Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού ύστερα από την 11η Ιουλίου του 2011 και δεν θυμίζει τίποτα από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη από την έκρηξη των πυρομαχικών στο Μαρί. Όλες οι μονάδες του, 1-2-3-4 και 5 βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και δεν θυμίζουν τίποτα από το Μαρί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος...
Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Κώστας Γαβριηλίδης.
Είπε ότι "ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός λειτουργεί πλήρως, εντελώς επιδιορθωμένος από κάθε άποψη για όλες τις μηχανές κι έχει λήξει το θέμα με το Βασιλικό - ο Βασιλικός θεωρείται επιδιορθωμένος, είναι όλες οι μονάδες πίσω σε λειτουργία", είπε. Ο σταθμός έχει επανδρωθεί με το ανάλογο προσωπικό που προνοείται. Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι σε όλες τις μονάδες έχουν γίνει διεργασίες ώστε να είναι κατάλληλες για φυσικό αέριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν συνέβη το τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου 2011, η μονάδα 5 βρισκόταν υπό κατασκευή και είχε ξεχωριστό ασφαλιστικό συμβόλαιο. Τώρα η μονάδα έχει ολοκληρωθεί, συμπληρωθεί και βρίσκεται σε λειτουργία αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες του σταθμού.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, οι μονάδες 4 και 5 αποτελούνται ουσιαστικά από τρεις μηχανές η κάθε μία - δύο αεροστρόβιλοι 75 μεγαβάτ ο κάθε ένας, δηλαδή 150 μεγαβάτ και μια μηχανή ατμού άλλα 70 μεγαβάτ, δηλαδή 220 συνολικά μεγαβάτ η κάθε μονάδα. Οι επιδιορθώσεις άρχισαν από την μονάδα 5 όταν τον Ιούνιο του 2012 εγκαταστάθηκε ο ένας αεροστρόβιλος και σύντομα τον Ιούλιο 2012 μπήκε και ο δεύτερος αεροστρόβιλος ενώ στα μέσα Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου εγκαταστάθηκε και η μηχανή ατμού. Στην μονάδα 4 οι μηχανές εγκαταστάθηκαν περί τα τέλη του 2012 αρχές 2013.
Οσον αφορά τις 1-2-3 αυτές είναι πανομοιότυπες, είναι μονάδες ατμού που αποτελούνται από μια μηχανή η κάθε μια, δυναμικότητας 130 μεγαβάτ ξεχωριστά. Οι μηχανές στην μονάδα 3 εγκαταστάθηκαν τον Μάιο του 2013, στην μονάδα 1 τον Ιούνιο του 2013, ενώ στην μονάδα 2 οι μηχανές εγκαταστάθηκαν αρχές αυτού του μήνα. "Ο σταθμός είναι ολοκληρωμένος και σε πλήρη λειτουργία", σημείωσε ο κ. Γαβριηλίδης.
Οσον αφορά το σταθμό της Μονής που βοήθησε όταν έγινε η καταστροφή, αυτός είναι σε εφεδρεία αν κι εφόσον τον χρειαστούμε, είπε, μπορούμε να τον βάλουμε πίσω σε λειτουργία σε ορισμένες ώρες. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως "το τι άλλαξε είναι ότι οι μηχανές 1, 2, 3 που καίνε μαζούτ θα μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε για φυσικό αέριο". Διευκρίνισε ότι οι μονάδες 4 και 5 από την αρχή ήταν προγραμματισμένες για να καίνε φυσικό αέριο.
Σημείωσε ότι οι οδηγίες της πολιτείας ήταν από το 2008 να γίνουν επενδύσεις και προς τούτο δαπανήθηκε ποσό 500 σχεδόν εκ. για το φυσικό αέριο. Σε ερώτηση αν έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στο σταθμό μετά την καταστροφή του Μαρί, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι " δεν μπορεί η ΑΗΚ να λάβει μέτρα ασφάλειας που να την προστατεύουν από τέτοιου είδους καταστροφές, όπως αυτή που συνέβηκε την 11η Ιουλίου 2011".
Οσον αφορά το κόστος επιδιόρθωσης του σταθμού, δαπανήθηκε ποσό της τάξης των 165 εκ. ευρώ, που όπως είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής, είναι πολύ πιο μικρό από το ποσό που είχε εκτιμήσει η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ που κυμαινόταν στα 300-700 εκ. "Από τις ασφάλειες πήραμε το ποσό όλον σχεδόν της επιδιόρθωσης", κατέληξε ο κ. Γαβριηλίδης.
Στο μεταξύ, έτοιμη για λειτουργία είναι η Μονάδα Αφαλάτωσης στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού. Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, ο σχεδιασμός της Μονάδας αυτής ξεκίνησε το 2009 μετά από σχετική συμφωνία της ΑΗΚ με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) και οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν τον Ιούλιο του 2010. Τις σχετικές εργασίες ανέλαβε η ισραηλινή εταιρεία IDE Technologies LTD μετά από προκήρυξη διαγωνισμού από την ΑΗΚ.
Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης την 11η Ιουλίου 2011 κατέστρεψε ολοσχερώς τα όσα είχαν κατασκευαστεί μέχρι τη στιγμή εκείνη. Λόγω των μεγάλων καταστροφών οι οποίες είχαν προκληθεί τότε συνεπεία της έκρηξης στην υπό ανέγερση Μονάδα, των διαβουλεύσεων που έπρεπε να γίνουν με την ασφαλιστική εταιρεία και του καθαρισμού του χώρου, οι εργασίες επανάρχισαν περί το τέλος του 2011.
Στις 15 Ιουλίου 2013, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την επανέναρξη των εργασιών, άρχισε στη Μονάδα Αφαλάτωσης ο λεγόμενος έλεγχος αξιοπιστίας, ο οποίος διήρκησε 14 μέρες. Ο έλεγχος αξιοπιστίας στέφθηκε με επιτυχία και κατά τη διάρκεια των 14 ημερών παράχθηκαν περίπου 875000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού, αξίας 720000 ευρώ, τα οποία εισέρρευσαν στον Νότιο Αγωγό ανατολικά του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση του ΤΑΥ.
Η Μονάδα ικανότητας παραγωγής 63000 τόνων νερού ημερησίων θα τεθεί, σύμφωνα με οδηγίες του ΤΑΥ, σε κατάσταση αναμονής αλλά θα είναι σε ετοιμότητα για να λειτουργήσει όποτε χρειαστεί. Τα εγκαίνια της Μονάδας θα γίνουν προσεχώς.
Source:http://www.alithia.com.cy/koinonia/item/17933-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C,-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85.html
No comments:
Post a Comment