Νέα πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις ακινήτων τον Αύγουστο, με τους φορείς της αγοράς να αναμένουν μείωση τιμών μέχρι 30% τα επόμενα χρόνια.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η μη παραχώρηση δανείων από τις τράπεζες, φρενάρει τις πωλήσεις ακινήτων.
Φορείς της αγοράς αναμένουν ότι η συρρίκνωση του κλάδου αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών...
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το κτηματολόγιο, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο κτηματολόγιο μειώθηκαν τον Αύγουστο του 2013 στα 266 τεμάχια έναντι 316 τον Αύγουστο του 2012, καταγράφοντας ετήσια μείωση 16% από τα ήδη χαμηλά περσινά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων της Leaf Research Παύλο Λοΐζου, «ο όγκος των πωλήσεων παραμένει στο -50% σε σχέση με πέρσι», σημειώνοντας ότι «αυτό δεν αντικατοπτρίζει το είδος και την τιμή των ακινήτων τα οποία αγοράστηκαν. Τα ακίνητα αυτά είναι οικιστικά, μικρής αξίας τα οποία αγοράζονται τοις μετρητοίς», αναφέρει.
Τον Αύγουστο οι πωλήσεις σε ντόπιους μειώθηκαν κατά 9% στα 210 τεμάχια από 232 τον Αύγουστο του 2012. Η μείωση στις πωλήσεις σε ξένους ήταν μεγαλύτερη φθάνοντας το 33,3% στα 56 τεμάχια από 84 τον περσινό Αύγουστο. Τον Ιούλιο οι πωλήσεις σε ξένους είχαν αυξηθεί κατά 49,3%.
Η νέα μείωση στις συνολικές πωλήσεις ακινήτων τον Αύγουστο έχει ως αποτέλεσμα η συρρίκνωση για το οκτάμηνο να ανέρχεται στο 46% με τις πωλήσεις να μειώνονται σε 2399 τεμάχια από 4434 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Μείωση των πωλήσεων παρατηρείται σε όλες τις πόλεις. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στην Αμμόχωστο (-65%) με τις πωλήσεις να μειώνονται στα 149 τεμάχια από 431 πέρσι και στη Λευκωσία (-61%) καθώς από 1143 πέρσι μειώθηκαν φέτος στα 446.
Μειωμένες κατά 48% και 47% αντίστοιχα είναι και οι πωλήσεις σε Λεμεσό και Λάρνακα.
Στην Πάφο η μείωση περιορίζεται στο 15% με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 789 από 926.
Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, «λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της μη παραχώρησης δανείων από τις τράπεζες η ντόπια αγορά δεν κινείται»
«Αντίθετα», τονίζει, «ελπίδες δημιουργεί η εξωγενής ζήτηση που επανέρχεται σιγά σιγά μετά το σοκ του Μαρτίου».
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, «ξένοι αγοραστές έρχονται μεμονωμένα για αγορές ακινήτων όπως δείχνουν και τα στοιχεία Ιουλίου ενώ και άλλοι ξένοι ψάχνουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο».
Μείωση 31% στην εξωγενή αγορά
Παρά τις ελπίδες που εκφράζονται για την πορεία της εξωγενούς ζήτησης, τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται από τις αρχές του έτους στο πλην 31% σε σχέση με πέρσι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου, ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς μειώθηκε το οκτάμηνο του 2013 στα 660 τεμάχια έναντι 953 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται στην Αμμόχωστο (-61,5%) ενώ την πτώση ακολουθεί η Λάρνακα (-39,6%).
Οι πωλήσεις στη Λευκωσία παρουσιάζουν μείωση 36,5% και στη Λεμεσό 32,6%.
Στην Πάφο, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των ξένων, κυρίως κινέζων, η μείωση περιορίζεται στο 2,2%.
Αργεί η ανάκαμψη
Πάντως, η συρρίκνωση του κλάδου προβλέπεται να συνεχιστεί για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς.
Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζου, ο κλάδος αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω τα επόμενα 2-3 χρόνια λόγω της μείωσης της ρευστότητας στην αγορά και τις επιπτώσεις της μείωσης των μισθών.
Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, ανέφερε ότι την επόμενη διετία προβλέπεται μέση μείωση τιμών 20%-30% με μεγαλύτερες μειώσεις στη γη.
Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=181441
No comments:
Post a Comment