχή. Η εκτίμηση αυτή είναι αισιόδοξη και θα επιβεβαιωθεί μόνο αν ο στόχος για κέρδη 1,8 δισ θα επιτευχθεί για το οποίο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,7% που θεωρείται υψηλή. Η Εθνική όπως και το 2007 δεν αποκλείεται και για την χρήση 2008 να ακολουθήσει την πολιτική της επανεπένδυσης του μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά με την τακτική της επεναπένδυσης η Εθνική ήταν σαν να ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 470 εκατ ευρώ περίπου.
Η Alpha θα διανείμει μέρισμα 1 με 1,05 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχει ετήσια κέρδη 880 εκατ ευρώ. Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,6%. Η Eurobank αναμένεται να διανείμει μέρισμα 0,90 ευρώ εφόσον επιτύχει κέρδη μεταξύ 930 εκατ ευρώ που θεωρείται υλοποιήσιμος στόχος για την τράπεζα. Η μερισματική απόδοση υπερβαίνει το 6,5%. Η Πειραιώς εκτιμάται ότι θα διανείμει μέρισμα περί τα 0,90 ευρώ εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για κέρδη άνω των 620 εκατ ευρώ για το 2008.
Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,3%. Η Κύπρου θα διανείμει μέρισμα για το 2008 περί τα 0,45 με 0,47 ευρώ ανά μετοχή εφόσον ο στόχος για κέρδη 540 εκατ ευρώ θεωρείται επιτεύξιμος.
Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,5%. Ο όμιλος της Marfin θα διανείμει μέρισμα 0,30 με 0,33 ευρώ για την Marfin popular και 0,30 ευρώ για την MIG. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη και τα μερίσματα της Marfin στηρίζονται στα υφιστάμενα στοιχεία τα οποία μπορεί να ανατραπούν από πιθανές νέες εξαγορές ή άλλες κινήσεις.
Οι μερισματικές αποδόσεις πάντως προσεγγίζουν ακόμη και το 8%.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment