Friday, October 4, 2013

Το πόρισμα για την οικονομία

Καταπέλτης για την οικονομική πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια είναι το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής, που δημοσιεύει σήμερα αυτούσιο η StockWatch. 

Το πόρισμα, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, κατακεραυνώνει τον πρώην πρόεδρο για τη διαχείριση της οικονομίας, ονομάζοντας τον «πρώτο και κύριο υπαίτιο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα...
πρόθυρα χρεωκοπίας». 

Ο κ. Χριστόφιας αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή, και αυτή παρέπεμψε το θέμα στη γενική εισαγγελία. 

«Ο κύριος Χριστόφιας πρόβαλε και ως λόγο για την άρνησή του να υποβληθεί σε προφορική εξέταση και το γεγονός ότι δεν ήταν οικονομολόγος, ως εάν να χρειάζονται οικονομικές γνώσεις για να διαγράψει, αφενός, την αλήθεια για τα δρώμενα κατά την περίοδο της προεδρίας του ή, αφετέρου, ότι χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να διαπιστώσει ένας ότι αν ξοδεύει περισσότερα απ΄ ό,τι κερδίζει, οδηγείται προς πτώχευση», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα. 

Το 179-σέλιδο πόρισμα αρκείται σε μεγάλο βαθμό σε καταγραφή του μαρτυρικού και άλλου υλικού που συσσωρεύτηκε και σε περιγραφή της κάθε κατάθεσης. 
Καταλήγει με «συμπεράσματα» και «πολιτικές ευθύνες». 

Τα συμπεράσματα δίνουν κυρίως έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος της κρίσης, τονίζοντας πως η οικονομία των χαμηλών ελλειμμάτων και χρεών κατέληξε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

«Κοινή είναι η θέση ότι η ανισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών του κράτους, ήταν ο κύριος λόγος της πτώσης της κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται από το πόρισμα, το οποίο προσυπογράφουν τα μέλη της επιτροπής Γιώργος Πικής, Ανδρέας Κραμβής και 
Ηλιάνα Νικολάου. 

«Η ασύμμετρη αύξηση των δαπανών σε συσχετισμό προς τα έσοδα του κράτους, ήταν ο βασικός λόγος της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας», τονίζεται. 

Το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο που αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των ειδημόνων και του πρώην διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη. Επιρρίπτει ευθύνες στον τελευταίο γιατί δεν δημοσιοποίησε επιστολή που παρομοίαζε την καταστροφή στο Μαρί με το πλήγμα από την τουρκική εισβολή. 

Η κυβέρνηση αγνοούσε επίσης τις απόψεις των τεχνοκρατών. 

«Εύλογα συνάγεται ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, λειτουργούσαν κάτω από το πλέγμα - Εγώ κυβερνώ, κάμνω ό,τι θέλω», σημειώνεται. 

Η επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες στον τέως υπουργό Χαρίλαο Σταυράκη γιατί δεν παραιτήθηκε παρά τις διαφωνίες του. 

«Η πολιτική τάξη επιβάλλει όπως Υπουργός ο οποίος διαφωνεί με κυβερνητικές αποφάσεις σε σημαντικά θέματα, παραιτείται. Άλλως, δεν μπορεί να απεκδυθεί ευθύνης για τις αποφάσεις που λαμβάνονται», αναφέρεται. 

Το πόρισμα υποστηρίζει ότι η Κύπρος όφειλε να υποβάλει ένταξη για το μηχανισμό στήριξης από τη στιγμή που αποκλείστηκε από τις αγορές, δηλαδή στα μέσα του 2011. 

Για τις τράπεζες και τους τραπεζικούς, το πόρισμα αναφέρεται σε χαλάρωση του εξουσιαστικού ρόλου, όπως χαρακτηρίζεται, του ΔΣ της Τρ. Κύπρου, σε μεγάλους μισθούς και ωφελήματα και στη χορήγηση δανείων χωρίς δέουσα έρευνα για αποπληρωμή. 

Για τη Λαϊκή διερευνήθηκε μόνο το θέμα της εξαγοράς του μεριδίου της HSBC από τη Marfin και η επιτροπή συμπεραίνει ότι δεν διερευνήθηκε η σχέση της τελευταίας με το Tosca Fund το 2006. 

«Ο εποπτικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την απόκτηση και κατοχή ελληνικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, υπήρξε χαλαρός. Ένδειξη αποτελεί η προειδοποιητική επιστολή της 01/03/2010 χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο θέμα», αναφέρεται. 

Για τον νυν διοικητή αφήνονται αιχμές για τη χορήγηση ELA στην «αφερέγγυα» Λαϊκή, για την πρόσκληση της αυστηρής Pimco και για τη μη πρόσκληση των τραπεζών σε διαπραγματεύσεις που τις αφορούσαν. 

Δίνοντας πάντως έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος των προβλημάτων, το πόρισμα δεν παραλείπει να αναφερθεί στον κομματισμό στη δημόσια υπηρεσία, που έχει προσλάβει διαστάσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, η γενική ελέγκτρια, «ένας σου, ένας μου». 

Σε σχέση με τις πολιτικές ευθύνες, και όπως έγραψε προηγουμένως η StockWatch γίνεται, πέραν του κ. Χριστόφια, αναφορά στο υπουργικό, σε ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και στον Νίκο Αναστασιάδη, για τη μη επαρκή προετοιμασία για το Eurogroup. 
Από την ανάλυση των πολιτικών ευθυνών, δεν λείπουν οι ευρωπαίοι. 

«Μπορεί ακόμα να λεχθεί ότι υπήρχαν ενδεχομένως και αλλότρια κίνητρα χωρών της Ευρωζώνης να προσελκύσουν προς ίδιο όφελος καταθέσεις μη Κυπρίων στις κυπριακές τράπεζες», αναφέρεται. 

Καταλήγοντας, τα τρία μέλη της επιτροπή εκφράζουν την πίστη τους «ότι η Κύπρος η οποία επέζησε τόσων δεινών θα αντιμετωπίσει τη παρούσα οικονομική κρίση που την έπληξε και θα ορθοποδήσει, χαράσσοντας μια ελπιδοφόρα πορεία για τον δύσμοιρο λαό της». 

Διαβάστε το πόρισμα εδώ.


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=183455

No comments:

Share |