Ζυμώσεις για ενιαία εποπτική αρχή
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, το θέμα ξαναβγαίνει στην επιφάνεια χωρίς να είναι ξεκάθαρο το μοντέλο δημιουργίας, αλλά και να δημιουργούνται σκιές για την αλλαγή εξουσιών και αρμοδιοτήτων από τα υφιστάμενα εποπτικά σώματα. Η Σημερινή, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, αναφέρει ότι γίνονται σκέψεις για την αφαίρεση της εποπτείας των τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα και την ανάθεσή τους σε ανεξάρτητη αρχή, της οποίας θα προΐσταται άτομο το οποίο θα διορίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την Αλήθεια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει σχέδια για ριζικές αλλαγές στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος με στόχο την αποδυνάμωση του ρόλου της ΚΤ και του διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ίδρυση νέας νομισματικής αρχής που θα έχει την εποπτεία τόσο των εμπορικών τραπεζών, όσο και των ΣΠΙ. Σε περίπτωση αποτυχίας, αναφέρει η Αλήθεια, υπάρχει εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει στο σταδιακό έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤ από την κυβέρνηση μέσω διορισμών νέων μελών.
Σύμφωνα με τον τύπο, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι το θέμα της δημιουργίας ενιαίας εποπτικής αρχής δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, εκφράζοντας, ωστόσο, τον προβληματισμό του ότι το πολυμερές σύστημα εποπτείας που υπάρχει στην Κύπρο δημιουργεί θεωρητικές στρεβλώσεις. Δηλώνει δε κατηγορηματικά ότι στο ενδεχόμενο ενιαίας Αρχής η εξουσία εποπτείας θα μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα και δεν υπάρχει πρόθεση για αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της αλλά για διεύρυνση τους.
Το θέμα της δημιουργίας ενιαίας εποπτικής αρχής εγέρθη από την περίοδο 2001 - 2002 με την ηγεσία του Συνδέσμου Τραπεζών να υποστηρίζει την ιδέα, ενώ βρισκόταν στα σκαριά και επί υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Το θέμα, δηλ. η Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Έφορος Ασφαλίσεων, τα Ταμεία Προνοίας και τα Συνεργατικά να υπαχθούν σε μια ενιαία αρχή, βρισκόταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίας εποπτικής αρχής προκαλεί προβληματισμό καθώς στην περίπτωση της βρετανικής τράπεζας Northern Rock διαπιστώθηκε η αποτυχία του τριμερούς συστήματος εποπτείας που εφαρμόζει η Βρετανία. Παρατηρήθηκαν μεγάλα κενά συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, Τράπεζας της Αγγλίας και της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Financial Services Autority).
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment