Ο ευρωπαϊκή οδηγία περί δημοσίων συμβάσεων θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στην εθνική νομοθεσία πολύ πριν ξεσπάσουν τα σκάνδαλα με το αποχετευτικό της Πάφου αλλά και τα σκουπίδια.
Οι φωνές που ακούγονται υποστηρίζουν ότι αν η Βουλή καθυστερήσει ακόμα περισσότερο να υιοθετήσει την οδηγία περί
συμβάσεων, οι μόνες κερδισμένες θα είναι οι εταιρείες για τις οποίες έχει γίνει παραδεκτό γεγονός ότι έδωσαν μίζες στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ειδικά, όπως υποστηρίζεται, εάν η δίκη της Πάφου τελεσιδικήσει με την οδηγία να εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, οι αυστηρές πρόνοιες της για αποκλεισμό εταιρειών από δημόσια έργα που έχουν υποπέσει σε επαγγελματικό παράπτωμα δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, κάτι που δεν θα υφίσταται, εάν η οδηγία ενσωματωθεί πριν το τέλος της δίκης.
Σε μια τέτοια περίπτωση πέντε εταιρείες με πολυετή παρουσία σε δημόσιες συμβάσεις θα μπουν στην μαύρη λίστα και θα αποκλειστούν από έργα του δημοσίου. Κάτι που δεν έγινε με μία από τις πέντε εταιρείες που έδωσαν μίζες και όμως συμμετείχε και πήρε έργο του δημοσίου. Πρόκειται για την εταιρεία Νέμεσις, η οποία ενώ ήταν στον κατάλογο με τις μίζες της Πάφου, εντούτοις όταν απορρίφθηκε από δημόσιο διαγωνισμό, προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία ακύρωσε τον περασμένο Νοέμβριο τον αποκλεισμό της εταιρείας από έργο του δημοσίου στην Λεμεσό.
Εκτός μαύρης λίστας βρίσκονται και οι άλλες τέσσερις εταιρείες που αποδείχθηκε από το μαρτυρικό υλικό ης απόφασης ότι φέρεται να χρημάτισαν τοπικούς παράγοντες της Πάφου. Η ΜΕΤΚΟΝ, η εταιρεία Λοΐζος και Ιορδάνου, η εταιρεία αδελφοί Ιακώβου και η εταιρεία Άτλας.
Πηγή: Καθημερινή.
No comments:
Post a Comment