Εποπτικός κλοιός στις συναλλαγές συμβούλων
Σφίγγουν τα λουριά στους διοικητικούς συμβούλους των εισηγμένων εταιρειών με σκοπό την αποφυγή οποιασδήποτε διαπλοκής, την ύπαρξη ανεξαρτησίας στα συμβούλια και την επικράτηση διαφάνειας στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών. Το βήμα των αλλαγών γίνεται με την πρόθεση να αναβαθμιστεί ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπως δήλωσαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους και ο πρόεδρος του ΧΑΚ Γιώργος Κουφάρης. Με τις αλλαγές ενδέχεται να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση διοικητικών συμβουλίων τραπεζών και άλλων μεγάλων εταιρειών, καθώς αλλάζει ο τρόπος ορισμού της ανεξαρτησίας συμβούλων αλλά και οι υποχρεώσεις των συμβούλων να ανακοινώνουν τις πράξεις τους με τον εκδότη.
Με νόμο που θα δημοσιευθεί την επόμενη Παρασκευή στην εφημερίδα της Δημοκρατίας, θα υποχρεώνονται τα μέλη του ΔΣ να ανακοινώνουν τις συμβάσεις δανείων και τις τυχόν εμπορικές συναλλαγές τους με τις εισηγμένες εταιρείες για ποσά άνω των €170.000 και σε περίπτωση όπου ισχύει κάτι τέτοιο, τα συγκεκριμένα μέλη θα χάνουν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα τους. Επίσης, θα μελετηθεί πιθανή αλλαγή στη Νομοθεσία ούτως ώστε όταν η συσσωρευθείσα αξία των συναλλαγών συνδεδεμένων προσώπων με την εταιρεία ξεπεράσει σε ένα χρόνο το ποσό της τάξης των €100.000 να ανακοινώνεται στο ΧΑΚ η κάθε συναλλαγή μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές «θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερη διαφάνεια στους μετόχους αυτών των εταιρειών για το τι γίνεται σε κάθε δημόσια εταιρεία και ταυτόχρονα στην αποφυγή στο μέγιστο δυνατό βαθμό συγκρούσεων συμφερόντων των διοικητικών συμβούλων και των εταιρειών τους».
Επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η υφιστάμενη διεθνή οικονομική κρίση σχετίζεται με τις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών, ο κ. Σταυράκης διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα θα υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή οδηγία για αυτό το θέμα.
«Δημιουργούμε μια απίστευτη διαφάνεια για να ξέρει ο μέτοχος, ο ιδιοκτήτης κάθε εταιρείας, οι Διοικητικοί του Σύμβουλοι πως συμπεριφέρονται», είπε και πρόσθεσε: «Ένας διοικητικός σύμβουλος πρέπει να μπαίνει σε μια δημόσια εταιρεία με σκοπό να προσφέρει και όχι να πάρει».
Σε ότι αφορά τις αμοιβές των μελών του ΔΣ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί για τελευταία φορά τις εταιρείες για τη σύσταση των ανεξάρτητων Επιτροπών Αμοιβών από πραγματικά ανεξάρτητα άτομα που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Ο κ. Χαραλάμπους θα ζητήσει να δοθούν από τις εισηγμένες εταιρείες με λεπτομέρειες όλες οι υφιστάμενες διευκολύνεις που έχουν δοθεί στους διοικητικούς συμβούλους. Το κοινό, τόνισε, πρέπει να γνωρίζει τις εξελίξεις στα διοικητικά συμβούλια με απόλυτη διαφάνεια.
Για τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για τη συμμόρφωση των εταιρειών στα πιο πάνω βασικά στοιχεία του κώδικα».
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ελαστική προσέγγιση του Κώδικα, τουλάχιστον από την Κεφαλαιαγορά, διότι συνιστά, τουλάχιστον, παραπληροφόρηση. Άρα αναμένουμε ότι όλοι οι οργανισμοί θα συμμορφωθούν πλέον με τον Κώδικα και αν κάνουν δηλώσεις στις ετήσιες εκθέσεις τους ότι εφαρμόζουν πλήρως, ενώ εμείς ξέρουμε ότι δεν τον εφαρμόζουν, τότε οι κυρώσεις θα είναι πολύ σοβαρές», προειδοποίησε.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΧΑΚ, θα μελετηθεί η αναθεώρηση των προνοιών του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρη η σύνδεση της ανεξαρτησίας του Διοικητικού Συμβούλου με τη χορήγηση δανείων ή εγγυήσεων από την εταιρεία που είναι Διοικητικοί Σύμβουλοι ή των θυγατρικών ή συνδεδεμένων εταιρειών τους καθώς και οποιαδήποτε εισπρακτέα ποσά από εταιρείες στην οποία είναι εμπλεκόμενος ο Διοικητικός Σύμβουλος. Δηλαδή θα διευκρινιστεί ότι η παραχώρηση δανείου θα θεωρείται ότι δημιουργεί ουσιαστική σχέση με την εταιρεία και ως αποτέλεσμα ο Διοικητικός Σύμβουλος δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητος.
Ο κ. Κουφάρης αναφέρθηκε επίσης στις ευρύτερες παραμέτρους που με βάση τον Κώδικα ορίζεται η ανεξαρτησία συμβούλου:
• Δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε επιχειρηματική ή στενή συγγενική σχέση ή σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου με άλλα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή με μεγαλομέτοχο.
• Δεν πρέπει να υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο για περισσότερα από 9 (εννέα) χρόνια.
• Δεν πρέπει να έχει άλλη ουσιαστική σχέση με την επιχείρηση η οποία από τη φύση της μπορεί να επηρεάζει την ανεξάρτητη και αμερόληπτη κρίση του. Συγκεκριμένα, δεν πρέπει να είναι προμηθευτής αγαθών ή υπηρεσιών και δεν πρέπει να είναι μέλος επιχείρησης που είναι σύμβουλος της εν’ λόγω Εταιρείας.
«Η νομοθεσία του ΧΑΚ έχει εκσυγχρονιστεί με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών και θεωρούμε ότι ο Κώδικας του ΧΑΚ είναι από τους πιο αυστηρούς της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Κουφάρης.
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment