Κατά πλειοψηφία η βουλή ενέκρινε την πολιτική συμβίωση, με το οποίο θεσπίζεται το νομικό πλαίσιο για τη θεσμοθέτηση της σύναψης πολιτικής συμβίωσης , η οποία αφορά ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, διαφάνηκε ότι υπήρξαν έντονες και διιστάμενες απόψεις επί του θέματος μεταξύ μάλιστα και βουλευτών του ιδίου κόμματος.
Σχεδόν από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, βουλευτέ διαχώρισαν τη θέση τους , από την επίσημη στάση που τήρησε το κόμμα τους.
Ο ΔΗΣΥ, αποφάσισε όπως οι βουλευτές του κόμματος ψηφίσουν κατά βούληση ενώ κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας του ΔΗΚΟ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένους βουλευτές.
Υπέρ του νομοσχέδιου τάχθηκαν 39 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ,ενώ το καταψήφισαν 12 βουλευτές και τήρησαν αποχή τρείς.
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν από πλευράς του ΔΗΣΥ ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Ευγένιος Χαμπουλάς, ο Τέλης Μισός, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Ανδρέας Κυπριανού και ο Γεώργιος Τάσου.
Από πλευράς του ΑΚΕΛ το καταψήφισε ο βουλευτής Πανίκος Σταυριανός .
Από το ΔΗΚΟ το καταψήφισαν, ο Γιώργος Προκοπίου, ο Σοφοκλής Φυττής και ο Αντώνης Αντωνίου.
Επίσης το καταψήφισαν ο βουλευτής της συμμαχίας πολιτών Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.
Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, Μάριος Καρογιάν και ο Φύτος Κωνσταντίνου.
Την απόφαση της Ολομέλειας δέχθηκαν με χειροκροτήματα μέλη της ΛΟΑΤ Κύπρου ,τα οποία παρευρίσκονταν στην Ολομέλεια.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών δήλωσε πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει τις βασικές ελεύθερες και αντιμετωπίζει αυτούς που επιλέγουν σχέση εκτός γάμου.
Ανέφερε πως με το νομοσχέδιο ασχολείται με όλο το φάσμα της συμβίωσης από τη σύναψη και τη λύση της σχέση , επισημαίνοντας πως απαγορεύονται οι υιοθεσίες .
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου ανέφερε πως με την ψήφιση του νομοσχέδιου η Κύπρος θα κάνει ένα βήμα μπροστά προς την ισονομία.
Είπε , πως το ΑΚΕΛ αντιδρά στην καταπίεση και διάκριση, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα είναι υπέρ της άρσης των περιορισμών που αφορούν κοινή ζωή ανθρώπου.
Ο επίσης βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού , έκανε λόγο για σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος , τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με την ομοφυλία αλλά έχει να κάνει με την ελευθερία και την ισότητα, επισημαίνοντας πως είναι μια εναλλακτική σχέση.
«Ψηφίζουμε» είπε «για την ελευθερία και την ισότητα».
Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν παραπέμπει σε γάμο αλλά κατοχυρώνει τα νομικά και ανθρωπινά δικαιώματα .
Στην αντίπερα όχθη οι βουλευτές που διαφώνησαν, υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει σε γάμο.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ,ΠανίκοςΣταυριανός , δήλωσε πως με το νομοσχέδιο ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, υπογραμμίζοντας πως οι επιπτώσεις του νομοσχέδιου είναι ωσάν να έχει τελεστεί γάμος.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως καθήκον του είναι να δομεί και να υπερασπίζεται το μέλλον των παιδιών της Κύπρου, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο είναι κακέκτυπο του νόμου περί γάμου.
Υποστήριξε, πως τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με μητέρα και πατέρα, προσθέτοντας πως ο νόμος είναι γάμος και θα αλλάξει άρδην, κατά την έκφραση του, το οικογενειακό περιβάλλον της Κύπρου .
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ,Τέλης Μισός, δήλωσε πως υιοθετούνται οι πρόνοιες του νόμου για το γάμο και διερωτήθηκε για ποιο λόγο απαγορεύεται η υιοθεσία στα ετερόφυλα ζευγάρια.
Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας,ανέφερε πως εισάγεται τρίτος τρόπος τέλεσης γάμου, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο επηρεάζει τον κοινωνικό ιστό.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ,Άγγελος Βότσης, ανέφερε πως δεν πείσθηκε πως δεν θα επιτρέπονται οι υιοθεσίες.
Ο βουλευτής της συμμαχίας πολιτών Νίκος Κουτσού , δήλωσε πως αφού γίνεται νόμος για κληρονομικούς σκοπούς τότε να αλλάξει και ο νόμος για τα κληρονομικά.
Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=241657
No comments:
Post a Comment